Waar hang je een infrarood paneel?

waar hang je een infrarood paneel

Het kiezen van de juiste plaats voor je infrarood paneel is cruciaal voor optimale verwarming van je huis. De beste plek voor infraroodpanelen is aan het plafond, gevolgd door montage aan de muur. Plafondmontage is ideaal omdat het paneel niet in de weg zit en de straling alle oppervlakken in de kamer bereikt. Muurmontage is eenvoudig zelf te doen, maar hang het paneel hoog voor de beste resultaten. Een vrijstaand infraroodpaneel is ideaal als mobiele verwarming. Belangrijk is om obstructies zoals meubels te vermijden, omdat deze de infraroodstraling kunnen blokkeren.

Belangrijkste punten:

 • Infraroodpanelen zijn het meest effectief bij plafondmontage.
 • Vermijd obstructies zoals meubels die de infraroodstraling kunnen blokkeren.
 • Monteer het paneel hoog aan de muur voor maximale verwarming.
 • Een vrijstaand infraroodpaneel is ideaal voor mobiele verwarming.

Voordelen van infraroodverwarming

Infraroodverwarming biedt diverse voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Hieronder worden enkele belangrijke voordelen van infraroodverwarming besproken:

 1. Snelle opwarming: Infraroodpanelen verwarmen de ruimte binnen 5 tot 10 minuten, waardoor je snel kunt genieten van een comfortabele temperatuur.
 2. Plekverwarming: Met infraroodverwarming kun je specifieke plekken in huis verwarmen, zonder onnodige energie te verspillen aan ruimtes die niet in gebruik zijn. Dit zorgt voor een efficiënter energieverbruik.
 3. Schone lucht: In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, verwarmt infraroodverwarming geen lucht en pompt het geen stof en allergenen rond. Dit maakt het bijzonder geschikt voor mensen met luchtwegklachten.
 4. Energiezuinig: Infraroodverwarming verbruikt minder energie dan conventionele verwarmingssystemen, waardoor je kunt besparen op je energierekening. Bovendien kun je met infraroodpanelen gericht verwarmen, waardoor je alleen warmte produceert waar je het nodig hebt.

Met infraroodverwarming kun je genieten van comfortabele, schone warmte, terwijl je energie en kosten bespaart. Het is een moderne en efficiënte manier van verwarmen die steeds populairder wordt.

Installatie en handleiding infraroodpaneel

De installatie van infraroodpanelen is eenvoudig en vereist weinig onderhoud. Hier volgen enkele handige tips voor de installatie van een infrarood paneel:

 • Voorbereiding: Bepaal de ideale positie van het paneel en zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt is.
 • Ophangen: Volg de meegeleverde handleiding en maak gebruik van de montageset om het paneel stevig aan de muur of het plafond te bevestigen.
 • Veiligheid: Houd rekening met de veiligheidsinstructies tijdens de installatie en controleer regelmatig de stevigheid van het paneel.

Als je vragen hebt over de installatie of handleiding van een infraroodpaneel, kun je altijd terecht bij onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een innovatieve technologie die werkt door elektrische stroom om te zetten in infrarode warmtestraling.

Het infraroodpaneel bestaat uit een elektrisch verwarmingselement dat infraroodstraling uitzendt. Deze straling wordt in de kamer opgenomen door voorwerpen zoals meubels, muren en mensen, waardoor deze voorwerpen worden opgewarmd. In tegenstelling tot traditionele CV-verwarmingssystemen verwarmt infraroodverwarming geen lucht en pompt het geen stofdeeltjes rond. Dit maakt het systeem aangenamer voor mensen met luchtwegklachten en allergieën.

Een ander voordeel van infraroodverwarming is dat de panelen snel opwarmen, meestal binnen 5 tot 10 minuten. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte verwarming van de ruimte. Bovendien is infraroodverwarming gericht op plekverwarming, wat betekent dat alleen de specifieke plekken waar warmte nodig is, worden verwarmd. Dit bespaart energie en zorgt voor een gerichte en comfortabele warmte-ervaring.

