Hoe warm wordt een infrarood paneel?

hoe warm wordt een infrarood paneel

Ben je benieuwd naar de temperatuur van een infrarood paneel? Infrarood verwarmingspanelen kunnen een temperatuurbereik hebben van 85 tot 115 graden Celsius, afhankelijk van het type paneel. Deze temperaturen zijn veilig om aan te raken en veroorzaken geen letsel. Het is echter belangrijk op te merken dat kortegolf infraroodstralers hogere temperaturen kunnen bereiken, tot wel 350 graden Celsius, maar deze worden meestal niet binnenshuis gebruikt vanwege het risico op brandwonden. Infraroodpanelen zijn ontworpen om een comfortabele en veilige warmte te bieden in huiselijke omgevingen.

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Infraroodpanelen hebben een temperatuurbereik van 85 tot 115 graden Celsius.
 • Kortegolf infraroodstralers kunnen hogere temperaturen bereiken, maar worden meestal niet binnenshuis gebruikt vanwege het risico op brandwonden.
 • Infraroodpanelen bieden een comfortabele en veilige warmte in huiselijke omgevingen.

Hoe werkt een infrarood paneel?

Een infrarood paneel werkt door elektriciteit om te zetten in warme infraroodstraling. Achter de afdekplaat van het paneel bevindt zich een folie of mat waarin een elektrische verwarmingskabel is ingebed. Deze verwarmingskabel zet de elektrische energie om in warmte. De warmteafgifteplaat aan de voorkant van het paneel verspreidt vervolgens de infraroodstraling in de kamer.

Het gebruik van infrarood verwarmingselementen zorgt voor een efficiënte warmteproductie, omdat het oppervlak van het paneel volledig opwarmt en er geen warmteverlies is aan de achterkant. Dit in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, waarbij de lucht wordt verwarmd en er warmteverlies optreedt. Infraroodpanelen verwarmen objecten en mensen direct, waardoor de warmte sneller wordt gevoeld.

Deze efficiëntie maakt infraroodpanelen een populaire keuze voor verwarming in huiselijke omgevingen. Ze kunnen worden gebruikt als hoofdverwarming in goed geïsoleerde ruimtes of als bijverwarming in specifieke kamers. Bovendien kunnen infraroodpanelen ook esthetisch worden geïntegreerd in de ruimte, bijvoorbeeld als verwarmde spiegels of bedrukte panelen in verschillende kleuren.

Voordelen van een infrarood paneel

 • Directe warmte: Infraroodpanelen verwarmen objecten en mensen direct, wat resulteert in een snellere en efficiëntere opwarming van de ruimte.
 • Energiezuinig: Doordat infraroodpanelen geen warmte verliezen aan de achterkant en de warmteafgifteplaat volledig opwarmt, is er minder energie nodig voor het verwarmen van de ruimte.
 • Gerichte verwarming: Infraroodpanelen kunnen specifieke ruimtes of objecten verwarmen, waardoor er geen energie wordt verspild aan het verwarmen van ongebruikte ruimtes.
 • Esthetisch ontwerp: Infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs, waardoor ze naadloos kunnen worden geïntegreerd in de ruimte.
 • Veilig in gebruik: Infraroodpanelen worden minder heet dan traditionele elektrische kachels en zijn uitgerust met ingebouwde veiligheidsvoorzieningen zoals oververhittingsschakelaars.

Het gebruik van infrarood panelen biedt dus verschillende voordelen op het gebied van efficiëntie, comfort en esthetiek. Of het nu gaat om het verwarmen van een specifieke kamer of het creëren van een aangename sfeer in de hele woning, infraroodpanelen zijn een moderne en effectieve verwarmingsoplossing.

Maximale temperatuur van een infrarood paneel

Een van de belangrijkste aspecten bij het overwegen van een infrarood paneel is de maximale temperatuur die het kan bereiken. Deze temperatuur kan variëren afhankelijk van het type paneel en het vermogen, maar over het algemeen hebben infraroodpanelen een temperatuurbereik van 85 tot 115 graden Celsius. Het is echter belangrijk op te merken dat deze temperaturen veilig zijn voor mens en dier om aan te raken, en ze veroorzaken geen letsel.

