Is infrarood verwarming duurder dan gas

is infrarood verwarming duurder dan gas

Bent u op zoek naar een efficiënte manier om uw huis te verwarmen zonder uw budget te overschrijden? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af welk systeem u moet kiezen: infrarood verwarming of gasverwarming?

In deze sectie onderzoeken we uitvoerig of infrarood verwarming duurder is dan gasverwarming. We zullen de kosten, efficiëntie en duurzaamheid van beide verwarmingssystemen vergelijken, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken.

Belangrijkste Punten

 • De vergelijking tussen infrarood verwarming en gasverwarming is afhankelijk van verschillende factoren, zoals initiële installatiekosten, energieverbruik en onderhoudskosten.
 • Hoewel infrarood verwarming hogere initiële kosten kan hebben, kan het op de lange termijn kosten besparen vanwege de energiezuinigheid en het minder frequent noodzakelijke onderhoud.
 • Infrarood verwarmingssystemen zijn milieuvriendelijker dan gasverwarming, aangezien ze geen schadelijke uitstoot produceren en gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen.

Hoeveel watt infrarood verwarming

In dit gedeelte gaan we dieper in op de wattagevereisten voor infrarood verwarmingssystemen. Bij het kiezen van een infrarood verwarming is het van groot belang om de juiste wattage te bepalen voor de grootte van de ruimte en de beoogde toepassing.

Het vermogen van een infraroodpaneel wordt gemeten in watts (W). Over het algemeen geldt dat hoe hoger het wattage, hoe meer warmte het paneel kan produceren. Het kiezen van het juiste wattage is dus essentieel om ervoor te zorgen dat uw ruimte op de juiste temperatuur blijft zonder overmatig energieverbruik.

Vermogen en grootte van de ruimte

Bij het bepalen van het benodigde wattage voor een infraroodpaneel moet rekening worden gehouden met de grootte van de ruimte. Over het algemeen geldt dat voor elke 10 vierkante meter of 100 kubieke meter één paneel van 1000 watt nodig is.

Een kamer met een plafondhoogte van 2,5 meter zou dus worden beschouwd als een ruimte van 25 m³, wat overeenkomt met 2,5 panelen van 1000 watt of 3 panelen van 750 watt. Het is belangrijk om deze aanbevelingen te volgen om ervoor te zorgen dat uw infraroodverwarming de nodige warmte levert.

Factoren die van invloed zijn op het wattage

Naast de grootte van de ruimte zijn er ook andere factoren die van invloed zijn op het benodigde wattage voor uw infraroodverwarming, zoals:

 • De isolatie van de kamer
 • Het aantal ramen en deuren in de kamer
 • De gewenste temperatuur van de kamer
 • Hoe vaak de deuren van de kamer geopend en gesloten worden

Al deze factoren kunnen van invloed zijn op de efficiëntie van uw verwarmingssysteem en dus op het benodigde wattage.

Praktische tips voor het kiezen van de juiste wattage

Hier zijn enkele praktische tips die u kunnen helpen bij het kiezen van het juiste wattage voor uw infraroodverwarming:

 • Bepaal de grootte van uw ruimte in kubieke meters en vermenigvuldig deze met 0,1 om het benodigde wattage te berekenen.
 • Houd rekening met de bovengenoemde factoren die van invloed zijn op het wattage.
 • Overweeg het installeren van meerdere kleinere panelen in plaats van één groot paneel om de efficiëntie te verbeteren en de warmte beter te verdelen.
 • Vraag een expert om advies bij het kiezen van het juiste wattage voor uw specifieke situatie.

Het kiezen van het juiste wattage voor uw infraroodverwarming is cruciaal voor het comfort en de efficiëntie van uw verwarmingssysteem. Met deze praktische tips kunt u de beste beslissing nemen en genieten van de voordelen van infraroodverwarming.

Infrarood verwarming capaciteit

De capaciteit van infrarood verwarming is een belangrijke factor bij het bepalen van het energieverbruik. Het is van vitaal belang om het juiste wattage te kiezen om ervoor te zorgen dat uw ruimte correct wordt verwarmd zonder onnodig energie te verspillen. Het berekenen van het juiste wattage is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de te verwarmen ruimte, de isolatie van de woning en de gewenste temperatuur.

