Hoe een infrarood paneel te plaatsen: een stap-voor-stap gids

hoe infrarood paneel plaatsen

Het installeren van infrarood panelen is eenvoudig en kan zelf worden gedaan door mensen met enige doe-het-zelfkennis. Het is belangrijk om de panelen op de juiste plaats te bevestigen en te weten of professionele hulp nodig is bij het aansluiten van het paneel. Hieronder vind je een stap-voor-stap gids voor een veilige en efficiënte installatie van je infrarood paneel.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Zorg ervoor dat de plaatsing van het infrarood paneel geschikt is voor de gewenste warmteverspreiding.
 • Volg de instructies van de fabrikant voor het monteren van het paneel aan de muur of het plafond.
 • Laat het aansluiten van het paneel op de stroom over aan een professional als je twijfelt.
 • Plaats de thermostaat op een centrale plek in de kamer voor een nauwkeurige temperatuurregeling.
 • Creëer een parallelle schakeling als je meerdere panelen op één thermostaat wilt aansluiten.

De juiste plaats voor het aansluiten van je infrarood paneel

Bij het installeren van infrarood panelen is de plaatsing cruciaal. Het is belangrijk om de panelen op strategische locaties te plaatsen om optimaal van de warmte te kunnen genieten. Hier zijn enkele richtlijnen voor het bepalen van de juiste plaats voor het aansluiten van je infrarood paneel:

Richting en locatie

Richt de infrarood panelen op de meest gebruikte delen van de kamer, zoals zithoeken, werkplekken of eettafels. Dit zorgt ervoor dat de warmte direct naar de plekken gaat waar je het meest behoefte aan hebt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de panelen en de objecten die zich in de buurt bevinden, zoals meubels of gordijnen. Houd voldoende ruimte vrij om een goede warmteverspreiding te garanderen.

Grootte van de ruimte

Voor grotere ruimtes kunnen plafond gemonteerde infrarood panelen een goede keuze zijn. Deze panelen zorgen voor een brede spreiding van warmte, waardoor de hele ruimte gelijkmatig wordt verwarmd. Als alternatief kunnen wandgemonteerde panelen worden gebruikt voor kleinere ruimtes of specifieke verwarmingsbehoeften.

Professionele hulp

Bij complexere configuraties of twijfel over de juiste plaatsing, is het altijd verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een expert kan je helpen bij het bepalen van de meest geschikte plaatsing en configuratie van de infrarood panelen, zodat je optimaal van de warmte kunt genieten.

Voordelen van de juiste plaatsing Nadelen van een verkeerde plaatsing
 • Efficiënte warmteverspreiding
 • Meer comfort in de gewenste ruimtes
 • Besparing op energiekosten
 • Ondeskundige verwarming van minder gebruikte delen van de kamer
 • Verlies van warmte door slechte plaatsing
 • Hogere energiekosten door inefficiënte verwarming

Infraroodpanelen monteren aan de muur of het plafond

Het monteren van infrarood panelen aan de muur of het plafond is een belangrijk onderdeel van het installatieproces. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gewenste warmteverspreiding, kan je bepalen welke montageoptie het meest geschikt is voor jouw situatie.

Over het algemeen wordt het aanbevolen om infrarood panelen aan het plafond te monteren. Plafondmontage zorgt voor een optimale warmteverspreiding in de hele ruimte. Dit is vooral belangrijk bij grotere ruimtes, waar gelijkmatige verwarming noodzakelijk is. Bovendien nemen plafondgemonteerde panelen geen waardevolle wandruimte in beslag.

Als plafondmontage niet mogelijk is, kan je ervoor kiezen om de panelen aan de muur te bevestigen. Dit kan handig zijn in kleinere ruimtes waar de warmte ook effectief kan worden verspreid. Bij het monteren van de panelen aan de muur is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte en de richting van de panelen, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

Bij het monteren van infrarood panelen worden meestal montagesets en beugels meegeleverd. Deze sets bevatten alles wat je nodig hebt om de panelen veilig en stevig te monteren. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen om ervoor te zorgen dat de panelen goed worden bevestigd.

Het is ook mogelijk om professionele hulp in te schakelen bij het monteren van infrarood panelen, vooral als je meerdere panelen wilt installeren. Een vakman kan je adviseren over de juiste plaatsing en zorgen voor een correcte verdeling van het vermogen en eventuele extra aansluitingen.

Voordelen van plafondmontage:

 • Optimale warmteverspreiding door de hele ruimte
 • Geen waardevolle wandruimte in beslag
 • Geschikt voor grotere ruimtes

Voordelen van wandmontage:

 • Geschikt voor kleinere ruimtes waar de warmte effectief kan worden verspreid
 • Flexibele hoogte en richting van de panelen

Let op: zorg altijd voor een veilige en stevige montage van de infrarood panelen. Bij twijfel is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.

