Hoe een infrarood paneel aansluiten – stap voor stap gids

hoe infrarood paneel aansluiten

Een infrarood paneel is een efficiënte en moderne manier om je huis te verwarmen. Maar hoe sluit je zo’n paneel nu precies aan? In dit artikel geven we je een stap voor stap gids voor de installatie van een infrarood paneel. Of je nu een plafond- of wandmontage wilt doen, wij begeleiden je door het proces.

Voordat je begint, is het belangrijk om te weten dat infrarood panelen op twee manieren kunnen worden gemonteerd: met beugels aan het plafond of via kokers aan de achterzijde voor wandmontage. Deze panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd en zijn geschikt voor alle soorten wanden en plafonds.

Bij de installatie is het essentieel om de veiligheid in acht te nemen. De achterzijde van het paneel kan namelijk maximaal 40°-45° graden warm worden. Daarom moet het paneel altijd op beugels worden gemonteerd om de warmte goed af te voeren.

Er is ook een verschil tussen wand- en plafondmontage, afhankelijk van het vermogen en de oververhittingsbeveiliging van het paneel. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt om de juiste montage voor jouw type paneel te garanderen.

De aansluiting van een infrarood paneel is over het algemeen eenvoudig. Je kunt het paneel aansluiten met behulp van het meegeleverde aansluitsnoer en de stekker, of via een thermostaat met de draden. Let op: bij het aansluiten van meerdere panelen op één thermostaat moet je een parallelle schakeling maken voor de juiste werking.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Monteer het infrarood paneel volgens de instructies voor plafond- of wandmontage.
 • Zorg ervoor dat het paneel op beugels wordt gemonteerd om de warmte af te voeren.
 • Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste montage, afhankelijk van het vermogen en de oververhittingsbeveiliging van het paneel.
 • Sluit het paneel aan met het aansluitsnoer en de stekker, of via een thermostaat met de draden.
 • Maak bij het aansluiten van meerdere panelen op één thermostaat een parallelle schakeling voor de juiste werking.

Stap 1: Voorbereiding en bevestiging van een Ecosun infraroodpaneel

Voor een succesvolle installatie van een Ecosun infraroodpaneel is een zorgvuldige voorbereiding essentieel. Volg deze stappen om het paneel correct te bevestigen:

 1. Bevestig de montagebeugel aan de wand of het plafond volgens de bijgeleverde instructies. Zorg ervoor dat de beugels stevig worden vastgeschroefd.
 2. Markeer de boorgaten met een potlood op de gewenste montage locatie en boor de gaten op de juiste diameter.
 3. Plaats de pluggen in de geboorde gaten en bevestig de beugels stevig aan de wand of het plafond.
 4. Schuif het Ecosun paneel voorzichtig in de beugels. Het kan handig zijn om hierbij de hulp van een tweede persoon in te schakelen.
 5. Verbind het paneel met de elektriciteit volgens de meegeleverde instructies. Zorg ervoor dat de elektrische aansluiting veilig en correct wordt uitgevoerd.

Met deze stappen kunt u uw Ecosun infraroodpaneel efficiënt en veilig installeren. Zorg ervoor dat u altijd de bijgeleverde instructies van de fabrikant volgt en neem indien nodig contact op met een professional voor hulp bij de installatie.

“Een correcte voorbereiding en bevestiging van het infraroodpaneel zijn cruciaal voor een optimale werking en veiligheid.”

Aanbevolen gereedschap

Voor de installatie van een Ecosun infraroodpaneel heeft u mogelijk de volgende gereedschappen nodig:

 • Schroevendraaier
 • Boormachine met de juiste boorbits
 • Potlood
 • Waterpas

Zorg ervoor dat u deze gereedschappen bij de hand heeft voordat u begint met de installatie.

Gereedschap Afbeelding
Schroevendraaier
Boormachine
Potlood
Waterpas

Met behulp van deze eenvoudige stappen en het juiste gereedschap kunt u uw Ecosun infraroodpaneel succesvol installeren en genieten van de voordelen van efficiënte verwarming.

