Waar Infrarood Paneel Plaatsen?

waar infrarood paneel plaatsen

Het kiezen van de juiste plaats voor je infrarood paneel is cruciaal voor optimale verwarming van je huis. Obstructies zoals meubels kunnen de infraroodstraling blokkeren, wat resulteert in minder warmte. De beste plek voor infraroodpanelen is aan het plafond, gevolgd door montage aan de muur. Een vrijstaand infraroodpaneel kan ook worden gebruikt als mobiele verwarming.

Infraroodpanelen werken door elektrische stroom om te zetten in infrarode warmtestraling die wordt opgenomen door voorwerpen in de kamer, zoals meubels, muren en mensen. Plaats de panelen symmetrisch verdeeld over het plafond of aan de muur voor optimale verwarmingseffecten. Overweeg ook de obstakels te vermijden en de panelen te plaatsen op een centrale locatie in de kamer.

Belangrijkste Punten

 • Obstructies zoals meubels kunnen de infraroodstraling blokkeren, kies een locatie zonder obstakels.
 • De beste plek voor infraroodpanelen is aan het plafond, gevolgd door montage aan de muur.
 • Symmetrisch verdeelde panelen op het plafond of aan de muur zorgen voor optimale verwarmingseffecten.
 • Overweeg een centrale locatie in de kamer om de warmte gelijkmatig te verspreiden.
 • Plaats een vrijstaand infraroodpaneel op strategische locaties voor mobiele verwarming.

Beste Plek voor Infraroodpanelen

Het kiezen van de beste plek voor infraroodpanelen is essentieel voor een optimale verwarming van je huis. Er zijn twee opties die het meest effectief zijn: montage aan het plafond en montage aan de muur. Beide hebben hun voordelen en het hangt af van de specifieke situatie en wensen welke optie het beste is.

Plafondmontage van infraroodpanelen zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de hele kamer. De straling bereikt alle oppervlakken, inclusief de vloer, wat betekent dat er geen aparte vloerverwarming nodig is. Dit is vooral handig in kamers waar de vloer vaak koud aanvoelt, zoals badkamers. Bovendien zijn de panelen op het plafond minder zichtbaar en nemen ze geen kostbare ruimte in beslag aan de muur.

Voor muurmontage is het belangrijk om het paneel op de juiste hoogte te plaatsen. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het paneel wordt gemonteerd, hoe beter de warmte wordt verspreid. Dit komt doordat de infraroodstraling een grotere afstand moet afleggen voordat het de vloer bereikt. Houd echter rekening met de activiteiten in de kamer. Bijvoorbeeld, als het paneel boven een eettafel wordt geplaatst, moet het laag genoeg zijn om de gewenste warmte op tafelhoogte te bieden.

Naast plafond- en muurmontage kan een vrijstaand infraroodpaneel ook worden gebruikt als mobiele verwarming. Dit is handig als je de panelen in verschillende kamers wilt gebruiken of als je de flexibiliteit wilt hebben om het paneel te verplaatsen naar waar het nodig is. Het vrijstaande paneel kan ook worden gebruikt om een specifieke zone in een kamer te verwarmen, bijvoorbeeld bij het zitgedeelte van een woonkamer.

Beste Plek voor Infraroodpanelen

Montageoptie Voordelen
Plafondmontage – Gelijkmatige warmteverdeling over de hele kamer
– Geen aparte vloerverwarming nodig
– Minder zichtbaar, neemt geen ruimte in beslag aan de muur
Muurmontage – Paneel op de juiste hoogte plaatsen voor optimale warmteverspreiding
– Geschikt voor specifieke activiteiten, zoals boven een eettafel
Vrijstaand paneel – Mobiele verwarming
– Geschikt voor gebruik in verschillende kamers en specifieke zones

Plafondmontage van infraroodpanelen zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de hele kamer.

 • Plafondmontage: gelijkmatige warmteverdeling en geen vloerverwarming nodig
 • Muurmontage: paneel op juiste hoogte plaatsen voor optimale warmteverspreiding
 • Vrijstaand paneel: mobiele verwarming en geschikt voor gebruik in verschillende kamers

Tips voor Plaatsen Infraroodpanelen

Als je van plan bent om infraroodpanelen in je huis te installeren, zijn hier een paar handige tips en richtlijnen om ervoor te zorgen dat je ze op de juiste manier plaatst en optimaal kunt profiteren van de voordelen van infraroodverwarming.

