Hoeveel watt infrarood verwarming?

hoeveel watt infrarood verwarming

Als je op zoek bent naar een energiezuinige en effectieve manier om jouw huis te verwarmen, dan is infrarood verwarming wellicht de juiste keuze voor jou. Maar hoeveel watt infrarood verwarming heb je eigenlijk nodig? In dit artikel gaan we dieper in op de capaciteit, vermogen en wattage van infrarood verwarming, zodat je precies weet hoe je de juiste warmteoplossing kunt vinden voor jouw ruimte.

In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die lucht verwarmen om de omgevingstemperatuur te verhogen, werkt infrarood verwarming door middel van stralingswarmte. Dit betekent dat infraroodpanelen direct warmte afgeven aan mensen en objecten in de kamer, waardoor de luchttemperatuur minder belangrijk wordt. Hierdoor is infraroodverwarming niet alleen energiezuiniger, maar ook comfortabeler en gezonder dan traditionele verwarming.

Maar hoeveel watt infrarood verwarming heb je nodig voor jouw ruimte? De capaciteit en het vermogen van infrarood verwarming hangen af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kamer, de isolatie en het gewenste comfortniveau. Het berekenen van het juiste wattage is essentieel om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van de voordelen van infraroodverwarming.

Belangrijkste Punten:

 • Infraroodverwarming werkt door middel van stralingswarmte en is energiezuiniger en comfortabeler dan traditionele verwarming.
 • De capaciteit en het vermogen van infraroodverwarming hangen af van de grootte van de kamer, de isolatie en het gewenste comfortniveau.
 • Het berekenen van het juiste wattage is essentieel om optimaal te kunnen genieten van de voordelen van infraroodverwarming.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Voordat we kunnen bepalen hoeveel watt infrarood verwarming je nodig hebt, is het belangrijk om te begrijpen hoe infrarood verwarming werkt. Infraroodstraling is een elektromagnetische straling die warmte afgeeft bij contact met een oppervlak. Wanneer deze straling een object raakt, wordt de energie van de straling omgezet in warmte en wordt het oppervlak verwarmd. Dit is precies hoe je huid wordt verwarmd wanneer je buiten in de zon zit, zonder dat de lucht om je heen verwarmd wordt.

Het vermogen van infrarood verwarming wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de grootte en vorm van de verwarming, de afstand tussen de verwarming en het oppervlak en de samenstelling van het materiaal waarvan het oppervlak is gemaakt. Over het algemeen geldt dat hoe dichter de verwarming bij het oppervlak staat en hoe beter het oppervlak de straling absorbeert, hoe efficiënter de verwarming zal werken.

Infrarood verwarming is een energie-efficiënte keuze omdat het gericht en efficiënt warmte levert zonder dat er luchtverplaatsing nodig is. Dit betekent dat er minder energie nodig is om dezelfde warmte te verkrijgen als bij bijvoorbeeld een conventionele verwarming die lucht verwarmt en circuleert.

“Infraroodstraling is een elektromagnetische straling die warmte afgeeft bij contact met een oppervlak.”

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

 • Infrarood verwarming is energie-efficiënt en kan daardoor mogelijk helpen om je energierekening te verlagen.
 • Infrarood verwarming heeft geen bewegende delen of ventilatoren, en daarom is er geen geluidshinder.
 • Infrarood verwarming is gemakkelijk te installeren en vereist weinig onderhoud.
 • Infrarood verwarming kan gericht worden op specifieke gebieden, zodat de warmte alleen terechtkomt waar dat nodig is.

Door rekening te houden met deze voordelen en de werking van infrarood verwarming, kun je bepalen of het een goede keuze is voor jouw huis en wat de juiste wattage is voor jouw specifieke behoeften.

Wattage bepalen voor infrarood verwarming

Om het juiste wattage voor jouw infrarood verwarming te bepalen, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hieronder vind je een eenvoudige berekeningsmethode die je kunt gebruiken om het juiste wattage te bepalen op basis van de afmetingen en isolatie van de kamer.