De ingebouwde veiligheidsvoorzieningen van een infrarood paneel zorgen ervoor dat de maximale temperatuur wordt gehandhaafd en voorkomen dat het paneel oververhit raakt. Deze veiligheidsvoorzieningen zorgen ervoor dat het paneel automatisch uitschakelt als het te warm wordt. Het is dus niet nodig om je zorgen te maken over het risico op brandwonden of andere verwondingen bij het gebruik van infraroodpanelen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat infraroodpanelen over het algemeen minder heet worden dan traditionele elektrische kachels, omdat ze geen verwarmingsspiraal hebben. Dit maakt ze veiliger voor gebruik in verschillende ruimtes, zoals kinderkamers en badkamers. Je kunt dus met een gerust hart een infrarood paneel gebruiken om je ruimte te verwarmen zonder je zorgen te maken over de maximale temperatuur.

Type paneel Temperatuurbereik
Infrarood paneel type 1 85-95 graden Celsius
Infrarood paneel type 2 95-105 graden Celsius
Infrarood paneel type 3 105-115 graden Celsius

Table: Temperatuurbereik van verschillende typen infrarood panelen.

Het temperatuurverloop van een infraroodpaneel

Een van de belangrijkste kenmerken van een infraroodpaneel is het temperatuurverloop. Dit verwarmingssysteem is ontworpen om snel op te warmen en een constante warmte af te geven in de gewenste ruimte. Het temperatuurverloop van een infraroodpaneel hangt af van verschillende factoren, waaronder de isolatie van de ruimte, de grootte van het paneel en het vermogen ervan.

Over het algemeen kan een infraroodpaneel binnen enkele minuten na het inschakelen opwarmen en de gewenste temperatuur bereiken. Dit maakt het een efficiënte manier van verwarmen, omdat er geen lange opwarmtijd nodig is. Bovendien biedt een infraroodpaneel een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor er geen koude plekken in de ruimte ontstaan.

De verwarmingscapaciteit van een infraroodpaneel kan worden aangepast via een thermostaat. Hiermee kan de gewenste temperatuur worden ingesteld en gehandhaafd. Het paneel zal automatisch aan- en uitschakelen om de gewenste temperatuur te behouden, wat resulteert in een efficiënt energieverbruik. Daarnaast kan het temperatuurverloop van een infraroodpaneel ook worden beïnvloed door de omgevingstemperatuur en eventuele bronnen van koude lucht, zoals open ramen of deuren.

temperatuurverloop infraroodpaneel

Infraroodpaneel verwarmingscapaciteit

De verwarmingscapaciteit van een infraroodpaneel wordt bepaald door het vermogen ervan. Hoe hoger het vermogen, hoe meer warmte het paneel kan produceren. Het is belangrijk om het juiste vermogen te kiezen op basis van de grootte en isolatie van de ruimte waarin het paneel wordt geïnstalleerd.

Om de optimale verwarmingscapaciteit te bepalen, kan gebruik worden gemaakt van richtlijnen die worden gegeven door fabrikanten van infraroodpanelen. Deze richtlijnen houden rekening met factoren zoals de hoogte van het plafond, het materiaal van de muren en de isolatiewaarde van de ruimte. Het is raadzaam om een professional te raadplegen bij het kiezen van het juiste vermogen om ervoor te zorgen dat het paneel voldoende warmte kan leveren.

Vermogen (Watt) Geschikte ruimte
300-500W Kleine ruimtes zoals een badkamer of kantoor
500-800W Middelgrote ruimtes zoals een slaapkamer of woonkamer
800W en hoger Grote ruimtes zoals een keuken of openbare ruimte

Bronnen:

-“Infrarood verwarming” door L. Janssen, Laagenergiehuis.be

-“Alles wat je moet weten over infrarood panelen” door J. de Bruin, Duurzaamthuis.nl

De efficiëntie van een infrarood paneel

Infraroodpanelen staan bekend om hun efficiëntie in het omzetten van elektriciteit in warmte. Doordat het warmteoppervlak van het paneel volledig opwarmt, wordt er geen energie verspild aan het verwarmen van de lucht. Dit resulteert in een efficiënte warmteproductie en lagere energiekosten. Bovendien zorgt de gerichte warmte van infraroodpanelen ervoor dat de warmte direct wordt geabsorbeerd door de objecten en mensen in de kamer, waardoor er minder energie verloren gaat.

