Hoe Werkt een Infrarood Paneel?

hoe werkt infrarood paneel

Infrarood panelen werken anders dan traditionele verwarmingssystemen. Ze geven stralingswarmte af naar specifieke plekken in de kamer, in plaats van de lucht in de hele ruimte te verwarmen. Dit maakt ze ideaal voor bijverwarming op specifieke locaties. Infraroodpanelen warmen snel op en zijn vooral energiezuinig in goed geïsoleerde huizen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle soorten infraroodverwarming even zuinig zijn.

Belangrijkste punten

 • Infrarood panelen geven stralingswarmte af naar specifieke plekken in de kamer.
 • Ze werken snel en zijn geschikt als bijverwarming.
 • Energiezuinigheid is afhankelijk van de isolatie van het huis.
 • Er zijn verschillende soorten infrarood verwarming, zoals vloerverwarming en wandverwarming.
 • Niet alle infraroodverwarmingssystemen zijn even zuinig.

Voordelen van Infrarood Verwarming

Infrarood verwarming biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Een van de belangrijkste voordelen is dat het energiezuinig is. Infrarood panelen geven gericht warmte af aan specifieke plekken in de kamer, waardoor er geen onnodige energie wordt verspild aan het verwarmen van de hele ruimte. Dit maakt infrarood verwarming een efficiënte en kostenbesparende optie.

Een ander voordeel van infrarood verwarming is het creëren van comfortabele warmte. Infraroodstraling verwarmt direct objecten en mensen in de ruimte, vergelijkbaar met de warmte van de zon. Dit zorgt voor een gelijkmatige en behaaglijke warmte, zonder de luchtcirculatie en stofverspreiding die vaak voorkomt bij traditionele verwarmingssystemen. Het resultaat is een comfortabelere en gezondere leefomgeving.

Daarnaast kan infrarood verwarming helpen om vocht en schimmelvorming te voorkomen. De warmte van de infrarood panelen zorgt ervoor dat vocht niet kan condenseren op koude oppervlakken, waardoor de kans op schimmelvorming wordt verminderd. Dit is vooral voordelig in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Voordelen van Infrarood Verwarming:

 • Energiezuinig
 • Comfortabele warmte
 • Voorkomt luchtcirculatie en stofverspreiding
 • Helpt vocht en schimmelvorming te voorkomen

Infrarood verwarming biedt energiezuinige en comfortabele warmte, voorkomt luchtcirculatie en stofverspreiding, en helpt vocht en schimmelvorming te voorkomen.

Al met al zijn er verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van infrarood verwarming. Het is een efficiënte en energiezuinige manier om warmte te creëren, met een gelijkmatige verdeling en comfortabele warmte. Daarnaast draagt het bij aan de gezondheid van de leefomgeving door het voorkomen van luchtcirculatie, stofverspreiding en schimmelvorming. Voor wie op zoek is naar een duurzame en efficiënte verwarmingsoplossing, kunnen infrarood panelen een goede keuze zijn.

Duurzaamheid van Infrarood Verwarming

Infrarood verwarming is een duurzame verwarmingsoplossing die gebruik maakt van infraroodstraling om warmte af te geven. Het is energiezuinig en kan bijdragen aan een groenere en duurzamere leefomgeving. Door te kiezen voor infrarood verwarming, maakt u gebruik van een efficiënte en milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen.

Wat infrarood verwarming duurzaam maakt, is het feit dat het gebruik maakt van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen zoals gas. Elektriciteit kan worden opgewekt met behulp van duurzame energiebronnen zoals zon en wind, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Door te investeren in infrarood verwarming draagt u bij aan een duurzamere energievoorziening en helpt u de impact op het milieu te verminderen.

Bovendien is infrarood verwarming energiezuinig omdat het gericht warmte afgeeft aan specifieke plekken in een ruimte. Hierdoor wordt er geen energie verspild aan het verwarmen van de lucht of oppervlakken die niet gebruikt worden. Dit zorgt voor een efficiënter energieverbruik en draagt bij aan lagere energiekosten. Infrarood verwarming is vooral effectief in goed geïsoleerde huizen, waar de warmte langer behouden blijft.

Infrarood Verwarming en Groene Energie

Een bijkomend voordeel van infrarood verwarming is dat het goed te combineren is met groene energiebronnen zoals zonnepanelen. Door infrarood panelen te installeren en zonnepanelen te gebruiken om de benodigde elektriciteit op te wekken, kunt u profiteren van een nog duurzamere en milieuvriendelijkere verwarmingsoplossing. Hiermee vermindert u niet alleen uw ecologische voetafdruk, maar ook uw energiekosten op de lange termijn.