Vloeroppervlakte kamer Benodigd wattage
Kleine kamer (tot 10m²) 300-600 watt
Gemiddelde kamer (10-20m²) 600-1200 watt
Grote kamer (meer dan 20m²) 1200-2000 watt of meer, afhankelijk van de isolatie

Om het juiste wattage te bepalen, kun je de volgende formule gebruiken:

Benodigd wattage = vloeroppervlakte kamer x 60

Als voorbeeld, laten we de berekening maken voor een gemiddelde kamer van 15m²:

Benodigd wattage = 15m² x 60 = 900 watt

Houd er rekening mee dat dit een algemene richtlijn is en dat het wattage kan variëren afhankelijk van factoren zoals de hoogte van het plafond, de hoeveelheid ramen en de isolatie van de kamer.

Daarom is het belangrijk om ook rekening te houden met de isolatie van de kamer bij het bepalen van het juiste wattage. Als de kamer slecht geïsoleerd is, kan het nodig zijn om een hoger wattage te gebruiken om de gewenste temperatuur te bereiken.

Als je twijfelt over het juiste wattage voor jouw situatie, raadpleeg dan een professional om je te helpen bij het bepalen van het optimale wattage voor jouw infrarood verwarming.

juiste wattage infrarood verwarming

Advies voor het kiezen van het juiste wattage

Het kiezen van het juiste wattage voor jouw infrarood verwarming is cruciaal voor een optimale warmte in jouw ruimte. Hier zijn enkele essentiële adviezen om je te helpen het juiste wattage te kiezen:

 • Overweeg de grootte van jouw ruimte. Een grote kamer heeft meer vermogen nodig om voldoende warmte te geven dan een kleine kamer.
 • Bepaal het isolatieniveau van de kamer. Een goed geïsoleerde kamer vergt minder vermogen dan een slecht geïsoleerde kamer.
 • Overweeg de functie van de kamer. Is het de belangrijkste woonruimte, of slechts een zelden gebruikte bijzaak? Het wattage dat je nodig hebt zal afhangen van hoeveel tijd je doorbrengt in de ruimte en hoe snel je de kamer wilt verwarmen.
 • Overweeg je persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen houden van een zeer warme kamer, terwijl anderen de voorkeur geven aan een koelere temperatuur. Kies een wattage dat past bij jouw persoonlijke comfortniveau.

Als algemene richtlijn kun je 60-100 watt per vierkante meter gebruiken. Als jouw ruimte echter extreem slecht geïsoleerd is, kan het zijn dat je meer vermogen nodig hebt dan deze richtlijn. Overweeg in dat geval om een professionele installateur te raadplegen voor advies.

Zorg ervoor dat je het juiste wattage kiest voor jouw infraroodverwarming om een optimale warmte in jouw ruimte te garanderen.

Veelvoorkomende misvattingen over infrarood verwarming

Er zijn veel misvattingen over infrarood verwarming en de werkelijke vermogen en capaciteit ervan. Hier zijn enkele veelvoorkomende misvattingen:

 1. Je hebt een speciale stroomvoorziening nodig voor infrarood verwarming.
 2. Dit is niet waar. Infrarood verwarming werkt gewoon op de standaard 220 Volt stroomvoorziening. Je kunt het aansluiten op hetzelfde stopcontact als andere elektrische apparaten.

 3. Infrarood verwarming is duur in gebruik.
 4. Hoewel de aanschafprijs hoger kan zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen, levert infrarood verwarming op de lange termijn besparingen op. Het verwarmt namelijk gericht de personen en objecten in de ruimte, in plaats van de lucht, waardoor er minder energie nodig is om dezelfde warmte te bereiken.

 5. Infrarood verwarming droogt de lucht uit.
 6. Dit is niet waar. Infrarood verwarming verwarmt objecten in de kamer, waardoor er geen luchtbeweging of uitdroging van de lucht is zoals bij traditionele verwarmingssystemen het geval is. Daarom is het een goede keuze voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

 7. Infrarood verwarming is alleen geschikt voor kleine ruimtes.
 8. Dit is niet waar. Infrarood verwarming kan worden aangepast aan de grootte van de ruimte en kan zelfs grote ruimtes verwarmen. Het is belangrijk om het juiste vermogen en de capaciteit te kiezen om ervoor te zorgen dat de ruimte goed wordt verwarmd.

Met deze verduidelijkingen over de werkelijke capaciteit en vermogen van infrarood verwarming, kun je weloverwogen beslissingen maken bij het kiezen van de juiste warmteoplossing voor jouw huis.