Stap 2: Aansluiten van een infraroodpaneel op de stroom

Om een infraroodpaneel correct aan te sluiten op de stroom, zijn er een paar stappen die gevolgd moeten worden. Een infraroodpaneel wordt standaard geleverd met een aansluitsnoer met drie aders: fase, nul en aarde. Het aansluiten van het paneel kan op twee manieren gebeuren, afhankelijk van het type paneel.

Voor VH panelen is het aansluiten eenvoudig, omdat ze standaard een stekker hebben. Het enige wat je hoeft te doen, is het paneel in het stopcontact steken. Dit maakt het gebruik van een plug-in thermostaat ook eenvoudig, omdat het paneel direct kan worden aangesloten met de stekker.

Voor Ecosun panelen moet het aansluiten iets nauwkeuriger gebeuren. Hierbij moeten de draden van het paneel verbonden worden met de schroefklemmen van de thermostaat. Het aansluitsnoer moet worden aangesloten volgens de meegeleverde instructies. Daarnaast moet de aardedraad van het paneel direct worden verbonden met de aardedraad van het huis.

Let op: bij het aansluiten van een infraroodpaneel is het altijd belangrijk om de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Mocht je twijfels hebben of niet zeker zijn van de juiste aansluiting, raadpleeg dan een professional.

Elektrische aansluiting van een infraroodpaneel

Om de thermostaat in- en uit te schakelen, moet het infraroodpaneel correct worden aangesloten op de stroom. Dit kan op twee manieren worden gedaan, afhankelijk van het type paneel dat je gebruikt.

 1. Voor VH panelen met een stekker: sluit het paneel eenvoudig aan op het stopcontact.
 2. Voor Ecosun panelen zonder stekker: sluit de draden van het paneel aan op de schroefklemmen van de thermostaat volgens de instructies.

Het aansluiten van een infraroodpaneel op de stroom is een belangrijke stap om de verwarming goed te laten functioneren. Zorg ervoor dat je de juiste aansluiting volgt en neem altijd de veiligheidsvoorschriften in acht.

Stap 3: Meerdere infraroodpanelen aansluiten op één thermostaat

Het aansluiten van meerdere infraroodpanelen op één thermostaat kan handig zijn om meerdere ruimtes te verwarmen en energie te besparen. Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding om meerdere infraroodpanelen op één thermostaat aan te sluiten.

Voorwaarden

Voordat je begint met het aansluiten van meerdere panelen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw thermostaat geschikt is voor het schakelen van het totale wattage van de panelen. De meeste thermostaten kunnen maximaal 3000 watt schakelen, dus zorg ervoor dat het totale vermogen van de panelen dit niet overschrijdt. Als je meer vermogen nodig hebt, overweeg dan om meerdere thermostaten te gebruiken.

Parallelle schakeling

Om meerdere infraroodpanelen op één thermostaat aan te sluiten, moet je een parallelle schakeling maken. Dit betekent dat de panelen parallel worden aangesloten op de thermostaat, zodat ze onafhankelijk van elkaar kunnen worden geregeld. Gebruik hevelklemmen om de draden van de panelen met elkaar en met de thermostaat te verbinden.

Paneel 1 Paneel 2 Paneel 3 Thermostaat
Phase Phase Phase Phase
Neutral Neutral Neutral Neutral
Ground Ground Ground Ground

Bovenstaande tabel toont een voorbeeld van een parallelle schakeling van drie infraroodpanelen met een thermostaat. Zorg ervoor dat je de draden correct aansluit op de juiste aansluitpunten. Raadpleeg indien nodig de handleiding van jouw specifieke panelen en thermostaat.

