Hoeveel Watt Infrarood Paneel Nodig: Vind Jouw Antwoord Hier!

hoeveel watt infrarood paneel nodig

Als je op zoek bent naar een energiezuinige verwarmingsoplossing, is infrarood verwarming wellicht iets voor jou. Maar hoe bepaal je hoeveel watt infrarood paneel je nodig hebt voor een optimaal warmtecomfort in huis?

In dit artikel gaan we dieper in op hoeveel watt infrarood paneel je nodig hebt en hoe je het vermogen van infrarood panelen kunt berekenen. Het kiezen van het juiste wattage is essentieel voor een comfortabele en efficiënte verwarming. We bespreken onder andere de benodigde wattage voor infrarood verwarming en waar je op moet letten bij het bepalen van het vermogen van infrarood panelen.

Lees verder om erachter te komen welke wattage infrarood verwarming bij jouw situatie past en hoe je het exacte vermogen van een infrarood paneel kunt bepalen.

De werking van infrarood verwarming

Voordat we ingaan op de benodigde wattage, is het belangrijk om te begrijpen hoe infrarood verwarming werkt en hoeveel capaciteit infrarood panelen hebben. In tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen, werkt infrarood verwarming door middel van stralingswarmte. Infraroodstraling verwarmt niet de lucht, maar direct de objecten en mensen in de ruimte. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte en een aangenaam gevoel van warmte.

Infrarood panelen hebben een bepaalde capaciteit, uitgedrukt in wattage. Dit wattage geeft aan hoeveel warmte het paneel kan produceren. De capaciteit van infrarood panelen kan variëren van 100 tot 1000 watt, afhankelijk van het model en het merk.

Het is belangrijk om bij het kiezen van infrarood panelen rekening te houden met de capaciteit en het vermogen van de panelen. Een te laag vermogen kan resulteren in onvoldoende warmtecomfort, terwijl een te hoog vermogen kan leiden tot energieverspilling. Het is daarom belangrijk om het juiste vermogen te kiezen op basis van de grootte van de ruimte en het gewenste comfortniveau.

De capaciteit van infrarood panelen

De capaciteit van infrarood panelen wordt bepaald door het vermogen, dat wordt uitgedrukt in wattage. Het wattage van infrarood panelen kan variëren van 100 tot 1000 watt, afhankelijk van het merk en het model. Over het algemeen geldt dat hoe groter de ruimte is, hoe hoger het wattage van het infrarood paneel moet zijn.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de isolatie van de woning en het gewenste comfortniveau. Een slecht geïsoleerde woning heeft meer vermogen nodig om op te warmen dan een goed geïsoleerde woning. Daarnaast kan het comfortniveau per persoon verschillen, waardoor het wattage ook kan variëren.

De voordelen van infrarood panelen

Infrarood panelen hebben verschillende voordelen ten opzichte van conventionele verwarmingssystemen:

 • Ze zijn energiezuinig, omdat ze alleen objecten en mensen verwarmen en niet de lucht.
 • Ze zijn milieuvriendelijk, omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten.
 • Ze zijn onderhoudsvrij en hebben een lange levensduur.
 • Ze zijn gemakkelijk te installeren en te gebruiken.

Doordat infrarood panelen geen gebruik maken van convectiewarmte, is het ook mogelijk om de ruimte te verwarmen zonder dat er stofdeeltjes worden verspreid. Dit maakt infrarood verwarming een goede oplossing voor mensen met allergieën of luchtwegproblemen.

Het belang van het juiste wattage

Het is van cruciaal belang om het juiste wattage te kiezen voor je infrarood verwarmingssysteem. Het bepalen van het juiste wattage is echter niet altijd even gemakkelijk en hangt van verschillende factoren af.

Een belangrijke factor bij het berekenen van het wattage voor infrarood verwarming is de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Hoe groter de ruimte, hoe hoger het wattage moet zijn om een comfortabele temperatuur te bereiken. Het is daarom belangrijk om de oppervlakte van de ruimte te berekenen voordat je het wattage van het infrarood paneel bepaalt.