Conclusie: Bepaal het juiste wattage voor jouw infrarood verwarming

Na het lezen van dit artikel ben je nu goed op de hoogte van hoeveel watt infrarood verwarming je nodig hebt voor jouw ruimte. Het is belangrijk om te begrijpen hoe infrarood verwarming werkt en hoe het wattage kan worden berekend op basis van de afmetingen en isolatie van de kamer.

Het kiezen van het juiste wattage voor infrarood verwarming is essentieel om een comfortabele warmte in jouw ruimte te garanderen. Het is belangrijk om rekening te houden met de capaciteit en het vermogen van de infrarood verwarming bij het maken van de juiste wattage keuze.

Aanbevelingen

Om het juiste wattage voor jouw infrarood verwarming te bepalen, raden we aan om de afmetingen en isolatie van de kamer nauwkeurig te meten. Gebruik vervolgens onze eenvoudige berekeningsmethode om het juiste wattage te bepalen.

Als algemene richtlijn, voor een goed geïsoleerde kamer heb je ongeveer 50 watt per vierkante meter nodig. Voor een minder goed geïsoleerde kamer is dit ongeveer 60 tot 70 watt per vierkante meter nodig.

Het is belangrijk om niet te weinig wattage te kiezen, anders zal de infrarood verwarming niet voldoende warmte bieden. Ook is het niet raadzaam om te veel wattage te kiezen, anders zal het onnodig energie verbruiken wat leidt tot hogere energiekosten.

Met deze richtlijnen en adviezen kun je nu de perfecte warmteoplossing vinden voor jouw huis met de juiste hoeveelheid watt infrarood verwarming.

FAQ

Hoeveel watt infrarood verwarming?

Het benodigde wattage voor infrarood verwarming hangt af van de grootte en isolatie van de ruimte. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 60-100 watt per vierkante meter te gebruiken. Het is echter altijd verstandig om een professioneel advies in te winnen om het juiste wattage voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt door middel van infraroodstraling. Deze straling verwarmt objecten en mensen in de ruimte in plaats van de lucht. Het vermogen van de verwarming wordt beïnvloed door factoren zoals het oppervlak van het verwarmingselement, het materiaal waarvan het element is gemaakt en de afstand tussen het element en de te verwarmen objecten.

Wattage bepalen voor infrarood verwarming

Om het juiste wattage te bepalen voor infrarood verwarming, kun je een eenvoudige berekeningsmethode gebruiken. Vermenigvuldig de lengte en breedte van de ruimte in meters om het oppervlakte te berekenen. Vermenigvuldig vervolgens het oppervlakte met het aanbevolen wattage per vierkante meter (bijvoorbeeld 80 watt). Dit geeft je een indicatie van het benodigde wattage voor jouw ruimte.

Advies voor het kiezen van het juiste wattage

Bij het kiezen van het juiste wattage voor infrarood verwarming is het belangrijk om rekening te houden met de isolatie van de ruimte, de gewenste temperatuur en het gebruik van de ruimte. Voor goed geïsoleerde ruimtes kan een lager wattage voldoende zijn, terwijl voor ruimtes die snel afkoelen of intensief worden gebruikt, een hoger wattage nodig kan zijn. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een specialist om een weloverwogen keuze te maken.

Veelvoorkomende misvattingen over infrarood verwarming

Er bestaan enkele misvattingen over het vermogen en de capaciteit van infrarood verwarming. Een veelvoorkomende misvatting is dat infrarood verwarming niet voldoende warmte kan produceren. In werkelijkheid kan infrarood verwarming een comfortabele en efficiënte warmtebron zijn. Een andere misvatting is dat alle infrarood verwarmingen hetzelfde zijn. Er zijn verschillende modellen en wattages beschikbaar, dus het is belangrijk om het juiste wattage te kiezen voor jouw specifieke behoeften.

Conclusie: Bepaal het juiste wattage voor jouw infrarood verwarming

Na het lezen van dit artikel heb je een duidelijk inzicht in hoe je het juiste wattage kunt bepalen voor jouw infrarood verwarming. Het benodigde wattage hangt af van de grootte, isolatie en gebruik van de ruimte. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een specialist om het juiste wattage voor jouw specifieke situatie te bepalen. Op deze manier kun je genieten van de comfortabele warmte die infrarood verwarming kan bieden.