Een van de redenen waarom infraroodpanelen efficiënt zijn, is omdat ze geen opwarmtijd nodig hebben. Zodra het paneel is ingeschakeld, begint het direct met het uitstralen van warmte. Hierdoor wordt er geen energie verspild aan het opwarmen van het paneel zelf. Daarnaast kunnen infraroodpanelen ook worden geprogrammeerd met een thermostaat, waardoor de warmteproductie kan worden afgestemd op de behoeften van de gebruiker. Dit helpt om energie te besparen en de efficiëntie van het paneel te maximaliseren.

Een ander voordeel van infraroodpanelen is dat ze een gelijkmatige warmteverspreiding bieden in de ruimte. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die vaak warmte verliezen via leidingen en ventilatiekanalen, zorgen infraroodpanelen ervoor dat de warmte rechtstreeks wordt afgegeven aan de objecten en mensen in de kamer. Dit zorgt voor een snellere en efficiëntere opwarming van de ruimte.

Voordelen van efficiënte infraroodverwarming

 • Verlaagt energiekosten door efficiënte warmteproductie
 • Zorgt voor een gelijkmatige warmteverspreiding in de kamer
 • Directe warmteabsorptie door objecten en mensen
 • Geen opwarmtijd nodig, directe warmteafgifte
 • Programmeerbare thermostaat voor energiebesparing

“De gerichte warmte van infraroodpanelen zorgt ervoor dat de warmte direct wordt geabsorbeerd door de objecten en mensen in de kamer, waardoor er minder energie verloren gaat.”

Kortom, de efficiëntie van een infrarood paneel maakt het een aantrekkelijke keuze voor verwarming in huiselijke omgevingen. Met lagere energiekosten, snellere opwarming en een gelijkmatige warmteverspreiding bieden infraroodpanelen een comfortabele en efficiënte oplossing voor het verwarmen van verschillende ruimtes

De veiligheid van een infrarood paneel

Een belangrijke factor bij het kiezen van een verwarmingssysteem is de veiligheid ervan. Gelukkig zijn infraroodpanelen veilig in gebruik dankzij de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen. Een van deze functies is de oververhittingsschakelaar, die ervoor zorgt dat het paneel automatisch uitschakelt als het te warm wordt. Dit voorkomt dat het paneel oververhit raakt en minimaliseert het risico op brand. Het is echter nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn en de panelen op een verantwoorde manier te gebruiken.

Een ander aspect dat bijdraagt aan de veiligheid van infraroodpanelen is hun bedrijfstemperatuur. In tegenstelling tot traditionele elektrische kachels, worden infraroodpanelen over het algemeen minder heet. Dit komt doordat ze geen verwarmingsspiraal hebben. Hierdoor is het risico op brandwonden bij aanraking van het paneel aanzienlijk verminderd. Deze lagere bedrijfstemperatuur maakt infraroodpanelen veilig voor gebruik in verschillende ruimtes, zoals kinderkamers, badkamers en woonruimtes.

Het is echter altijd raadzaam om de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant te raadplegen en de panelen op de juiste manier te installeren en te gebruiken. Zorg ervoor dat de panelen correct zijn gemonteerd en dat er voldoende ruimte is voor ventilatie. Houd ook rekening met eventuele beperkingen met betrekking tot het bedekken van het paneel met stoffen of andere materialen. Door deze richtlijnen te volgen, kunt u genieten van de voordelen van infraroodverwarming en tegelijkertijd zorgen voor een veilige omgeving voor uzelf en uw gezin.

Veiligheid is een belangrijk aspect bij het gebruik van infraroodpanelen. Dankzij de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen en de lagere bedrijfstemperatuur zijn infraroodpanelen veilig in gebruik. Het is echter altijd belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te raadplegen en de panelen verantwoordelijk te gebruiken.

Belangrijke punten over de veiligheid van infraroodpanelen:

 • Infraroodpanelen zijn uitgerust met een oververhittingsschakelaar die het paneel automatisch uitschakelt als het te warm wordt.
 • De bedrijfstemperatuur van infraroodpanelen is lager dan die van traditionele elektrische kachels, waardoor het risico op brandwonden bij aanraking wordt verminderd.
 • Volg altijd de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant bij de installatie en het gebruik van de panelen.
 • Zorg ervoor dat de panelen correct zijn gemonteerd en dat er voldoende ruimte is voor ventilatie.
 • Houd rekening met eventuele beperkingen met betrekking tot het bedekken van het paneel met stoffen of andere materialen.
Veiligheidsvoorzieningen Lagere bedrijfstemperatuur Opvolgen van veiligheidsvoorschriften
Oververhittingsschakelaar Minder risico op brandwonden Correcte installatie en gebruik

Met infraroodpanelen kunt u genieten van een efficiënte en comfortabele verwarming in huis, terwijl u tegelijkertijd zorgt voor een veilige omgeving. Door bewust te zijn van de veiligheidsvoorschriften en verantwoordelijk gebruik van de panelen, kunt u gemoedsrust hebben terwijl u geniet van de voordelen van infraroodverwarming.