Het beste wattage voor infrarood verwarming is afhankelijk van de grootte van de ruimte die u wilt verwarmen. Voor een kleine kamer van ongeveer 10 vierkante meter is een vermogen van 600 watt voldoende. Voor middelgrote kamers tussen 20 en 30 vierkante meter is een vermogen van 1200-1500 watt meestal voldoende. Bij grotere ruimtes van meer dan 30 vierkante meter, is een vermogen van 2000-2500 watt nodig om de kamer voldoende te verwarmen.

Bij het berekenen van het benodigde wattage, moet u ook rekening houden met de isolatie van de woning. Als uw woning goed geïsoleerd is, heeft u minder wattage nodig omdat er minder warmte verloren gaat. Als uw woning daarentegen slecht geïsoleerd is, heeft u meer wattage nodig om te compenseren voor het warmteverlies.

Een andere factor om te overwegen bij het bepalen van de infrarood verwarming capaciteit is de gewenste temperatuur. Als u een hogere kamertemperatuur wenst, heeft u meer wattage nodig om de kamer op de gewenste temperatuur te brengen. Als u daarentegen tevreden bent met een lagere temperatuur, heeft u minder wattage nodig voor dezelfde kamer.

infrarood verwarming capaciteit

Tip: Het is altijd beter om een iets hoger vermogen te kiezen dan een lager vermogen. Een hoger vermogen betekent dat de ruimte sneller opwarmt en dat u minder energie nodig heeft om deze op temperatuur te houden.

Het energieverbruik van infrarood verwarming is afhankelijk van de capaciteit en het gebruik. Het is mogelijk om het verbruik van infrarood verwarming te verlagen door het gebruik van thermostaten en timers. Een thermostaat houdt de temperatuur van de kamer stabiel en schakelt de verwarming uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Dit voorkomt onnodig energieverbruik en vermindert uw energierekening.

Een timer kan ook worden gebruikt om de verwarming uit te schakelen op momenten dat deze niet nodig is, zoals wanneer u niet thuis bent of wanneer u slaapt. Dit vermindert het energieverbruik en verlaagt uw energierekening nog verder.

Kosten van infrarood verwarming versus gas

Als we het hebben over kosten, is het belangrijk om zowel de initiële investering als de lopende energiekosten en onderhoudskosten te overwegen. Hoewel infrarood verwarmingssystemen vaak duurder zijn in de aanschaf dan gasverwarmingssystemen, kunnen ze op de lange termijn goedkoper zijn vanwege hun energiezuinigheid en lagere onderhoudskosten.

Voor de initiële installatie van infrarood verwarmingssystemen zijn de kosten hoger omdat ze duurder zijn dan gasverwarmingssystemen. Dit komt omdat infrarood verwarmingssystemen nieuwe technologieën en materialen gebruiken, zoals koolstofvezel en kwartsbuizen. Infrarood verwarmingssystemen vereisen ook professionele installatie en mogelijk extra elektrische bedrading.

Als we echter naar de lopende energiekosten kijken, zijn infrarood verwarmingssystemen over het algemeen energiezuiniger dan gasverwarmingssystemen. Dit komt doordat infrarood verwarmingssystemen de warmte direct naar de objecten en mensen in de kamer sturen, in plaats van de lucht te verwarmen zoals bij gasverwarmingssystemen. Hierdoor hoeft de verwarming niet langer te werken dan nodig is, waardoor de energiekosten worden verlaagd.

Bovendien hebben infrarood verwarmingssystemen over het algemeen minder onderhoud nodig dan gasverwarmingssystemen. Gasverwarmingssystemen hebben een hoger risico op storingen en moeten regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt werken. Infrarood verwarmingssystemen hebben daarentegen minder bewegende onderdelen en hebben meestal alleen af en toe een oppervlaktereiniging nodig.

