Is infrarood verwarming gezond?

is infrarood verwarming gezond

Bij het overwegen van een nieuwe manier om je huis te verwarmen, kan infrarood verwarming een interessante optie lijken. Maar voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om te onderzoeken of het ook gezond is voor jou en je gezin. In dit artikel gaan we in op de voordelen, veiligheid en duurzaamheid van infrarood verwarming, en wat het kan betekenen voor jouw gezondheid.

Infrarood verwarming werkt door middel van elektromagnetische straling die warmte afgeeft aan de objecten en mensen in de kamer, in plaats van de lucht zelf te verwarmen. Dit betekent dat het minder energie verbruikt dan traditionele verwarmingssystemen en ook een aantal andere voordelen biedt.

Maar is infrarood verwarming ook gezond? En hoe zit het met de veiligheidsaspecten van deze moderne technologie? Laten we eens dieper ingaan op deze vragen.

Belangrijkste Punten

 • Infrarood verwarming werkt door middel van elektromagnetische straling die warmte afgeeft aan objecten en mensen in de kamer.
 • Door het verwarmen van objecten in de kamer in plaats van de lucht zelf, verbruikt infrarood verwarming minder energie dan traditionele verwarmingssystemen.
 • Er zijn vragen over de gezondheids- en veiligheidsaspecten van infrarood verwarming, maar onderzoek toont aan dat het in de meeste gevallen veilig is om te gebruiken.
 • Door te investeren in infrarood verwarming in combinatie met zonnepanelen, kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.
 • Als je overweegt om over te schakelen op infrarood verwarming, is het belangrijk om te letten op kwaliteit en veiligheid, en om te kiezen voor een gerenommeerde leverancier.

De voordelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een moderne technologie die steeds populairder wordt vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van infrarood verwarming:

 • Energie-efficiëntie: Infrarood verwarmingssystemen zijn zeer efficiënt en gebruiken minder energie in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Dit betekent dat je geld kunt besparen op je energierekening.
 • Gezonde warmte: Infrarood straling is vergelijkbaar met de warmte die afkomstig is van de zon en heeft daarom een natuurlijke en gezonde werking op het lichaam. Het kan helpen om spierpijn en stijfheid te verlichten en de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Gerichte verwarming: Infrarood verwarmingssystemen kunnen worden gericht op specifieke gebieden, waardoor je alleen de ruimtes verwarmt waar je daadwerkelijk gebruik van maakt. Dit kan bijdragen aan een efficiënter gebruik van energie en lagere kosten.
 • Stille werking: Infrarood verwarming maakt geen geluid tijdens het verwarmingsproces, wat betekent dat het geen storing vormt voor dagelijkse activiteiten en rustige omgevingen.

De voordelen van infrarood verwarming in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen

Hoewel traditionele verwarmingssystemen nog steeds veel worden gebruikt, biedt infrarood verwarming verschillende voordelen ten opzichte van deze systemen. Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

Infrarood verwarming Traditionele verwarming
Energie-efficiëntie Ja Nee
Gezonde warmte Ja Nee
Gerichte verwarming Ja Nee
Stille werking Ja Nee

Uit deze vergelijking blijkt dat infrarood verwarming duidelijke voordelen heeft ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen overstappen op deze moderne technologie.

Veiligheid van infrarood verwarming

Als het om infrarood verwarming gaat, is veiligheid een van de belangrijkste overwegingen. Gelukkig is infrarood verwarming een van de veiligste vormen van verwarming die beschikbaar is.

Een van de voordelen van infrarood verwarming is dat het geen gebruik maakt van luchtcirculatie om warmte te verspreiden. Hierdoor wordt de verspreiding van stof, allergenen en andere verontreinigingen in de lucht vermeden, waardoor het een veilige keuze is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Bovendien is infrarood straling vergelijkbaar met de straling van de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-straling. Dit type straling is niet alleen veilig, maar het heeft ook gunstige effecten op onze gezondheid, omdat het de bloedcirculatie verbetert en pijn vermindert.