Belang van parallelle schakeling

Het parallel schakelen van de panelen is essentieel voor de juiste werking van de verwarming. Hierdoor kunnen de panelen individueel worden geregeld en wordt de belasting van de thermostaat gelijkmatig verdeeld. Het wordt echter afgeraden om panelen uit verschillende ruimtes op één thermostaat aan te sluiten, omdat dit de temperatuurregeling kan verstoren. Voor maximale controle over elke te verwarmen ruimte wordt geadviseerd om een aparte thermostaat te gebruiken.

Met bovenstaande stappen kun je meerdere infraroodpanelen op één thermostaat aansluiten en genieten van de efficiënte en comfortabele verwarming die ze bieden. Zorg ervoor dat je altijd de handleidingen van de panelen en thermostaat raadpleegt voor specifieke instructies en veiligheidsvoorschriften.

De juiste plaatsing van infraroodpanelen in huis

De juiste plaatsing van infraroodpanelen is essentieel voor optimale verwarming in huis. Om de efficiëntie van de verwarming te verbeteren, is het belangrijk om de panelen te richten op de meest gebruikte delen van de kamer. Hierdoor wordt de warmte direct gericht op de plekken waar je het meeste comfort wilt ervaren. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte en het type panelen dat je gebruikt.

Voor grotere kamers kan het bijvoorbeeld gunstig zijn om plafondgemonteerde panelen te installeren. Deze panelen hebben een bredere warmteverspreiding, waardoor ze de hele ruimte gelijkmatig kunnen verwarmen. Dit is vooral handig in kamers waar veel bewegingsvrijheid nodig is, zoals woonkamers of kantoren. Voor kleinere ruimtes, zoals badkamers of slaapkamers, kunnen wandgemonteerde panelen een goede optie zijn.

Hoewel het installeren van infraroodpanelen relatief eenvoudig is en zelf kan worden gedaan, is het voor complexe configuraties aan te raden om een vakman in te schakelen. Een professional kan je helpen bij het bepalen van de ideale plaatsing van de panelen en ervoor zorgen dat de verwarming optimaal werkt. Daarnaast kan een elektricien ook helpen bij het veilig installeren van de panelen, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Kortom, let bij het plaatsen van infraroodpanelen op de meest gebruikte delen van de kamer voor efficiënte verwarming. Overweeg de grootte van de ruimte en het type panelen dat je gebruikt. Voor grotere kamers kunnen plafondgemonteerde panelen een goede keuze zijn, terwijl wandgemonteerde panelen geschikt zijn voor kleinere ruimtes. Twijfel je over de plaatsing of heb je vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met een professional voor advies op maat.

Infraroodpanelen installeren aan de muur of het plafond

Het installeren van infraroodpanelen is een eenvoudige en effectieve manier om je huis te verwarmen. Het biedt comfort en energie-efficiëntie. Bij het installeren van infraroodpanelen is het belangrijk om de juiste plaatsing te kiezen, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. In dit artikel zullen we bespreken hoe je infraroodpanelen kunt installeren aan de muur of het plafond.

Voor een optimale warmteverspreiding is het ideaal om infraroodpanelen aan het plafond te monteren. Hierdoor kan de warmte gelijkmatig naar beneden stralen en de hele ruimte verwarmen. Het plafond is vaak het minst gebruikte oppervlak in een kamer, dus het is een efficiënte manier om ruimte te besparen en tegelijkertijd te genieten van de voordelen van infrarood verwarming.

Als plafondmontage niet mogelijk is, kunnen de infraroodpanelen ook aan de muur worden gemonteerd. Dit is vooral handig in kleinere ruimtes waar het plafond te laag is of waar er obstakels zijn die de warmteverspreiding kunnen belemmeren. Bij het monteren van infraroodpanelen aan de muur is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze op de juiste hoogte worden geplaatst voor een optimale werking.

Infraroodpaneel installatie

Voorbereiding voor installatie aan de muur of het plafond

Voordat je begint met het installeren van de infraroodpanelen, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat je de benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Lees de installatie-instructies van de fabrikant zorgvuldig door en volg deze stap voor stap.