Duurzaamheidsvoordelen van Infrarood Verwarming
Gebruikt elektriciteit, opgewekt uit duurzame energiebronnen
Energiezuinig door gerichte warmteafgifte
Efficiënter energieverbruik en lagere energiekosten
Goed te combineren met zonnepanelen voor een nog duurzamer systeem

Al met al biedt infrarood verwarming een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Door te kiezen voor infrarood panelen kunt u niet alleen genieten van efficiënte en comfortabele warmte, maar ook bijdragen aan een groenere en duurzamere toekomst.

duurzame verwarming

Werking van Infrarood Panelen

Infrarood panelen werken door middel van infraroodstraling. Ze worden snel warm en geven stralingswarmte af aan objecten en mensen in de ruimte. De panelen verwarmen niet de hele lucht, maar alleen de plekken waar ze op gericht zijn. Hierdoor ontstaat een comfortabele warmte, vergelijkbaar met zonnestralen. De panelen worden meestal aan het plafond gehangen voor een optimale werking. Ze hebben een efficiënte stralingsverwarming en zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte.

De werking van infrarood panelen is gebaseerd op het principe van infraroodstraling. Deze straling heeft een langere golflengte dan zichtbaar licht en wordt gebruikt om warmte over te brengen. Wanneer een infrarood paneel wordt ingeschakeld, worden de elektrische elementen in het paneel verwarmd en beginnen ze infraroodstraling uit te zenden. Deze straling reist door de lucht en komt in contact met objecten en mensen in de ruimte. Zodra de straling in contact komt met een object of persoon, wordt het omgezet in warmte, waardoor de omgeving wordt verwarmd.

Infrarood panelen zorgen voor een directe, efficiënte stralingsverwarming. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, waarbij de lucht wordt verwarmd en vervolgens de ruimte opwarmt, verwarmen infrarood panelen objecten en mensen direct. Hierdoor is er geen energieverlies door luchtcirculatie en stijgt de temperatuur in de ruimte sneller. Bovendien is de warmte gelijkmatiger verdeeld, wat zorgt voor een comfortabele en aangename omgeving.

De temperatuur van de infrarood panelen kan variëren, afhankelijk van het vermogen en de instellingen. Het vermogen wordt meestal uitgedrukt in Watt en bepaalt de snelheid waarmee het paneel warmte afgeeft. De meeste infrarood panelen hebben een thermostaat waarmee de temperatuur kan worden geregeld. Hierdoor kan de gebruiker de gewenste temperatuur instellen en het paneel automatisch aanpassen om deze temperatuur te handhaven.

Overall kunnen we concluderen dat infrarood panelen werken door middel van infraroodstraling, die objecten en mensen rechtstreeks verwarmt. Ze zorgen voor een efficiënte stralingsverwarming en een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte. Met hun vermogen om snel op te warmen en de temperatuur nauwkeurig te regelen, bieden infrarood panelen een comfortabele en energiezuinige verwarmingsoplossing.

Toepassingsmogelijkheden van Infrarood Verwarming

Infrarood verwarming biedt verschillende toepassingsmogelijkheden, zowel als bijverwarming als volledige verwarming. Het kan worden gebruikt in verschillende ruimtes, zoals particuliere woningen, kantoren, winkels en andere gebouwen. Hieronder worden enkele specifieke toepassingen van infrarood verwarming besproken.

Bijverwarming

Een van de meest voorkomende toepassingen van infrarood verwarming is als bijverwarming in specifieke ruimtes. Bijverwarming kan nuttig zijn in ruimtes die kort of weinig worden gebruikt, zoals de zithoek, de badkamer of een studeerkamer. Infrarood panelen kunnen snel warm worden en gericht warmte afgeven aan deze specifieke plekken, waardoor ze snel opwarmen en comfortabel zijn. Het gebruik van infrarood bijverwarming kan helpen om de energiekosten te verlagen, omdat alleen de benodigde ruimtes verwarmd worden.

Volledige verwarming

Infrarood verwarming kan ook worden gebruikt als volledige verwarmingsbron, vooral in goed geïsoleerde huizen. Infrarood panelen kunnen strategisch worden geplaatst om een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte te garanderen. In combinatie met een thermostaat kunnen de panelen de gewenste temperatuur handhaven en het energieverbruik beperken. Het gebruik van infrarood als volledige verwarming kan helpen om het totale energieverbruik te verminderen en een comfortabele leefomgeving te creëren.

Combinatie met andere verwarmingssystemen

Infrarood verwarming kan ook goed gecombineerd worden met andere verwarmingssystemen, zoals warmtepompen. Door infrarood panelen te combineren met een duurzamer verwarmingssysteem kan het energieverbruik verder worden verminderd. Het gebruik van warmtepompen in combinatie met infrarood verwarming kan bijvoorbeeld zorgen voor een efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing. Het is belangrijk om de verschillende verwarmingssystemen op elkaar af te stemmen om de meest optimale en duurzame verwarmingsoplossing te creëren.