Als we een vergelijking maken tussen de kosten van infrarood verwarming en gasverwarming over een periode van 10 jaar, kan infrarood verwarming aantrekkelijker lijken. Volgens een studie van het Amerikaanse ministerie van Energie hebben huishoudens met een infrarood verwarmingssysteem een gemiddelde energierekening van $ 443 per jaar, terwijl huishoudens met een gasverwarmingssysteem een gemiddelde energierekening hebben van $ 685 per jaar.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de kosten van infrarood verwarming en gasverwarming sterk kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van uw huis, de mate van isolatie en het klimaat waarin u woont. Daarom is het het beste om een professionele installateur te raadplegen voordat u een beslissing neemt.

Duurzaamheid van infrarood verwarming versus gas

Infrarood verwarming biedt vele duurzaamheidsvoordelen ten opzichte van gasverwarming. Een van de belangrijkste voordelen is dat infrarood verwarming geen uitstoot van schadelijke stoffen heeft. Gasverwarming daarentegen stoot CO2 uit, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering.

Bovendien is infrarood verwarming veel efficiënter dan gasverwarming. Met infrarood verwarming kunt u de temperatuur in specifieke gebieden van uw huis regelen, terwijl gasverwarming warmte door het hele huis verspreidt. Dit resulteert in minder energieverbruik en lagere energiekosten.

Een ander voordeel van infrarood verwarming is dat het veel minder onderhoud vereist dan gasverwarming. Met gasverwarming moet u regelmatig de ketel laten onderhouden om ervoor te zorgen dat deze veilig en efficiënt blijft werken. Met infrarood verwarming heeft u echter geen ketel of brandstof nodig, waardoor het onderhoud minimaal is.

Conclusie

Als u op zoek bent naar een duurzame verwarmingsoplossing, is infrarood verwarming een uitstekende keuze. Het biedt vele voordelen ten opzichte van gasverwarming, waaronder geen uitstoot van schadelijke stoffen, een hogere efficiëntie en minder onderhoud.

FAQ

Is infrarood verwarming duurder dan gas?

Nee, infrarood verwarming is over het algemeen niet duurder dan gasverwarming. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte en het energieverbruik. Infrarood verwarmingssystemen hebben lagere onderhoudskosten en kunnen worden geïnstalleerd zonder de noodzaak van een gasleiding, wat bijdraagt aan de kostenefficiëntie op de lange termijn.

Hoeveel watt infrarood verwarming heb ik nodig?

De vereiste wattage voor infrarood verwarming hangt af van de grootte van de ruimte, de isolatie en de gewenste temperatuur. Als richtlijn kunt u ongeveer 60-100 watt per vierkante meter aanhouden. Het is altijd raadzaam om een professionele berekening te laten maken om het juiste vermogen te bepalen voor uw specifieke situatie.

Wat is de capaciteit van infrarood verwarmingssystemen?

Infrarood verwarmingssystemen hebben verschillende capaciteiten, afhankelijk van het model en de fabrikant. Het is belangrijk om te kijken naar het energieverbruik van het specifieke model dat u overweegt. Over het algemeen zijn infrarood verwarmingssystemen zeer energiezuinig en bieden ze een efficiënte verwarming voor verschillende ruimtes.

Zijn infrarood verwarmingssystemen duurzaam?

Ja, infrarood verwarmingssystemen zijn duurzaam. Ze gebruiken elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen, waardoor er geen uitstoot van schadelijke stoffen is. Daarnaast hebben ze een lange levensduur en vereisen ze weinig onderhoud, waardoor ze een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing zijn.

Wat zijn de kosten van infrarood verwarming in vergelijking met gasverwarming?

De kosten van infrarood verwarming kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de ruimte en het energieverbruik. Over het algemeen zijn de initiële installatiekosten vergelijkbaar met die van gasverwarming, maar infrarood verwarming heeft doorgaans lagere onderhoudskosten. Op de lange termijn kan infrarood verwarming vaak voordeliger zijn vanwege de lagere energiekosten.

Wat zijn de duurzaamheidsvoordelen van infrarood verwarming ten opzichte van gasverwarming?

Infrarood verwarming heeft verschillende duurzaamheidsvoordelen ten opzichte van gasverwarming. Het gebruik van elektriciteit in plaats van gas vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien vereisen infrarood verwarmingssystemen weinig onderhoud en hebben ze een lange levensduur, waardoor ze een milieuvriendelijke optie zijn voor het verwarmen van uw huis of kantoor.