Hoe infraroodverwarming werkt:

 1. De elektrische stroom wordt omgezet in infrarode warmtestraling.
 2. De infraroodstraling wordt uitgezonden door het paneel.
 3. De straling wordt opgenomen door objecten in de kamer, zoals meubels, muren en mensen.
 4. De opgenomen straling wordt omgezet in warmte, waardoor de objecten worden opgewarmd.

Infraroodpanelen zijn veilig in gebruik, worden niet warm aan de buitenkant en de straling is onschadelijk voor de gezondheid. Ze bieden een efficiënte en comfortabele manier van verwarmen, en kunnen zowel als hoofdverwarming als bijverwarming worden gebruikt.

werking infrarood paneel

Voordelen van infraroodverwarming Hoe infraroodverwarming werkt
Snelle opwarming binnen 5-10 minuten Elektrische stroom wordt omgezet in infrarode warmtestraling
Plekverwarming: gericht op specifieke plekken waar warmte nodig is Infraroodstraling wordt uitgezonden door het paneel
Geen rondpompen van stoffige lucht, ideaal voor mensen met luchtwegklachten Straling wordt opgenomen door objecten in de kamer, zoals meubels, muren en mensen
Lagere energierekening in vergelijking met traditionele verwarming Opgenomen straling wordt omgezet in warmte, waardoor objecten worden opgewarmd

Waar plaats ik infraroodpanelen in huis?

Voor optimale verwarmingseffecten kunnen infraroodpanelen op verschillende plekken in huis worden geplaatst. De beste plek is afhankelijk van de specifieke ruimte en het gewenste verwarmingsresultaat. Hier zijn enkele aanbevelingen voor het plaatsen van infraroodpanelen in verschillende kamers:

Woonkamer:

Voor de woonkamer is het aan te raden om meerdere infraroodpanelen aan het plafond te monteren en ze gelijkmatig over de hele ruimte te verdelen. Dit zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de hele kamer.

Badkamer:

In de badkamer is muurmontage boven handdoeken een goede optie. Hierdoor worden de handdoeken snel opgewarmd en is er warmte beschikbaar wanneer je uit de douche stapt.

Keuken:

In de keuken kan een plafondmontage boven de eettafel zorgen voor aangename warmte tijdens het eten. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt genieten van je maaltijden.

Kantoor:

Op kantoor is plafondmontage boven werkplekken ideaal. Dit zorgt voor een aangename warmte tijdens het werken en bevordert de productiviteit.

Slaapkamer:

In de slaapkamer volstaat meestal een paneel aan de muur naast het bed. Hierdoor wordt de directe omgeving verwarmd en kun je genieten van een aangename temperatuur tijdens het slapen.

Zolder:

In de zolder kun je meerdere panelen aan het plafond installeren. Hierdoor wordt de hele ruimte efficiënt verwarmd, zelfs als de zolder slecht geïsoleerd is.

Het is belangrijk om bij het plaatsen van infraroodpanelen obstakels te vermijden die de warmte kunnen blokkeren, zoals meubels of gordijnen. Op deze manier kan de warmte zich vrij verspreiden door de kamer en profiteer je optimaal van de voordelen van infraroodverwarming.

Hoe installeer ik infraroodpanelen?

Infraroodpanelen zijn eenvoudig te installeren, zowel aan de muur als aan het plafond. Een goede voorbereiding is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de panelen op de juiste positie plaatst en dat er een stopcontact binnen korte afstand beschikbaar is. Volg vervolgens de meegeleverde instructies en maak gebruik van de montageset om de panelen correct op te hangen.

Let bij het installeren van de infraroodpanelen op de veiligheidsinstructies en zorg ervoor dat het paneel stevig en veilig is bevestigd. Controleer regelmatig of het paneel nog stevig vastzit. Als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij de installatie, kunnen onze adviseurs je hierbij ondersteunen.