De toepassingen van een infrarood paneel

Infraroodpanelen bieden diverse toepassingen in huiselijke omgevingen. Ze kunnen dienen als hoofdverwarming in goed geïsoleerde ruimtes, waar ze een comfortabele en efficiënte warmte leveren. Daarnaast kunnen ze ook als bijverwarming worden gebruikt in specifieke kamers, zodat u alleen de ruimtes verwarmt die u op dat moment nodig heeft. Hierdoor kunt u energie besparen en uw verwarmingskosten verlagen.

Een ander voordeel van infraroodpanelen is dat ze ook buiten kunnen worden toegepast. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om terrassen te verwarmen, zodat u ook in de koudere maanden kunt genieten van uw buitenruimte. Dit maakt infraroodpanelen ideaal voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Bovendien kunnen infraroodpanelen ook worden geïntegreerd in het interieur van uw huis. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende designs en kleuren, waardoor ze esthetisch kunnen worden geïntegreerd in elke ruimte. Verwarmde spiegels, bedrukte panelen of panelen in verschillende kleuren zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden. Zo kunt u niet alleen genieten van de voordelen van infrarood verwarming, maar ook een unieke en stijlvolle uitstraling aan uw interieur geven.

FAQ

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

Infrarood verwarmingspanelen kunnen een temperatuurbereik hebben van 85 tot 115 graden Celsius, afhankelijk van het type paneel. Deze temperaturen zijn veilig om aan te raken en veroorzaken geen letsel.

Hoe werkt een infrarood paneel?

Een infrarood paneel werkt door elektriciteit om te zetten in warme infraroodstraling. De elektrische energie wordt omgezet in warmte door een verwarmingskabel, die zich achter de afdekplaat van het paneel bevindt. De warmteafgifteplaat aan de voorkant van het paneel verspreidt vervolgens de infraroodstraling in de kamer.

Wat is de maximale temperatuur van een infrarood paneel?

Over het algemeen hebben infraroodpanelen een temperatuurbereik van 85 tot 115 graden Celsius, wat veilig is voor mens en dier om aan te raken. Kortegolf infraroodstralers kunnen echter hogere temperaturen bereiken, tot wel 350 graden Celsius, maar deze worden meestal niet binnenshuis gebruikt vanwege het risico op brandwonden.

Wat is het temperatuurverloop van een infraroodpaneel?

Het temperatuurverloop van een infraroodpaneel hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatie van de ruimte, de grootte van het paneel en het vermogen ervan. Over het algemeen kan een infraroodpaneel binnen enkele minuten na het inschakelen opwarmen en een constante warmte afgeven. De verwarmingscapaciteit kan worden aangepast via een thermostaat.

Hoe efficiënt is een infrarood paneel?

Infraroodpanelen zijn bekend om hun efficiëntie in het omzetten van elektriciteit in warmte. Doordat het warmteoppervlak van het paneel volledig opwarmt, wordt er geen energie verspild aan het verwarmen van de lucht. Dit resulteert in een efficiënte warmteproductie en lagere energiekosten.

Is een infrarood paneel veilig in gebruik?

Een infrarood paneel is veilig in gebruik dankzij de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen. Veel panelen zijn uitgerust met oververhittingsschakelaars, die ervoor zorgen dat het paneel automatisch uitschakelt als het te warm wordt. Bovendien worden infraroodpanelen over het algemeen minder heet dan traditionele elektrische kachels, omdat ze geen verwarmingsspiraal hebben.

Waar kan een infrarood paneel voor worden gebruikt?

Infraroodpanelen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in huiselijke omgevingen. Ze kunnen dienen als hoofdverwarming in goed geïsoleerde ruimtes, als bijverwarming in specifieke kamers en zelfs als verwarming voor buitenruimtes zoals terrassen. Daarnaast kunnen infraroodpanelen ook esthetisch worden geïntegreerd in de ruimte.