Naast de grootte van de ruimte, is ook de isolatie van de woning een belangrijke factor bij het bepalen van het wattage van het infrarood verwarmingssysteem. Een goed geïsoleerde woning heeft minder wattage nodig dan een slecht geïsoleerde woning om dezelfde temperatuur te bereiken.

Het gewenste comfortniveau is ook van invloed op het benodigde wattage. Als je de ruimte alleen licht wilt verwarmen, heb je minder wattage nodig dan wanneer je de ruimte zeer intensief wilt verwarmen.

Om het wattage voor infrarood panelen te berekenen, kun je gebruik maken van een eenvoudige formule:

Wattage = oppervlakte x benodigde wattage per vierkante meter

Het benodigde wattage per vierkante meter is afhankelijk van de ruimte die je wilt verwarmen en het gewenste comfortniveau. Hieronder vind je een overzicht van de benodigde wattage per vierkante meter voor verschillende ruimtes:

 • Slaapkamer: 50 – 60 watt per vierkante meter
 • Woonkamer: 60 – 80 watt per vierkante meter
 • Badkamer: 80 – 100 watt per vierkante meter
 • Kantoor: 50 – 70 watt per vierkante meter

Het is belangrijk om te onthouden dat deze cijfers slechts richtlijnen zijn en dat het wattage afhankelijk is van verschillende factoren.

Het bepalen van het juiste wattage is essentieel voor een comfortabele en efficiënte verwarming met infrarood panelen. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de grootte van de ruimte, de isolatie van de woning en het gewenste comfortniveau bij het bepalen van het benodigde wattage.

Factoren die het benodigde wattage beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het benodigde wattage voor een infrarood verwarmingssysteem. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het bepalen van het vermogen van de infrarood panelen.

Grootte van de ruimte

Een van de belangrijkste factoren is de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Hoe groter de ruimte, hoe meer wattage je nodig hebt om de gewenste temperatuur te bereiken.

Je kunt het benodigde wattage berekenen door het volume van de ruimte te vermenigvuldigen met de benodigde wattage per kubieke meter. Voor een goed geïsoleerde ruimte heb je ongeveer 30 watt per kubieke meter nodig, terwijl dit voor een slecht geïsoleerde ruimte kan oplopen tot wel 60 watt per kubieke meter.

Isolatie van de woning

De isolatie van de woning heeft ook invloed op het benodigde wattage. Een goed geïsoleerde woning heeft minder wattage nodig om op te warmen dan een slecht geïsoleerde woning. Zorg dus voor voldoende isolatie om energie te besparen en de kosten van verwarming te verlagen.

Gewenste comfortniveau

Daarnaast speelt het gewenste comfortniveau een rol bij het bepalen van het benodigde wattage. Wil je de ruimte snel opwarmen of vind je het niet erg als het wat langer duurt? Dit heeft invloed op het vermogen van de infrarood panelen die je nodig hebt.

Houd daarnaast rekening met het maximale wattage van de infrarood panelen. Zorg ervoor dat je het vermogen niet overschrijdt om oververhitting te voorkomen.

Hoeveel watt heb ik nodig per vierkante meter?

Een veelgestelde vraag bij het kiezen van infrarood verwarming is welk wattage geschikt is per vierkante meter. Het benodigde vermogen van een infrarood paneel hangt af van de grootte en isolatie van de ruimte, maar ook van persoonlijke voorkeuren zoals het gewenste comfortniveau. Om het vermogen van een infrarood paneel te bepalen, moet je daarom rekening houden met verschillende factoren.

Een richtlijn voor het wattage van infrarood verwarming is als volgt:

 • 250 Watt voor een kamer tot 5 vierkante meter
 • 400 Watt voor een kamer tussen de 5 en 10 vierkante meter
 • 600 Watt voor een kamer tussen de 10 en 15 vierkante meter
 • 800 Watt voor een kamer tussen de 15 en 20 vierkante meter
 • 1000 Watt voor een kamer tussen de 20 en 25 vierkante meter

Het vermogen van het infrarood paneel is niet alleen afhankelijk van de grootte van de ruimte. Ook de isolatie van de woning en de buitentemperatuur spelen een rol. Een koude woning heeft bijvoorbeeld meer vermogen nodig dan een goed geïsoleerde woning.

