Hoeveel watt infrarood paneel als bijverwarming

hoeveel watt infrarood paneel als bijverwarming

Infrarood panelen kunnen effectief gebruikt worden als bijverwarming om het comfort te verhogen. Het is belangrijk om te weten hoeveel wattage een infrarood paneel nodig heeft om een specifieke ruimte bij te verwarmen. De wattage van een infrarood paneel bepaalt de warmteafgifte en het vermogen om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit kan worden berekend op basis van de grootte van de ruimte en andere factoren zoals isolatie en gewenste temperatuur. Het is essentieel om het juiste vermogen te kiezen om ervoor te zorgen dat het infrarood paneel voldoende warmte afgeeft om het gewenste comfortniveau te bereiken.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Infrarood panelen kunnen effectief als bijverwarming gebruikt worden.
 • Het vermogen van een infrarood paneel bepaalt de warmteafgifte.
 • Het is essentieel om het juiste vermogen te kiezen op basis van de grootte van de ruimte en andere factoren.
 • Plaats het paneel op de juiste plek om de gewenste warmteafgifte te bereiken.
 • Gebruik een thermostaat voor extra gemak en controle over de temperatuur.

Plaatsing van het paneel

De juiste plaatsing van een infrarood paneel is van groot belang wanneer het gebruikt wordt als bijverwarming. De ideale plaatsing is afhankelijk van het specifieke doel en de indeling van de ruimte. Voor het bijverwarmen van een specifiek deel van een ruimte, zoals een zithoek, is het aan te raden om het paneel aan het plafond te plaatsen. Op deze manier kan de warmtestraling direct het gewenste oppervlak bereiken.

Indien alleen een stoel of werkplek verwarmd moet worden, kan er gekozen worden voor een staand paneel op voetjes of een wandpaneel. Bij het plaatsen van het paneel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het te verwarmen gebied direct onder of voor het paneel ligt. Hierdoor kan de warmte optimaal benut worden.

Wanneer het paneel hoger dan 260 cm geplaatst wordt, kan het moeilijker zijn om lokaal bij te verwarmen, omdat de warmtestraling zich over een te groot oppervlak verspreidt. In deze gevallen is het raadzaam om contact op te nemen voor een advies op maat.

Plaatsingstips:

 • Plaats het paneel aan het plafond voor het bijverwarmen van een specifiek deel van een ruimte
 • Gebruik een staand paneel op voetjes of een wandpaneel voor het verwarmen van een stoel of werkplek
 • Zorg ervoor dat het te verwarmen gebied direct onder of voor het paneel ligt
 • Voor optimale prestaties, plaats het paneel niet hoger dan 260 cm
Voordeel Nadeel
Plafond
 • Directe warmtestraling op het gewenste oppervlak
 • Optimale benutting van de warmte
 • Vereist plafondmontage
Staand paneel op voetjes
 • Makkelijk te verplaatsen
 • Geschikt voor lokale bijverwarming
 • Neemt ruimte in beslag
Wandpaneel
 • Vaste installatie aan de muur
 • Efficiënte verspreiding van de warmte
 • Beperkte flexibiliteit in plaatsing

Berekenen van het vermogen van een infrarood paneel voor bijverwarming

Wanneer u een infraroodpaneel als bijverwarming wilt gebruiken, is het belangrijk om het juiste vermogen te kiezen. Het vermogen van een infraroodpaneel bepaalt de warmteafgifte en is cruciaal om de gewenste temperatuur te bereiken. Om het benodigde vermogen te berekenen, moet u rekening houden met het te verwarmen oppervlak.

Volgens richtlijnen wordt aangeraden om 120 watt per vierkante meter te gebruiken voor bijverwarming. U kunt dus het oppervlak van de ruimte vermenigvuldigen met 120 watt om het benodigde vermogen te bepalen. Bijvoorbeeld, voor een bijverwarmde zithoek van 1 bij 2 meter op een bank, zou een infrarood paneel van 700 watt voldoende zijn.