Installatiestappen voor infraroodpanelen:
1. Bepaal de gewenste positie voor het infraroodpaneel.
2. Zorg voor een stopcontact op korte afstand van de gewenste positie.
3. Raadpleeg de meegeleverde instructies en montageset.
4. Hang het paneel op volgens de instructies.
5. Controleer regelmatig of het paneel stevig vastzit.

Door de eenvoudige installatie en het gebruiksgemak van infraroodpanelen kun je snel genieten van de voordelen van infraroodverwarming in je huis. Met de juiste bevestiging en montage kun je optimaal profiteren van de comfortabele warmte die deze panelen bieden.

Infraroodverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming

Infraroodverwarming biedt veel flexibiliteit en kan zowel gebruikt worden als hoofdverwarming of bijverwarming, afhankelijk van jouw behoeften. Als je ervoor kiest om infraroodverwarming als hoofdverwarming te gebruiken, is het belangrijk om meerdere infraroodpanelen aan het plafond te monteren om een gelijkmatige warmteverspreiding te garanderen.

Om ervoor te zorgen dat de infraroodverwarming efficiënt werkt, is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende vermogen voor de grootte van de ruimte. Daarnaast speelt isolatie een belangrijke rol, aangezien goede isolatie ervoor zorgt dat er geen warmteverlies optreedt.

Als je infraroodverwarming liever als bijverwarming wilt gebruiken, biedt dit de mogelijkheid om extra warmte te genereren op koude dagen of specifieke locaties in huis te verwarmen. Ook kun je ervoor kiezen om alleen de ruimtes te verwarmen die je op dat moment gebruikt, waardoor je energie kunt besparen.

Het is ook mogelijk om infraroodverwarming te combineren met andere verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming, voor een optimaal comfort in huis. Onze adviseurs kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw specifieke situatie, zodat je kunt genieten van de voordelen van infraroodverwarming, of je het nu als hoofdverwarming of bijverwarming wilt gebruiken.

FAQ

Waar hang je een infrarood paneel?

Het beste is om infraroodpanelen aan het plafond te bevestigen, gevolgd door montage aan de muur.

Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

Snelle opwarming (binnen 5 tot 10 minuten), plekverwarming, geen rondpompen van stoffige lucht en lagere energierekening in vergelijking met traditionele verwarming.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodpanelen zetten elektrische stroom om in infrarode warmtestraling, die wordt opgenomen door voorwerpen in de kamer en deze opwarmt.

Waar plaats ik infraroodpanelen in huis?

Voor de woonkamer is het aan te raden meerdere infraroodpanelen aan het plafond te monteren en ze gelijkmatig over de hele ruimte te verdelen. In de badkamer is muurmontage boven handdoeken een goede optie. In de keuken kan een plafondmontage boven de eettafel zorgen voor aangename warmte. Op kantoor is plafondmontage boven werkplekken ideaal en in de slaapkamer volstaat een paneel aan de muur naast het bed. In de zolder kun je meerdere panelen aan het plafond installeren.

Hoe installeer ik infraroodpanelen?

Voorbereiding is belangrijk, zoals het bepalen van de gewenste positie en zorgen voor een stopcontact op korte afstand. Vervolgens kunnen de panelen worden opgehangen met behulp van de meegeleverde instructies en montageset.

Kan infraroodverwarming als hoofdverwarming en bijverwarming worden gebruikt?

Ja, infraroodverwarming kan zowel als hoofdverwarming als bijverwarming worden gebruikt. Bij gebruik als hoofdverwarming is het belangrijk om meerdere infraroodpanelen aan het plafond te plaatsen en te zorgen voor voldoende vermogen voor de grootte van de ruimte. Bij gebruik als bijverwarming kunnen infraroodpanelen worden ingezet voor extra warmte op koude dagen, plekverwarming op specifieke locaties en verwarming van alleen gebruikte ruimtes.