Daarnaast is het raadzaam om de hulp in te roepen van een professional als je geen ervaring hebt met het installeren van elektrische apparatuur. Een vakman kan je helpen bij het bepalen van de optimale plaatsing en zorgen voor een veilige en correcte installatie.

Voorbereiding Instructies
1 Zorg ervoor dat het oppervlak waarop je het paneel wilt installeren, stevig en vlak is.
2 Markeer de positie van de bevestigingspunten op de muur of het plafond.
3 Boor gaten op de gemarkeerde posities en plaats pluggen in de gaten.
4 Bevestig de montagebeugels aan de muur of het plafond met schroeven.
5 Bevestig het infraroodpaneel aan de montagebeugels en zorg ervoor dat het stevig vastzit.
6 Sluit het paneel aan op de elektriciteit volgens de instructies van de fabrikant.

Met deze stappen kun je infraroodpanelen succesvol installeren aan de muur of het plafond. Zorg ervoor dat je de veiligheidsinstructies volgt en indien nodig professionele hulp inschakelt. Op deze manier kun je genieten van de voordelen van infrarood verwarming in je huis.

Infraroodpanelen installeren in vochtige ruimtes

Het installeren van infraroodpanelen in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, vereist speciale aandacht en voorzorgsmaatregelen. De hoge luchtvochtigheid en aanwezigheid van water kunnen de veiligheid en functionaliteit van de panelen beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om dit over te laten aan een professionele elektricien.

Infraroodpanelen die geschikt zijn voor vochtige ruimtes hebben minimaal een IP44-waarde. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen spatwater en stof. Deze panelen zijn speciaal ontworpen en geïsoleerd om veilig te kunnen functioneren in vochtige omgevingen.

Het aansluiten van infraroodpanelen in vochtige ruimtes vereist extra maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Het is essentieel om de instructies van de fabrikant nauwkeurig op te volgen en te zorgen voor een correcte en veilige elektrische aansluiting. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle elektrische componenten en bedrading droog blijven.

Kortom, het installeren van infraroodpanelen in vochtige ruimtes is een taak die het beste kan worden overgelaten aan een professionele elektricien. Zij hebben de kennis en expertise om ervoor te zorgen dat de panelen veilig en optimaal functioneren in deze omgevingen, waarbij rekening wordt gehouden met de benodigde veiligheidsmaatregelen.

Aanvullend advies en service voor de installatie van een infraroodpaneel

Voor gedetailleerde instructies en een stapsgewijze handleiding over het installeren van een infraroodpaneel, kunt u terecht in onze uitgebreide kennisbank. Hier vindt u nuttige tips en video’s die u kunnen helpen bij elke stap van het proces. Of u nu een beginner bent of al ervaring hebt, onze handleidingen bieden waardevolle informatie om ervoor te zorgen dat uw installatie soepel verloopt.

Daarnaast kunt u terecht in onze webshop voor een breed assortiment A-merk infraroodpanelen. Wij bieden een ruime keuze aan panelen die voldoen aan uw specifieke behoeften en voorkeuren. Bekijk ons assortiment en vind het perfecte paneel voor uw situatie.

Heeft u nog vragen of twijfels? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om u persoonlijk advies op maat te bieden. We begrijpen dat elke installatie uniek is, en we helpen u graag bij het vinden van de beste oplossing voor uw specifieke situatie. Neem vandaag nog contact met ons op en profiteer van onze uitgebreide expertise en service.

FAQ

Hoe kan een infrarood paneel worden gemonteerd?

Een infraroodpaneel kan op twee manieren worden gemonteerd: met beugels aan het plafond of via kokers aan de achterzijde voor wandmontage. Infraroodpanelen kunnen zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden en zijn geschikt voor alle soorten wanden en plafonds.

Hoe warm wordt de achterzijde van het infraroodpaneel?