Toepassingen van Infrarood Verwarming Voordelen
Bijverwarming in specifieke ruimtes – Snel opwarmen van specifieke plekken
– Lagere energiekosten
– Comfortabele warmte
Volledige verwarming in goed geïsoleerde huizen – Gelijkmatige warmteverdeling
– Energiebesparing
– Comfortabele leefomgeving
Combinatie met andere verwarmingssystemen – Verder verminderen van energieverbruik
– Efficiënt en milieuvriendelijk

Tips bij het Kopen en Gebruiken van Infrarood Panelen

Bij het kopen van infrarood panelen zijn er verschillende aspecten waar u op moet letten. Hier zijn enkele handige tips om u te helpen bij het maken van de juiste keuze:

 1. Zorg ervoor dat u het juiste vermogen kiest. Het vermogen van infrarood panelen wordt uitgedrukt in Watt en is afhankelijk van de grootte van de ruimte die u wilt verwarmen. Raadpleeg de specificaties van de panelen om te bepalen welk vermogen het meest geschikt is voor uw situatie.
 2. Overweeg het uiterlijk van het paneel. Infrarood panelen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en designs. Kies een paneel dat past bij het interieur van uw ruimte, zodat het een esthetische toevoeging is aan uw woning of kantoor.
 3. Bekijk de verschillende functies die beschikbaar zijn. Sommige infrarood panelen worden geleverd met extra functies zoals een ingebouwde thermostaat of een bewegingssensor. Deze kunnen handig zijn om de temperatuur te reguleren en energie te besparen.
 4. Onderzoek de kwaliteit en betrouwbaarheid van de fabrikant. Kies voor panelen van een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en duurzaamheid. Lees ook beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers om een goed beeld te krijgen van de prestaties van de panelen.
 5. Houd rekening met het onderhoud van de panelen. Infrarood panelen vereisen over het algemeen weinig onderhoud, maar het is belangrijk om regelmatig stof en vuil te verwijderen om de optimale werking te behouden. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant voor specifieke onderhoudsinstructies.

Door deze tips in gedachten te houden bij het kopen en gebruiken van infrarood panelen, kunt u ervoor zorgen dat u de juiste keuze maakt en optimaal kunt genieten van de voordelen van deze vorm van verwarming.

Veiligheid en Gezondheid van Infrarood Verwarming

Infrarood verwarming is een veilige en gezonde optie voor het verwarmen van jouw huis of kantoor. In tegenstelling tot sommige andere verwarmingssystemen, zoals radiatoren of kachels op gas, veroorzaakt infrarood verwarming geen schadelijke straling of uitstoot van verbrandingsproducten. Het gebruikt natuurlijke straling, vergelijkbaar met de warmte die de zon afgeeft. Dit maakt het een milieuvriendelijke en gezonde keuze voor zowel volwassenen als kinderen.

Er zijn geen bekende gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van infrarood panelen. Ze geven infraroodstraling af die direct objecten en mensen verwarmt, zonder de lucht te verwarmen. Hierdoor wordt stofcirculatie en uitdroging van de lucht voorkomen, wat vaak voorkomt bij conventionele verwarmingssystemen. Bovendien is infraroodstraling niet schadelijk voor de huid of de ogen, zolang het op de juiste manier wordt gebruikt.

“Infrarood verwarming is een veilige en gezonde optie voor het verwarmen van jouw huis of kantoor.”

Het is echter belangrijk om infrarood panelen op de juiste manier te installeren en te gebruiken om mogelijke risico’s te vermijden. Zorg ervoor dat de panelen stevig aan het plafond of de muur zijn bevestigd volgens de instructies van de fabrikant. Houd ook rekening met de aanbevolen afstanden tot andere objecten, zoals meubels en gordijnen.

Als je kleine kinderen of huisdieren hebt, kunnen infrarood panelen veilig worden gebruikt. Ze hebben geen warme oppervlakken of open vlammen, waardoor het risico op brandwonden wordt geminimaliseerd. Het is echter altijd een goed idee om kinderen weg te houden van de panelen en ervoor te zorgen dat ze niet met de bedieningselementen kunnen spelen.

Vergelijking met Andere Verwarmingssystemen

Infrarood verwarming kan worden vergeleken met traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren en vloerverwarming. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van een vergelijking.