Om het vermogen van een infrarood paneel te bepalen, kun je gebruikmaken van een wattage berekening. Hierbij wordt gekeken naar de oppervlakte van de ruimte en de gewenste temperatuur. Het is verstandig om bij twijfel advies te vragen aan een specialist op het gebied van infrarood verwarming.

Tips voor het kiezen van het juiste wattage

Het kiezen van het juiste wattage voor jouw infrarood paneel is cruciaal voor een effectieve en comfortabele verwarming. Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de isolatie van je woning en het gewenste comfortniveau:

 • Grootte van de ruimte: Hoe groter de ruimte, hoe hoger het wattage dat je nodig hebt. Een grotere ruimte betekent immers meer oppervlakte die je moet verwarmen.
 • Isolatie van je woning: Een goed geïsoleerde woning heeft minder wattage nodig omdat er minder warmte verloren gaat. Als je woning echter slecht geïsoleerd is, dan heb je meer wattage nodig om dezelfde temperatuur te bereiken.
 • Gewenste comfortniveau: Het gewenste comfortniveau hangt af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden het prettig om het hele huis op te warmen, terwijl anderen alleen bepaalde kamers verwarmen. Hoe hoger het gewenste comfortniveau, hoe hoger het wattage dat je nodig hebt.

Om het juiste wattage voor jouw infrarood paneel te bepalen, kun je gebruik maken van een aantal handige richtlijnen:

 1. Gebruik een wattage calculator om het benodigde vermogen te berekenen op basis van de grootte van de ruimte en de isolatie van je woning.
 2. Houd rekening met het maximale wattage van het infrarood paneel. Dit wattage mag niet hoger zijn dan het maximale vermogen van het paneel. Een te hoog wattage kan leiden tot overbelasting van het paneel en een verminderde levensduur.
 3. Houd rekening met het feit dat verschillende ruimtes verschillende wattages nodig hebben. Zo heb je voor een slaapkamer minder wattage nodig dan voor een woonkamer of een badkamer.

Door rekening te houden met deze tips en richtlijnen, kun je het juiste wattage voor jouw infrarood paneel bepalen. Zo weet je zeker dat je optimaal kunt genieten van een comfortabele en efficiënte verwarming.

Aandachtspunten bij het installeren van infrarood panelen

Wanneer je infrarood panelen gaat installeren, zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om te weten hoeveel watt infrarood paneel je nodig hebt en wat de capaciteit van de panelen is. Hieronder bespreken we enkele belangrijke overwegingen bij het plaatsen van infrarood panelen.

Plaatsing van de panelen

De plaatsing van de infrarood panelen is van cruciaal belang om de meest efficiënte verwarming te bereiken. Het is belangrijk om de panelen op de juiste hoogte te plaatsen en rekening te houden met de ruimte waarin ze worden geïnstalleerd. Zo dien je bijvoorbeeld panelen in een kamer met hoge plafonds hoger te plaatsen dan panelen in een kamer met lagere plafonds.

Benodigde wattage

Zoals we eerder hebben besproken, is het bepalen van het juiste wattage voor infrarood panelen essentieel voor een comfortabele en efficiënte verwarming. Zorg ervoor dat je de juiste berekeningen maakt en het benodigde wattage voor elke ruimte in je huis bepaalt.

Installatie door een professional

Hoewel het installeren van infrarood panelen relatief eenvoudig is, is het nog steeds aan te raden om dit door een professional te laten doen. Op deze manier weet je zeker dat de panelen op de juiste manier zijn geplaatst en functioneren zoals ze zouden moeten. Bovendien kan een installatie door een professional ervoor zorgen dat de fabrieksgarantie van de panelen niet komt te vervallen.

Onderhoud van de panelen

Het is belangrijk om de infrarood panelen regelmatig te onderhouden om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven werken. Maak de panelen schoon met een zachte, vochtige doek en controleer regelmatig of alle panelen nog goed functioneren.