Een ander aspect van de veiligheid van infrarood verwarming is dat het geen hoge temperaturen bereikt, in tegenstelling tot traditionele verwarmingsmethoden zoals radiatoren en convectoren. Hierdoor is het minder brandgevaarlijk en is er minder kans op brandwonden.

Om de veiligheid van de infrarood panelen te waarborgen, is het echter wel belangrijk om ze correct te installeren. Het is aan te raden om een professional in te schakelen bij het installeren van de panelen om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt werken.

Kortom, infrarood verwarming is niet alleen een energiezuinige en effectieve manier om je huis te verwarmen, het is ook een veilige keuze voor jou en je gezin.

Infrarood verwarming en zonnepanelen

Een van de grootste voordelen van infrarood verwarming is de energiezuinigheid. Deze vorm van verwarming is namelijk veel efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen zoals centrale verwarming. Desondanks kan het nog steeds energie verbruiken, en dat is waar zonnepanelen in beeld komen.

Door infrarood verwarming te combineren met zonnepanelen, kun je het vermogen van je systeem verhogen en tegelijkertijd je energiegebruik verminderen. Zonnepanelen kunnen namelijk de benodigde energie produceren om het infraroodsysteem van stroom te voorzien. Dit betekent dat je op de lange termijn veel geld kunt besparen op je energierekening.

Daarnaast is het rendement van zonnepanelen de laatste jaren sterk verbeterd. Gemiddeld hebben zonnepanelen tegenwoordig een rendement van 15-20%. Dit betekent dat ze ongeveer 15-20% van het zonlicht dat ze ontvangen omzetten in bruikbare elektriciteit. Door zonnepanelen te combineren met infrarood verwarming kun je dus niet alleen energie besparen, maar ook een hoger rendement behalen.

Energiebesparing in de praktijk

Om te laten zien hoeveel je kunt besparen met infrarood verwarming en zonnepanelen, hebben we een voorbeeldberekening gemaakt.

Traditionele verwarming Infrarood verwarming Infrarood verwarming met zonnepanelen
Gemiddelde jaarlijkse energiekosten €1.200 €600 €400
Rendement zonnepanelen Nvt Nvt 15%
Aantal benodigde zonnepanelen Nvt Nvt 10
Totale kosten zonnepanelen Nvt Nvt €6.000
Totale besparing (na 10 jaar) Nvt €6.000 €12.000

In bovenstaande tabel zie je dat de jaarlijkse energiekosten met infrarood verwarming al worden gehalveerd in vergelijking met traditionele verwarming. Door zonnepanelen toe te voegen, kun je de kosten nog verder verlagen en uiteindelijk twee keer zoveel besparen als met alleen infraroodverwarming.

energiebesparing met zonnepanelen

Zoals je ziet, is het combineren van infrarood verwarming met zonnepanelen dus een uitstekende manier om je energierekening te verlagen en duurzamer te leven. Investeer in deze moderne technologieën en profiteer van de vele voordelen die ze bieden.

Duurzame verwarmingssystemen voor kostenbesparing

Investeringen in duurzame verwarmingssystemen kunnen op de lange termijn aanzienlijk besparen op de kosten van je energierekening. Hier zijn enkele duurzame opties die je zou kunnen overwegen:

Verwarmingssysteem Voordelen
Infraroodverwarming in combinatie met zonnepanelen
 • Hoog rendement: infraroodverwarming verwarmt niet de lucht, maar objecten en mensen, wat betekent dat er minder energie nodig is om dezelfde warmte te produceren.
 • Energiezuinig: Door de combinatie met zonnepanelen kun je gebruik maken van schone en hernieuwbare energiebronnen, wat de energierekening aanzienlijk kan verlagen.
 • Milieuvriendelijk: Infraroodverwarming is een milieuvriendelijke optie omdat het geen uitstoot heeft en geen schadelijke stoffen of gassen produceert.
Warmtepompen
 • Efficiënte verwarming: Een warmtepomp is zeer efficiënt in het omzetten van energie in warmte en kan tot 70% van de benodigde energie uit de omgeving halen.
 • Milieuvriendelijk: Warmtepompen gebruiken geen fossiele brandstoffen en zijn daarom een milieuvriendelijke optie.
 • Geen CO2-uitstoot: Warmtepompen stoten geen CO2 of andere schadelijke stoffen uit, wat beter is voor de gezondheid en het milieu.
Zonneboilers
 • Gebruik van hernieuwbare energiebronnen: Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie om water te verwarmen, wat betekent dat er geen energie uit het net wordt verbruikt.
 • Lage onderhoudskosten: Zonneboilers hebben weinig onderhoud nodig en gaan lang mee.
 • Besparing op energierekening: Door het gebruik van zonne-energie kan er aanzienlijk worden bespaard op de energierekening.

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende duurzame verwarmingssystemen waaruit je kunt kiezen. Het is belangrijk om te overwegen welk systeem het beste past bij de behoeften van jou en je gezin. Naast de voordelen voor het milieu, kan een duurzaam verwarmingssysteem op de lange termijn een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.

Tips voor zonnepanelen en infrarood verwarming

Als je hebt besloten om zonnepanelen en infrarood verwarming te installeren, zijn er enkele handige tips om het maximale uit je investering te halen. Hier zijn enkele tips:

Zonnepanelen

TIP 1: Plaats de zonnepanelen op een plek waar ze voldoende zonlicht krijgen, bijvoorbeeld op het dak van je huis. Vermijd schaduwrijke gebieden, omdat dit het rendement van je zonnepanelen kan verminderen.

TIP 2: Zorg voor regelmatig onderhoud van je zonnepanelen, minstens één keer per jaar. Dit kan helpen om de efficiëntie te verbeteren en de levensduur van je panelen te verlengen.

TIP 3: Gebruik een monitoringsysteem om de prestaties van je zonnepanelen bij te houden. Dit kan je helpen om te zien hoeveel energie je panelen produceren en hoeveel geld je bespaart.

Infrarood verwarming

TIP 1: Plaats de infraroodpanelen op de juiste plekken in je huis. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte en indeling van elke kamer. Overweeg professioneel advies om ervoor te zorgen dat de panelen op de optimale plaatsen worden geïnstalleerd en om de beste resultaten te behalen.

TIP 2: Maak de infraroodpanelen regelmatig schoon om de efficiëntie te verbeteren. Stof en vuil kunnen de prestaties van de panelen verminderen.

TIP 3: Overweeg om een thermostaat te gebruiken om de temperatuur in elke kamer te regelen. Dit kan helpen om energie te besparen en de kosten te verlagen.

Door deze handige tips te volgen, kun je het maximale uit je zonnepanelen en infrarood verwarming halen en genieten van een comfortabele en energiezuinige leefomgeving.

Zonnepanelen Infrarood verwarming
Positief aspect Zonnepanelen zijn duurzaam en milieuvriendelijk, en kunnen helpen om de elektriciteitsrekening te verlagen. Infrarood verwarming is energiezuinig, aangenaam en gezond voor mensen met allergieën.
Negatief aspect De initiële investering kan hoog zijn en het kan enige tijd duren voordat je de kosten terugverdient. De warmte kan soms als minder intens worden ervaren dan traditionele verwarmingssystemen.

Investeren in zonnepanelen en infrarood verwarming

Als je op zoek bent naar manieren om kosten te besparen en tegelijkertijd je steentje bij te dragen aan het milieu, overweeg dan te investeren in zonnepanelen en infrarood verwarming. Deze twee technologieën werken samen om een energiezuinig en duurzaam verwarmingssysteem te bieden voor je huis.