Voor grotere oppervlaktes kan het nodig zijn om meerdere infrarood panelen te gebruiken om de warmte gelijkmatig te verdelen. Het is belangrijk om het berekende vermogen zo nauwkeurig mogelijk te kiezen om ervoor te zorgen dat het infrarood paneel voldoende warmte afgeeft om het gewenste comfortniveau te bereiken. Neem altijd de grootte van de ruimte en andere factoren zoals isolatie mee in uw berekeningen.

Oppervlakte Benodigd vermogen
1 m² 120 watt
2 m² 240 watt
5 m² 600 watt
10 m² 1200 watt

Met behulp van de bovenstaande tabel kunt u het benodigde vermogen voor uw specifieke oppervlakte berekenen. Houd er rekening mee dat deze tabel slechts een richtlijn is en het altijd verstandig is om advies in te winnen bij een specialist om ervoor te zorgen dat u het juiste vermogen kiest voor uw infrarood paneel als bijverwarming.

Aansturing

Bij het gebruik van infrarood panelen als bijverwarming kan gekozen worden voor verschillende soorten aansturing. Een simpele aan/uit schakelaar kan voldoende zijn, maar een thermostaat biedt extra gemak en controle over de temperatuur. Een draadloze RF thermostaat kan bijvoorbeeld gebruikt worden om het paneel in- en uit te schakelen op basis van de gewenste temperatuur. Hierdoor kan het paneel automatisch uitschakelen wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Een thermostaat zorgt voor een efficiënte werking van het infrarood paneel als bijverwarming en maakt het gebruik ervan nog eenvoudiger.

Voor een nauwkeurigere aansturing kunnen sommige infrarood panelen worden verbonden met een domoticasysteem, waardoor ze op afstand kunnen worden bediend via een smartphone of computer. Dit biedt extra flexibiliteit en gemak, vooral wanneer de panelen in verschillende ruimtes zijn geïnstalleerd.

Het is ook mogelijk om infrarood panelen te koppelen aan timers, zodat ze automatisch worden ingeschakeld op vooraf ingestelde tijden. Dit kan handig zijn om ervoor te zorgen dat de gewenste temperatuur al bereikt is wanneer u thuis komt, of om uw energieverbruik te beperken door het paneel uit te schakelen wanneer u niet thuis bent.

Kortom, de aansturing van infrarood panelen als bijverwarming kan worden afgestemd op uw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Of u nu kiest voor een eenvoudige aan/uit schakelaar, een thermostaat of een geavanceerder domoticasysteem, het gebruik van infrarood panelen kan uw comfort verhogen en zorgen voor een efficiënte en flexibele bijverwarming in uw huis.

elektrische bijverwarming met infrarood panelen

Voordelen van aansturing met thermostaat:

 • Biedt gemak en controle over de temperatuur.
 • Zorgt voor een efficiënte werking van het infrarood paneel.
 • Kan automatisch uitschakelen wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

Voordelen van aansturing via domoticasysteem:

 • Biedt flexibiliteit en gemak met bediening op afstand via smartphone of computer.
 • Kan worden gebruikt voor het aansturen van panelen in verschillende ruimtes.

Voordelen van aansturing met timers:

 • Zorgt voor automatische in- en uitschakeling op vooraf ingestelde tijden.
 • Kan worden gebruikt om de temperatuur al op gewenst niveau te hebben bij thuiskomst.
 • Kan het energieverbruik beperken door panelen uit te schakelen wanneer niet in gebruik.

Infrarood verwarming als duurzame bijverwarming

Infrarood panelen worden steeds vaker gebruikt als een duurzame vorm van bijverwarming. Ze bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen en dragen bij aan een lager energieverbruik. Door gericht specifieke delen van een ruimte te verwarmen, wordt energieverspilling voorkomen en kunnen lagere energiekosten worden gerealiseerd.