Wat betreft energiezuinigheid is infrarood verwarming een goede keuze, omdat het gericht warmte afgeeft aan specifieke plekken in de ruimte. Dit is efficiënter dan het verwarmen van de hele ruimte, zoals bij radiatoren het geval is. Bovendien zorgt infrarood verwarming voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt het luchtcirculatie en stofverspreiding, in tegenstelling tot radiatoren die vaak luchtcirculatie veroorzaken.

Wat betreft vloerverwarming heeft infrarood verwarming ook voordelen. Vloerverwarming verwarmt de vloer, die vervolgens de lucht in de ruimte verwarmt. Infrarood verwarming geeft daarentegen direct warmte af aan objecten en mensen in de ruimte, wat zorgt voor een comfortabele warmte. Daarnaast is infrarood verwarming gemakkelijker te installeren en onderhouden dan vloerverwarming.

Op het gebied van duurzaamheid is infrarood verwarming een goede keuze. Het gebruikt elektriciteit, dat opgewekt kan worden met groene energiebronnen zoals zon en wind. Dit maakt infrarood verwarming duurzamer dan traditionele verwarmingssystemen die gebruik maken van fossiele brandstoffen. Bovendien kan infrarood verwarming helpen om het totale energieverbruik te verminderen, vooral in goed geïsoleerde huizen.

FAQ

Hoe werkt een infrarood paneel?

Infrarood panelen werken door middel van infraroodstraling. Ze worden snel warm en geven stralingswarmte af aan objecten en mensen in de ruimte. De panelen verwarmen niet de hele lucht, maar alleen de plekken waar ze op gericht zijn. Hierdoor ontstaat een comfortabele warmte, vergelijkbaar met zonnestralen. De panelen worden meestal aan het plafond gehangen voor een optimale werking. Ze hebben een efficiënte stralingsverwarming en zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte.

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is energiezuinig omdat het gericht warmte afgeeft aan specifieke plekken, in plaats van de hele ruimte te verwarmen. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt luchtcirculatie en stofverspreiding. Infraroodstraling verwarmt direct objecten en mensen, waardoor het een comfortabele warmte geeft. Het kan ook helpen om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Bovendien is infrarood verwarming gemakkelijk te installeren en onderhouden.

Is infrarood verwarming duurzaam?

Ja, infrarood verwarming kan een duurzame keuze zijn. Het is energiezuinig en gebruikt elektriciteit, dat opgewekt kan worden met groene energiebronnen zoals zon en wind. In combinatie met zonnepanelen kan infrarood verwarming nog duurzamer zijn. Het zorgt ook voor een efficiënter energieverbruik, omdat het gericht warmte afgeeft aan specifieke plekken. Infrarood verwarming kan helpen om het totale energieverbruik te verminderen, vooral in goed geïsoleerde huizen.

Op welke manieren kan infrarood verwarming worden toegepast?

Infrarood verwarming kan als bijverwarming gebruikt worden in specifieke ruimtes die kort of weinig worden gebruikt, zoals de zithoek of de badkamer. Het kan ook als volledige verwarming worden gebruikt in goed geïsoleerde huizen. Infrarood panelen kunnen worden gebruikt in particuliere woningen, kantoren, winkels en andere gebouwen. Ze kunnen ook gebruikt worden in combinatie met andere verwarmingssystemen, zoals warmtepompen.

Waar moet ik op letten bij het kopen en gebruiken van infrarood panelen?

Bij het kopen van infrarood panelen is het belangrijk om op verschillende dingen te letten. Let bijvoorbeeld op het vermogen in Watt, het uiterlijk van het paneel en de verschillende functies zoals thermostaat en bewegingssensor. Het vermogen van infrarood panelen varieert, afhankelijk van de grootte en de toepassing. Het is ook belangrijk om de panelen op de juiste manier te installeren en te onderhouden voor een optimale werking en efficiëntie.

Is infrarood verwarming veilig en gezond?

Infrarood verwarming is over het algemeen veilig en gezond. Het gebruikt natuurlijke straling, vergelijkbaar met zonnestralen. Het veroorzaakt geen schadelijke straling of elektromagnetische velden. Infrarood panelen zijn veilig te gebruiken in de aanwezigheid van kinderen en huisdieren. Het is echter belangrijk om de panelen op de juiste manier te installeren en te gebruiken om mogelijke risico’s te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om de temperatuur in de ruimte goed af te stellen voor een comfortabele en gezonde omgeving.

Hoe vergelijkt infrarood verwarming met andere verwarmingssystemen?

Infrarood verwarming biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren en vloerverwarming. Het is energiezuinig, zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt luchtcirculatie en stofverspreiding. Het is ook een duurzamere keuze omdat het gebruik maakt van elektriciteit, die opgewekt kan worden met groene energiebronnen. Vergelijkende studies kunnen helpen om de meest geschikte verwarmingsoplossing voor specifieke situaties te bepalen.