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit en infrarood verwarming maakt gebruik van stralingswarmte om ruimtes te verwarmen zonder energie te verspillen. Samen bieden deze technologieën een groen en efficiënt alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.

De voordelen van investeren in zonnepanelen en infrarood verwarming

Investeren in zonnepanelen en infrarood verwarming brengt vele voordelen met zich mee. Allereerst zal je energierekening dalen omdat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Bovendien helpen zonnepanelen en infrarood verwarming om je ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een schonere planeet.

Daarnaast is dit duurzame verwarmingssysteem een slimme investering op de lange termijn. Hoewel de initiele kosten hoger kunnen zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen, bespaar je uiteindelijk op de energiekosten en verdien je de investering terug.

Hoe werkt de combinatie van zonnepanelen en infrarood verwarming?

Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in elektriciteit die vervolgens kan worden gebruikt om infrarood verwarmingssystemen van stroom te voorzien. Wanneer de infrarood panelen zijn ingeschakeld, geven ze stralingswarmte af die direct de objecten en mensen in de kamer verwarmen. Dit is een energiezuinige en effectieve manier van verwarmen omdat er geen warmte verloren gaat in luchtstromen zoals bij traditionele verwarmingssystemen.

Hoe kan ik investeren in zonnepanelen en infrarood verwarming?

Er zijn verschillende manieren om te investeren in zonnepanelen en infrarood verwarming. Je kunt bijvoorbeeld subsidie aanvragen bij de overheid om de kosten te verlagen. Het is ook mogelijk om een lening te krijgen bij je bank om de initiele kosten te dekken.

Als je wilt besparen op de kosten van je energierekening en een duurzaam verwarmingssysteem voor je huis wilt, overweeg dan te investeren in zonnepanelen en infrarood verwarming. Het is een slimme investering op de lange termijn en het helpt bij het verminderen van jouw ecologische voetafdruk.

FAQ

Is infrarood verwarming gezond?

Ja, infrarood verwarming is gezond. Het verwarmt objecten en mensen direct, waardoor er geen luchtcirculatie nodig is die stof en allergenen verspreidt. Bovendien heeft infrarood verwarming positieve effecten op de bloedsomloop en kan het helpen bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn.

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming biedt verschillende voordelen. Het zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmte, vermindert vocht en schimmelvorming, bespaart energie en is gemakkelijk te installeren en onderhouden.

Hoe veilig is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is veilig. Het produceert geen schadelijke stoffen, heeft geen open vlammen of bewegende delen, en wordt niet zo heet als traditionele radiatoren. Bovendien zijn sommige modellen uitgerust met ingebouwde oververhittingsbeveiliging.

Kan ik infrarood verwarming combineren met zonnepanelen?

Ja, infrarood verwarming kan worden gecombineerd met zonnepanelen. Door gebruik te maken van zonne-energie voor het genereren van elektriciteit, kun je de energie-efficiëntie verhogen en kosten besparen op je energierekening.

Hoe kan ik kosten besparen met duurzame verwarmingssystemen?

Duurzame verwarmingssystemen zoals infrarood verwarming in combinatie met zonnepanelen kunnen kosten besparen door het efficiënt gebruik van elektriciteit. Daarnaast kunnen ze bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot en verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Heb je tips voor zonnepanelen en infrarood verwarming?

Zorg voor een goede positionering en oriëntatie van je zonnepanelen om het maximale rendement te behalen. Voor infrarood verwarming is het belangrijk om de juiste capaciteit te kiezen voor de betreffende ruimte en deze op de juiste manier te installeren volgens de instructies van de fabrikant.

Waarom zou ik investeren in zonnepanelen en infrarood verwarming?

Investeren in zonnepanelen en infrarood verwarming is een verstandige keuze omdat het bijdraagt aan een energiezuinig verwarmingssysteem en kan leiden tot een lagere energierekening. Bovendien draag je hiermee bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en het behoud van het milieu.