Een van de belangrijkste voordelen van infrarood panelen als bijverwarming is dat ze direct warmte afgeven aan objecten en mensen in de ruimte. Dit in tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen, die de lucht in de kamer verwarmen. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en kan het comfortniveau snel worden verhoogd. Bovendien werken infrarood panelen op elektriciteit, waardoor er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt en er geen schadelijke gassen worden uitgestoten.

Met infrarood panelen als bijverwarming kunt u niet alleen uw comfort verhogen, maar ook uw ecologische footprint verkleinen. Doordat ze efficiënter zijn in het verwarmen van specifieke delen van een ruimte, wordt er minder energie verspild aan het verwarmen van ongebruikte ruimtes. Daarnaast kunnen infrarood panelen ook lokaal worden bijverwarmd, waardoor u alleen de benodigde ruimtes verwarmt in plaats van de hele woning. Hierdoor kunt u aanzienlijk besparen op uw energieverbruik en kosten.

Voordelen van infrarood panelen als bijverwarming

 • Energiezuinig: verwarmt gericht specifieke delen van een ruimte
 • Milieuvriendelijk: geen gebruik van fossiele brandstoffen en geen uitstoot van schadelijke gassen
 • Comfortabel: directe warmteafgifte aan objecten en mensen
 • Lagere energiekosten: efficiëntere warmteverdeling en lokaal bijverwarmen

Tips voor optimaal gebruik van infrarood panelen als bijverwarming

 1. Plaats het paneel zo dat het te verwarmen gebied direct onder of voor het paneel ligt.
 2. Kies het juiste vermogen op basis van het te verwarmen oppervlak en gewenste temperatuur.
 3. Gebruik een thermostaat voor een efficiëntere werking en gemakkelijke controle over de temperatuur.
 4. Zorg voor goede isolatie in de ruimte om warmteverlies te minimaliseren.
 5. Overweeg het gebruik van meerdere panelen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte bij grotere oppervlakken.

Energiebesparing met infrarood panelen als bijverwarming

Traditioneel verwarmingssysteem (gas) Infrarood panelen als bijverwarming
Verwarmt de hele ruimte, ook ongebruikte delen Gerichte verwarming van specifieke delen
Verwarming van de lucht, duurt langer voordat comfortniveau is bereikt Directe warmteafgifte aan objecten en mensen
Energieverspilling door onnodige verwarming van ongebruikte ruimtes Minder energieverbruik door lokaal bijverwarmen
Hogere energiekosten door inefficiënte warmteverdeling Lagere energiekosten door efficiëntere verwarming

Infraroodpanelen als hoofdverwarming

Hoewel infrarood panelen zeer geschikt zijn als bijverwarming, kunnen ze ook uitstekend dienen als hoofdverwarming voor een ruimte. Het vermogen dat nodig is voor infrarood panelen als hoofdverwarming hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte, de isolatie en de gewenste temperatuur. Het is essentieel om het benodigde vermogen nauwkeurig te berekenen om ervoor te zorgen dat de panelen voldoende warmte afgeven om de ruimte op de gewenste temperatuur te brengen.

Voor een goed geïsoleerde ruimte wordt meestal een vermogen van 50-75 watt per vierkante meter aanbevolen voor infrarood panelen als hoofdverwarming. Dit betekent dat voor een ruimte van bijvoorbeeld 20 vierkante meter een vermogen van 1000-1500 watt nodig is. Het is belangrijk om te weten dat deze aanbevelingen slechts richtlijnen zijn en dat het altijd verstandig is om een professionele berekening te maken op basis van de specifieke omstandigheden van de ruimte.

Daarnaast is het bij het gebruik van infrarood panelen als hoofdverwarming belangrijk om ervoor te zorgen dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. In grotere ruimtes kan het nodig zijn om meerdere infrarood panelen te installeren om een optimale warmteverdeling te garanderen. Hierbij is het ook van belang om de panelen op de juiste locatie te plaatsen, zodat de warmte gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid.