Obstakels vermijden

Voordat je de panelen plaatst, is het belangrijk om obstakels zoals meubels te vermijden. Deze kunnen de infraroodstraling blokkeren en de efficiëntie van de verwarming verminderen. Zorg ervoor dat de panelen vrij kunnen stralen en dat er geen grote objecten in de weg staan.

Symmetrische plaatsing

Om een gelijkmatige verwarming in de ruimte te garanderen, is het aan te raden om de infraroodpanelen symmetrisch te plaatsen. Verdeel ze gelijkmatig over het plafond of de muur voor een optimale warmteverdeling. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid en de hele ruimte wordt verwarmd.

Locatie per ruimte

Elke ruimte heeft verschillende behoeften als het gaat om verwarming. In de woonkamer kun je meerdere panelen aan het plafond monteren om een comfortabele warmte te garanderen. In de badkamer is het ideaal om een paneel aan de muur boven de handdoeken te plaatsen voor een aangename temperatuur. Overweeg de behoeften van elke specifieke ruimte en pas de plaatsing van de panelen dienovereenkomstig aan.

Ruimte Plaatsing
Woonkamer Plafondmontage (meerdere panelen)
Keuken Plafondmontage boven de eettafel
Slaapkamer Paneel aan de muur naast het bed
Zolder Plafondmontage, gelijkmatig verdeeld over de ruimte

Door deze tips te volgen en rekening te houden met de specifieke behoeften van elke ruimte, kun je de infraroodpanelen op de meest optimale manier plaatsen en genieten van de voordelen van efficiënte en comfortabele infraroodverwarming in je huis.

Infraroodpanelen Installeren: Tips en Advies

Het installeren van infraroodpanelen is een eenvoudig proces dat je zelf kunt doen. Hier zijn enkele tips en adviezen om ervoor te zorgen dat de installatie soepel verloopt.

Installatiestappen voor infraroodpanelen:

 1. Bepaal de beste locatie voor het infraroodpaneel, rekening houdend met obstakels en de gewenste verwarmingsgebieden.
 2. Markeer en boor gaten op de juiste plaatsen voor montage. Zorg ervoor dat de gaten stevig en veilig zijn.
 3. Bevestig het paneel aan het plafond of aan de muur met behulp van de meegeleverde pluggen en schroeven. Volg de instructies van de fabrikant voor een correcte installatie.
 4. Zorg ervoor dat er een stopcontact binnen 1 meter van de montageplek is om het paneel van stroom te voorzien.
 5. Sluit het paneel aan op het stopcontact en controleer of het goed werkt voordat je het definitief bevestigt.
 6. Lees altijd de gebruiksaanwijzing en volg de veiligheidsvoorschriften om ongelukken te voorkomen. Houd het paneel uit de buurt van brandbare materialen.
 7. Controleer regelmatig de bevestiging en reinig de panelen af en toe om optimale prestaties te behouden.

Met deze eenvoudige stappen kun je jouw infraroodpanelen succesvol installeren en genieten van de voordelen van efficiënte verwarming in jouw huis.

Infraroodverwarming als Hoofdverwarming

Infraroodverwarming kan een uitstekende optie zijn als hoofdverwarming in plaats van traditionele verwarmingssystemen. Door meerdere infraroodpanelen aan het plafond te plaatsen, kan je optimale verwarming bereiken en tegelijkertijd je energierekening verlagen. Het is echter belangrijk om enkele tips in gedachten te houden bij het overwegen van infraroodverwarming als hoofdverwarming:

 1. Zorg voor goede isolatie: Voordat je infraroodverwarming als hoofdverwarming installeert, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. Hierdoor kan je warmteverlies verminderen en de efficiëntie van je verwarmingssysteem verbeteren.
 2. Overweeg thermostaten per ruimte: Het installeren van thermostaten per ruimte kan je helpen om de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen. Dit is vooral handig als je verschillende kamers op verschillende tijdstippen wilt verwarmen.
 3. Combineer met andere verwarmingssystemen: Infraroodverwarming kan goed gecombineerd worden met andere verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming. Dit kan helpen om de warmte gelijkmatig door het hele huis te verspreiden.