Infraroodpanelen monteren in een badkamer of vochtige ruimte

Het monteren van infrarood panelen in vochtige ruimtes zoals de badkamer vereist speciale aandacht en moet worden overgelaten aan een elektricien om ervoor te zorgen dat de installatie veilig is. Het is belangrijk dat de aansluiting goed en veilig gebeurt, omdat vochtige ruimtes extra voorzorgsmaatregelen vereisen.

Vochtige ruimtes, zoals de badkamer, worden gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van water. Dit maakt het belangrijk om infrarood panelen te installeren die specifiek zijn ontworpen voor gebruik in dit soort omgevingen. Deze panelen zijn voorzien van extra bescherming en waterdichte behuizingen om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen functioneren zonder het risico op kortsluiting of andere elektrische problemen.

Een andere belangrijke overweging bij het monteren van infrarood panelen in een badkamer is de juiste positionering. Het is essentieel om de panelen op een veilige afstand van waterbronnen te plaatsen, zoals de douche of badkuip. Zorg ervoor dat de panelen niet worden blootgesteld aan directe waterstralen en dat ze op een hoogte worden geïnstalleerd waar ze de gebruikers niet hinderen.

Infraroodpanelen monteren in een badkamer of vochtige ruimte
Belangrijkste punten
 • Laat de installatie over aan een elektricien voor veiligheid
 • Kies infrarood panelen die speciaal zijn ontworpen voor vochtige ruimtes
 • Plaats de panelen op een veilige afstand van waterbronnen
Voordelen
 • Veilige installatie in vochtige omstandigheden
 • Optimale verwarmingsefficiëntie in de badkamer
 • Geschikt voor langdurig gebruik in vochtige ruimtes
Nadelen
 • Professionele installatie kan duurder zijn
 • Beperkte beschikbaarheid van speciale panelen voor vochtige ruimtes
 • Extra voorzichtigheid nodig bij het aansluiten van de panelen

Door infrarood panelen op de juiste manier te monteren in een badkamer of vochtige ruimte, kun je genieten van de voordelen van efficiënte verwarming zonder compromis te sluiten op het gebied van veiligheid. Zorg ervoor dat je de hulp van een professionele elektricien inschakelt om ervoor te zorgen dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd.

De beste plek voor het monteren van een thermostaat

De plaatsing van een thermostaat is van groot belang voor een efficiënte werking van je infrarood paneel. Het is essentieel om de thermostaat op een centrale plek in de kamer te plaatsen, zodat deze een nauwkeurige temperatuursmeting kan verrichten. Hierdoor kan de thermostaat optimaal de gewenste temperatuur regelen en het infrarood paneel aansturen.

Een draadloze thermostaat biedt extra flexibiliteit, omdat deze op elke gewenste plek kan worden geplaatst. Dit is handig als je de thermostaat wilt verplaatsen naar verschillende delen van de kamer, afhankelijk van je behoeften. Daarnaast zijn er verschillende soorten thermostaten beschikbaar, zoals analoge, klok- en WiFi thermostaten. Kies een thermostaat die past bij jouw voorkeuren en verwarmingsbehoeften.

Plaatsing van de thermostaat

 • Zorg ervoor dat de thermostaat niet te dicht bij het infrarood paneel geplaatst wordt om een nauwkeurige meting te garanderen.
 • Plaats de thermostaat op een centrale plek in de kamer voor een gelijkmatige temperatuursregeling.
 • Gebruik een draadloze thermostaat voor extra flexibiliteit en gemak.
 • Kies een thermostaat die past bij jouw voorkeuren en verwarmingsbehoeften.

Een goed geplaatste thermostaat zorgt voor een efficiënte werking van je infrarood paneel en een comfortabele temperatuur in de kamer. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt bij het installeren van de thermostaat en raadpleeg indien nodig een professional voor advies.

Het aansluiten van een infrarood paneel op de stroom

Het aansluiten van een infrarood paneel is een eenvoudige stap in het installatieproces. Elk paneel wordt geleverd met een aansluitsnoer met drie aders: fase, nul en aarde. Voor VH panelen is het nog eenvoudiger, omdat deze standaard een stekker hebben die rechtstreeks op het stopcontact kan worden aangesloten. Dit maakt het installeren van VH panelen snel en gemakkelijk.

Voor andere panelen en thermostaten kan het nodig zijn om de draden van het paneel aan te sluiten op de thermostaat, volgens de instructies van de fabrikant. Het is belangrijk om deze instructies zorgvuldig te volgen om ervoor te zorgen dat de installatie correct en veilig is. Neem de tijd om de draden op de juiste manier aan te sluiten en zorg ervoor dat ze stevig zijn bevestigd.