De achterzijde van het paneel wordt maximaal 40°-45° graden warm en wordt altijd op beugels gemonteerd om de warmte af te voeren.

Wat is het verschil tussen wand- en plafondmontage?

Er is een verschil tussen wand- en plafondmontage, afhankelijk van het vermogen en de oververhittingsbeveiliging van het paneel.

Hoe kan een infrarood paneel worden aangesloten op de stroom?

Het aansluiten van een infrarood paneel is eenvoudig met het aansluitsnoer en de stekker, of via een thermostaat met de draden.

Hoe kunnen meerdere infraroodpanelen worden aangesloten op één thermostaat?

Bij het aansluiten van meerdere panelen op één thermostaat moet een parallelle schakeling worden gemaakt voor de juiste werking.

Hoe moet een Ecosun infraroodpaneel worden geïnstalleerd?

Voor de installatie van een Ecosun infraroodpaneel is een goede voorbereiding nodig. Bevestig de montagebeugel aan de wand of het plafond volgens de instructies. Markeer de boorgaten met een potlood en boor de gaten op de juiste diameter. Plaats de pluggen in de gaten en schroef de beugels stevig vast. Schuif het Ecosun paneel in de beugels met behulp van een tweede persoon. Verbind het paneel met de elektriciteit volgens de meegeleverde instructies.

Hoe kan een infraroodpaneel worden aangesloten op een thermostaat?

Een infraroodpaneel wordt geleverd met een aansluitsnoer met drie aders: fase, nul en aarde. VH panelen hebben standaard een stekker, terwijl Ecosun panelen zelf gemonteerd moeten worden. Bij gebruik van een plug-in thermostaat kan het paneel eenvoudig worden aangesloten met de stekker. Bij gebruik van een andere thermostaat moeten de draden van het paneel verbonden worden met de schroefklemmen van de thermostaat. De aardedraad moet direct worden verbonden met de aardedraad van het huis. Het aansluiten van het paneel op de stroom maakt het mogelijk om de thermostaat in- en uit te schakelen.

Kan een thermostaat meerdere infraroodpanelen aansturen?

De meeste thermostaten kunnen maximaal 3000 watt schakelen. Voor het aansluiten van meerdere infraroodpanelen op één thermostaat is een parallelle schakeling nodig. Gebruik hevelklemmen en volg het aangegeven voorbeeld voor het juist parallel schakelen van de panelen. Het parallel schakelen van panelen is essentieel voor de juiste werking van de verwarming. Het wordt afgeraden om panelen uit verschillende ruimtes op één thermostaat aan te sluiten. Voor elke te verwarmen ruimte wordt geadviseerd om een aparte thermostaat te gebruiken voor maximale controle.

Waar moeten infraroodpanelen in huis worden geplaatst voor optimale verwarming?

De juiste plaatsing van infraroodpanelen is cruciaal voor optimale verwarming. Richt de panelen op de meest gebruikte delen van de kamer voor efficiënte verwarming. Voor grotere kamers zijn plafond gemonteerde panelen een goede keuze vanwege de bredere warmteverspreiding.

Kunnen infraroodpanelen in vochtige ruimtes worden geïnstalleerd?

Het installeren van infraroodpanelen in vochtige ruimtes zoals de badkamer is veiliger om over te laten aan een elektricien. Infraroodpanelen die geschikt zijn voor vochtige ruimtes hebben minimaal een IP44-waarde. De aansluiting van infraroodpanelen in vochtige ruimtes vereist speciale aandacht om veiligheid te waarborgen.

Is het mogelijk om hulp of advies te krijgen bij het installeren van een infraroodpaneel?

Raadpleeg de kennisbank en video’s voor meer advies en instructies over het installeren van infraroodpanelen. Bezoek de webshop voor een assortiment A-merk infraroodpanelen. Voor twijfels of advies kun je contact opnemen voor persoonlijk advies op maat van Infraroodpaneel.nl.