Advies van experts op het gebied van infrarood verwarming

Als je op zoek bent naar het juiste wattage voor jouw infrarood paneel, is het handig om advies te krijgen van experts op het gebied van infrarood verwarming. Zij hebben de kennis en ervaring om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Volgens experts is het belangrijk om rekening te houden met het wattage van het hele infrarood verwarmingssysteem. Het is namelijk mogelijk dat het maximale wattage per infrarood paneel hoger is dan het wattage dat nodig is voor een bepaalde ruimte. Hierdoor kan de verwarming minder efficiënt werken en meer energie verbruiken dan nodig is.

Een ander punt waar experts op hameren is de plaatsing van de infrarood panelen. Het is belangrijk om de panelen op de juiste locatie te plaatsen, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en het optimale comfortniveau wordt bereikt.

Tot slot adviseren experts om te kiezen voor een wattage dat past bij jouw specifieke situatie. Hierbij kun je denken aan de grootte van de ruimte, de isolatie van de woning en het gewenste comfortniveau. Door rekening te houden met deze factoren kun je ervoor zorgen dat je het maximale uit je infrarood verwarmingssysteem haalt.

Met het advies van experts op het gebied van infrarood verwarming kun je het juiste wattage bepalen en ervoor zorgen dat je optimaal kunt genieten van de voordelen van infrarood verwarming.

Vergelijking van verschillende wattages en verwarmingsopties

Er zijn verschillende wattages en opties beschikbaar voor infrarood verwarming. Welk wattage voor jou geschikt is, hangt af van de grootte van de ruimte, de isolatie en je persoonlijke voorkeur qua warmtecomfort. Hieronder vergelijken we enkele veelvoorkomende wattages en verwarmingsopties.

600 watt

Een 600 watt infrarood paneel is geschikt voor kleine ruimtes tot ongeveer 6 vierkante meter. Denk hierbij aan een kleine slaapkamer of badkamer. Deze wattage is minder geschikt voor grotere woonkamers waar meer vermogen nodig is voor een optimaal warmtecomfort.

800 watt

Een 800 watt infrarood paneel is geschikt voor iets grotere ruimtes tot ongeveer 8 vierkante meter, zoals een kleine woonkamer of studeerkamer. Deze wattage is ook geschikt voor slaapkamers en badkamers waar je snel de ruimte wilt verwarmen.

1000 watt

Een 1000 watt infrarood paneel is geschikt voor middelgrote ruimtes tot ongeveer 10 vierkante meter, zoals een normale woonkamer of slaapkamer. Deze wattage is ook geschikt voor keukens en eetkamers waar je snel de ruimte wilt verwarmen.

vergelijking van verschillende wattages en verwarmingsopties

1200 watt

Een 1200 watt infrarood paneel is geschikt voor grotere ruimtes tot ongeveer 12 vierkante meter, zoals een grote woonkamer of slaapkamer. Deze wattage is ook geschikt voor kantoren en werkplaatsen waar je snel de ruimte wilt verwarmen.

1500 watt

Een 1500 watt infrarood paneel is geschikt voor grotere ruimtes tot ongeveer 15 vierkante meter, zoals een grote woonkamer met open keuken. Deze wattage is ook geschikt voor werkplaatsen en garages waar je snel de ruimte wilt verwarmen.

Over het algemeen geldt dat een hoger wattage meer vermogen betekent en een grotere ruimte kan verwarmen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de isolatie van de woning en het gewenste comfortniveau bij het kiezen van het juiste wattage.

Conclusie: het juiste wattage voor jouw infrarood paneel

Nu je alle informatie hebt over hoe je het benodigde wattage voor jouw infrarood paneel kunt bepalen, is het tijd om de juiste keuze te maken.

Onthoud dat het belangrijk is om rekening te houden met de grootte van de ruimte, de isolatie van de woning en het gewenste comfortniveau bij het kiezen van het juiste wattage.