Infraroodverwarming heeft verschillende voordelen als hoofdverwarming. Het biedt bijvoorbeeld snelle opwarming, aangezien de warmte direct wordt overgedragen aan objecten en mensen in de kamer. Daarnaast is infraroodverwarming gericht op specifieke gebieden, waardoor je alleen de ruimtes kunt verwarmen die je daadwerkelijk gebruikt. Dit kan leiden tot energiebesparingen en lagere verwarmingskosten. Bovendien is infraroodverwarming schoon en veroorzaakt het geen luchtcirculatie, waardoor allergenen en stof minder verspreid worden.

infraroodverwarming als hoofdverwarming

Infraroodverwarming als Bijverwarming

Infraroodverwarming kan een uitstekende optie zijn als bijverwarming naast bestaande verwarmingssystemen. Het biedt de mogelijkheid om extra warmte te creëren op koude dagen, gerichte plekverwarming op specifieke locaties en verwarming van alleen de gebruikte ruimtes. Het grote voordeel is dat infraroodverwarming energiezuinig is, omdat het alleen verwarmt waar en wanneer dat nodig is.

U kunt bijvoorbeeld infraroodpanelen in de woonkamer plaatsen voor extra comfort tijdens koude winteravonden. Op die manier kunt u genieten van een aangename warmte zonder de centrale verwarming in het hele huis aan te hoeven zetten. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om alleen de slaapkamer te verwarmen voordat u naar bed gaat, waardoor u een gezellige en warme omgeving creëert om in te ontspannen en te slapen.

Met infraroodverwarming kunt u ook aanzienlijk besparen op uw energierekening. Omdat infraroodpanelen direct warmte afgeven zodra ze zijn ingeschakeld, is er geen opwarmtijd nodig zoals bij traditionele verwarmingssystemen. Bovendien kunt u met infraroodverwarming de temperatuur per ruimte regelen, wat zorgt voor een efficiënter gebruik van energie. Dit maakt infraroodverwarming tot een energiezuinige optie voor bijverwarming.

FAQ

Waar moet ik mijn infraroodpaneel plaatsen?

De beste plek voor infraroodpanelen is aan het plafond, gevolgd door montage aan de muur. Plaats de panelen symmetrisch verdeeld over het plafond of aan de muur voor optimale verwarmingseffecten. Overweeg ook obstakels te vermijden en de panelen op een centrale locatie in de kamer te plaatsen.

Kan ik een vrijstaand infraroodpaneel gebruiken?

Ja, een vrijstaand infraroodpaneel kan ook worden gebruikt als mobiele verwarming. Plaats het paneel op een strategische locatie voor de gewenste verwarming.

Hoe kan ik infraroodpanelen het beste installeren?

Voor plafondmontage boort u gaten op de gewenste plek en gebruikt u de meegeleverde pluggen en schroeven om het paneel op te hangen. Voor muurmontage hangt u het paneel hoog en zorgt u voor voldoende afstand tot wateraansluitingen in vochtige ruimtes. Zorg ook voor een stopcontact binnen 1 meter van de montageplek. Het paneel kan worden aangesloten en getest voordat het definitief wordt gemonteerd. Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor de veiligheid en controleer de bevestiging regelmatig voor onderhoud.

Kan infraroodverwarming dienen als hoofdverwarming?

Ja, infraroodverwarming kan worden gebruikt als hoofdverwarming in plaats van traditionele verwarmingssystemen zoals een CV-ketel. Plaats meerdere infraroodpanelen aan het plafond voor optimale verwarming en isoleer de woning goed om warmteverlies te voorkomen. Overweeg ook thermostaten te plaatsen voor temperatuurregeling per ruimte en combineer infraroodpanelen met andere systemen zoals vloerverwarming.

Kan infraroodverwarming dienen als bijverwarming?

Ja, infraroodverwarming kan ook worden gebruikt als bijverwarming naast bestaande verwarmingssystemen. Het biedt extra warmte op koude dagen, plekverwarming op specifieke locaties en verwarming van alleen gebruikte ruimtes. Het is energiezuinig omdat het alleen verwarmt waar en wanneer nodig.