Door infraroodpanelen te gebruiken als hoofdverwarming kunt u genieten van een efficiënte en comfortabele warmtebron. Het is echter altijd aan te raden om advies in te winnen bij een professional om te bepalen welk vermogen en welke opstelling het meest geschikt zijn voor uw specifieke situatie.

FAQ

Hoeveel watt infrarood paneel heb ik nodig als bijverwarming?

Het benodigde wattage van een infrarood paneel als bijverwarming hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, isolatie en gewenste temperatuur. Het vermogen kan worden berekend door het oppervlak van de te verwarmen ruimte te vermenigvuldigen met 120 watt per vierkante meter. Voor een bijverwarmde zithoek van bijvoorbeeld 1 x 2 meter op een bank is een infrarood paneel van 700 watt voldoende. Grotere oppervlakken kunnen mogelijk meerdere panelen vereisen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.

Hoe moet ik het infrarood paneel plaatsen als bijverwarming?

Voor het bijverwarmen van een specifiek deel van een ruimte, zoals een zithoek, is het ideaal om het infrarood paneel aan het plafond te plaatsen. Hierdoor kan de warmtestraling direct het gewenste oppervlak bereiken. Voor het verwarmen van een stoel of werkplek kan een staand paneel op voetjes of een wandpaneel gebruikt worden. Zorg ervoor dat het paneel zo geplaatst wordt dat het te verwarmen gebied direct onder of voor het paneel ligt. Bij installatie hoger dan 260 cm kan de warmtestraling zich over een te groot oppervlak verspreiden, waardoor het moeilijker wordt om lokaal bij te verwarmen.

Hoe bereken ik het te installeren vermogen voor een infrarood paneel als bijverwarming?

Het vermogen voor een infrarood paneel als bijverwarming wordt berekend op basis van het te verwarmen oppervlak. Vermenigvuldig het oppervlak met 120 watt per vierkante meter om het benodigde vermogen te bepalen. Dit vermogen is nodig om de temperatuur ter plaatse met 1-2 graden te verhogen. Voor een goed geïsoleerde ruimte wordt meestal een vermogen van 50-75 watt per vierkante meter aanbevolen voor infrarood panelen als hoofdverwarming.

Welke soorten aansturing zijn er voor infrarood panelen?

Voor de aansturing van infrarood panelen als bijverwarming kan gekozen worden voor een simpele aan/uit schakelaar. Een thermostaat biedt echter extra gemak en controle over de temperatuur. Een draadloze RF thermostaat kan bijvoorbeeld gebruikt worden om het paneel in- en uit te schakelen op basis van de gewenste temperatuur. Hierdoor kan het paneel automatisch uitschakelen wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, wat zorgt voor een efficiënte werking.

Zijn infrarood panelen een duurzame vorm van bijverwarming?

Ja, infrarood panelen zijn een zeer efficiënte en duurzame vorm van bijverwarming. Ze verwarmen specifieke delen van een ruimte zonder energie te verspillen aan het verwarmen van de hele kamer. Dit maakt ze energiezuinig en resulteert in lagere energiekosten. Daarnaast zijn infrarood panelen milieuvriendelijk, omdat ze geen gebruik maken van fossiele brandstoffen en geen schadelijke gassen uitstoten.

Kunnen infrarood panelen ook gebruikt worden als hoofdverwarming?

Ja, infrarood panelen kunnen ook gebruikt worden als hoofdverwarming. Het benodigde vermogen hangt af van de grootte van de ruimte, de isolatie en de gewenste temperatuur. Voor een goed geïsoleerde ruimte wordt meestal een vermogen van 50-75 watt per vierkante meter aanbevolen voor infrarood panelen als hoofdverwarming. Het is belangrijk om het benodigde vermogen nauwkeurig te berekenen om ervoor te zorgen dat de panelen voldoende warmte afgeven om de ruimte op de gewenste temperatuur te brengen.