Handige tips voor het bepalen van het wattage

Om het bepalen van het wattage makkelijker te maken, hebben we enkele handige tips voor je op een rijtje gezet:

 • Meet de oppervlakte van de ruimte waarin je het infrarood paneel gaat plaatsen.
 • Houd rekening met de isolatie van de woning.
 • Kies het wattage op basis van het gewenste comfortniveau.

Met deze tips kom je al een heel eind in het bepalen van het juiste wattage voor jouw infrarood paneel.

Laat je adviseren door een expert

Twijfel je nog over het wattage van jouw infrarood paneel? Laat je dan adviseren door een expert op het gebied van infrarood verwarming. Zij kunnen je persoonlijk advies geven en helpen bij het maken van de juiste keuze.

Door het juiste wattage te kiezen, profiteer je van een optimaal warmtecomfort in huis en bespaar je ook nog eens op je energierekening.

Bedankt voor het lezen van ons artikel over hoeveel watt infrarood paneel je nodig hebt en hoe je het wattage kunt berekenen. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw infrarood verwarmingssysteem.

FAQ

Hoe bepaal ik hoeveel watt infrarood paneel ik nodig heb?

Het benodigde wattage voor een infrarood paneel hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte en het gewenste comfortniveau. Een algemene richtlijn is om 60 tot 100 watt per vierkante meter te gebruiken. Je kunt ook een wattage calculator gebruiken om een nauwkeurige schatting te maken.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt door het uitstralen van infrarood warmtegolven, die direct objecten en mensen verwarmen in plaats van de lucht. Hierdoor voelt het comfortabeler en efficiënter aan dan traditionele verwarmingssystemen.

Wat is de capaciteit van infrarood panelen?

De capaciteit van infrarood panelen kan variëren, afhankelijk van het merk en het model. Over het algemeen hebben ze een vermogen tussen 300 en 1200 watt. Het is belangrijk om het wattage van het paneel af te stemmen op de grootte van de ruimte en de gewenste warmtebehoefte.

Waarom is het juiste wattage belangrijk?

Het kiezen van het juiste wattage is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je een comfortabele en efficiënte verwarming hebt. Een te laag wattage kan leiden tot onvoldoende verwarming, terwijl een te hoog wattage onnodig energieverbruik kan veroorzaken.

Welke factoren beïnvloeden het benodigde wattage?

Verschillende factoren kunnen het benodigde wattage beïnvloeden, zoals de grootte van de ruimte, de isolatie van de woning en het gewenste comfortniveau. Een professional kan je helpen bij het bepalen van het juiste wattage voor jouw specifieke situatie.

Hoeveel watt heb ik nodig per vierkante meter?

Voor een goede verwarming is een richtlijn van 60 tot 100 watt per vierkante meter aan te raden. Dit kan variëren afhankelijk van de isolatie van de ruimte en je persoonlijke voorkeur voor comfort.

Heb je tips voor het kiezen van het juiste wattage?

Enkele tips voor het kiezen van het juiste wattage zijn: meet de ruimte op, bepaal het gewenste comfortniveau, controleer de isolatie van de woning en overweeg een professioneel advies. Deze factoren kunnen je helpen om het juiste wattage voor jouw infrarood paneel te bepalen.

Waar moet ik op letten bij het installeren van infrarood panelen?

Bij het installeren van infrarood panelen is het belangrijk om rekening te houden met het benodigde wattage en de capaciteit van de panelen. Plaats de panelen op strategische locaties voor een optimale verwarming en zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die de warmte kunnen blokkeren.

Wat adviseren experts op het gebied van infrarood verwarming?

Experts adviseren om het wattage van infrarood verwarming zorgvuldig te kiezen op basis van de behoeften en eigenschappen van de ruimte. Ze raden ook aan om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je infrarood verwarmingssysteem haalt.

Welke vergelijkingen kan ik maken tussen verschillende wattages en verwarmingsopties?

Bij het vergelijken van verschillende wattages en verwarmingsopties moet je rekening houden met de grootte van de ruimte, het gewenste comfortniveau en de energie-efficiëntie. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken op basis van je specifieke behoeften.