Als je twijfelt over het aansluiten van het infrarood paneel op de stroom, is het altijd raadzaam om hulp in te schakelen van een professionele elektricien. Zij hebben de kennis en ervaring om de installatie op de juiste manier uit te voeren en kunnen eventuele vragen of zorgen beantwoorden. Veiligheid staat voorop bij het aansluiten van elektrische apparaten, dus wees niet bang om hulp te vragen als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden.

infrarood paneel aansluiten

Stapsgewijze handleiding voor het aansluiten van een infrarood paneel:

 1. Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld voordat je begint met de installatie.
 2. Controleer of het infrarood paneel correct is gemonteerd aan de muur of het plafond.
 3. Verwijder de beschermkap van het aansluitsnoer van het paneel.
 4. Sluit de fase, nul en aarde draden van het paneel aan op de corresponderende aansluitpunten op de thermostaat of het stopcontact.
 5. Zorg ervoor dat de draden stevig zijn vastgedraaid en dat er geen losse verbindingen zijn.
 6. Schakel de stroom in en test het paneel om te controleren of het goed werkt.
 7. Als alles naar behoren werkt, kun je genieten van de warmte van je nieuwe infrarood paneel.

Het aansluiten van een infrarood paneel op de stroom is een cruciale stap in het installatieproces. Door deze stap zorgvuldig uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je infrarood paneel veilig en efficiënt werkt, en jarenlang comfort biedt in je huis. Volg altijd de instructies van de fabrikant en wees niet bang om professionele hulp in te schakelen als je twijfelt.

Het parallel schakelen van meerdere infraroodpanelen

Wanneer je meerdere infrarood panelen wilt aansluiten op één thermostaat, is het belangrijk om een parallelle schakeling te creëren. Dit zorgt ervoor dat elk paneel een directe verbinding heeft met de thermostaat, waardoor een optimale temperatuurregeling mogelijk is.

Een eenvoudige manier om een parallelle schakeling te maken, is door gebruik te maken van hevelklemmen. Deze klemmen stellen je in staat om de draden van elk paneel rechtstreeks op de thermostaat aan te sluiten, zonder dat er extra bedrading nodig is.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het niet aan te raden is om panelen uit verschillende ruimtes op één thermostaat aan te sluiten. Dit kan leiden tot onevenwichtige temperatuurregeling, omdat de panelen mogelijk verschillende warmteniveaus nodig hebben om de gewenste temperatuur te bereiken.

Als je twijfelt over de installatie van meerdere infrarood panelen, is het altijd verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een vakman kan je adviseren over de juiste schakeling en ervoor zorgen dat het systeem veilig en optimaal functioneert.

FAQ

Hoe kan ik een infrarood paneel plaatsen?

Het installeren van een infrarood paneel is eenvoudig en kan zelf worden gedaan door mensen met enige doe-het-zelfkennis. Hier is een stap-voor-stap gids voor een veilige en efficiënte installatie van je infrarood paneel.

Waar moet ik mijn infrarood paneel plaatsen?

Het is belangrijk om de panelen op de juiste plaats te bevestigen. Richt de panelen op de meest gebruikte delen van de kamer, zoals zithoeken, om optimaal van de warmte te genieten.

Kan ik mijn infrarood paneel aan de muur bevestigen?

Ja, het is mogelijk om de panelen aan de muur te bevestigen als plafondmontage niet mogelijk is. De panelen worden geleverd met een montageset, beugels en instructies, wat het installatieproces eenvoudig maakt.

Kan ik een infrarood paneel in de badkamer installeren?

Het monteren van infrarood panelen in vochtige ruimtes zoals de badkamer vereist speciale aandacht en moet worden overgelaten aan een elektricien om ervoor te zorgen dat de installatie veilig is.

Waar moet ik mijn thermostaat plaatsen voor het infrarood paneel?

Een thermostaat kan het beste op een centrale plek in de kamer worden geplaatst, niet te dicht bij het infrarood paneel om een nauwkeurige temperatuursmeting te krijgen.

Hoe sluit ik mijn infrarood paneel aan?

Het aansluiten van een infrarood paneel is relatief eenvoudig. Elk paneel wordt geleverd met een aansluitsnoer met drie aders (fase, nul en aarde). Voor andere thermostaten kan het nodig zijn om de draden van het paneel aan te sluiten op de thermostaat volgens de instructies van de fabrikant.

Hoe kan ik meerdere infraroodpanelen parallel schakelen?

Wanneer meerdere infrarood panelen op één thermostaat moeten worden aangesloten, is het belangrijk om een parallelle schakeling te creëren. Dit betekent dat elk paneel een directe verbinding heeft met de thermostaat.