Waar kun je het beste een infrarood paneel plaatsen?

waar kun je het beste een infrarood paneel plaatsen

Infrarood panelen zijn een efficiënte manier om ruimtes te verwarmen doordat ze de objecten in de ruimte verwarmen in plaats van de lucht. Het optimaliseren van de plaatsing van infrarood panelen is dan ook essentieel om optimaal te kunnen profiteren van de warmte. Er zijn verschillende strategieën en tips die kunnen helpen bij het bepalen van de beste locaties voor infrarood panelen in huis.

Massieve materialen zoals hout of steen absorberen en verspreiden warmte goed, terwijl glas de warmte niet goed opneemt en reflecteert. Daarom is het belangrijk om infraroodpanelen zo te plaatsen dat de infrarood stralen direct de mensen of dieren in de ruimte kunnen bereiken. De ideale plek voor een infrarood paneel is centraal bovenaan de ruimte, aan het plafond. Het is belangrijk dat er geen obstakels vlak voor het paneel staan, zoals meubels, en dat glazen ramen zoveel mogelijk worden vermeden.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Plaats infrarood panelen centraal bovenaan de ruimte, aan het plafond, voor optimale verwarming.
 • Vermijd obstakels zoals meubels voor het paneel en glazen ramen die de warmte niet goed kunnen opnemen.
 • Overweeg de absorptiecapaciteit van materialen bij het bepalen van de plaatsing van de panelen.
 • Volg de installatie-adviezen en tips voor het plaatsen van infrarood panelen om de beste resultaten te behalen.

De beste plek voor infraroodpanelen

Volgens specialisten in infraroodverwarming is de beste plek voor infraroodpanelen aan het plafond, gevolgd door montage aan de muur. Deze posities zorgen voor een optimale verwarming in de ruimte. Het voordeel van plafondmontage is dat het paneel niet in de weg zit en de infraroodstraling alle oppervlakken in de kamer bereikt. Muurmontage is eenvoudig zelf te doen en kan plaatsvinden op ruime hoogte voor de beste resultaten. Een alternatieve optie is een vrijstaand infraroodpaneel, dat overal in huis geplaatst kan worden voor persoonlijke verwarming of om afzonderlijke kamers te verwarmen.

De keuze voor de beste positionering van infraroodpanelen hangt af van de specifieke behoeften en lay-out van de ruimte. Plafondmontage is ideaal voor ruimtes waarin het paneel niet hinderlijk mag zijn, zoals woonkamers en kantoren. Door het paneel aan het plafond te monteren, wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en wordt een optimaal bereik van de infraroodstraling bereikt.

Voor ruimtes waar plafondmontage niet mogelijk is of waar muurmontage een betere optie lijkt, kunnen de panelen eenvoudig aan elke geschikte muur worden bevestigd. Het is belangrijk om de hoogte en locatie van de montage zorgvuldig te kiezen, zodat de infraroodstraling direct de gewenste gebieden in de ruimte kan bereiken.

Daarnaast biedt een vrijstaand infraroodpaneel flexibiliteit in het gebruik. Het kan eenvoudig worden verplaatst naar verschillende kamers of zelfs buitenruimtes, afhankelijk van de behoefte aan verwarming. Dit maakt het ideaal voor het verwarmen van specifieke zones of voor het gebruik tijdens bepaalde seizoenen.

Met de juiste positionering en installatie kunnen infraroodpanelen een efficiënte en effectieve manier zijn om warmte te leveren in verschillende ruimtes. Of het nu aan het plafond, aan de muur of vrijstaand is, de keuze voor de beste plek voor infraroodpanelen hangt af van de specifieke behoeften en de lay-out van de ruimte.

Waar plaats ik infraroodpanelen in huis?

Infraroodpanelen zijn een efficiënte en effectieve manier om je huis te verwarmen. Om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je infraroodpanelen haalt, is het belangrijk om ze op de juiste plaatsen in huis te installeren. Hieronder vind je de beste positie voor infraroodpanelen in verschillende kamers:

Infraroodpanelen in de woonkamer

Voor de woonkamer is het aan te raden om meerdere infraroodpanelen aan het plafond te monteren. Door de panelen gelijkmatig over de hele ruimte te verspreiden, zorg je voor een optimale verwarming. Het plafond is een goede plek omdat de warmte gelijkmatig wordt verspreid en de panelen niet in de weg zitten.

Infraroodpanelen in de badkamer

In de badkamer moeten de panelen aan de muur worden gehangen, boven de handdoeken. Zorg ervoor dat de panelen op een veilige afstand van wateraansluitingen worden geplaatst. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de panelen niet te dicht bij de grond worden gehangen, om te voorkomen dat handdoeken de warmte blokkeren.

Infraroodpanelen in de keuken

In de keuken kun je ervoor kiezen om infraroodpanelen aan het plafond te monteren, boven de eettafel. Op deze manier geniet je van aangename warmte tijdens het eten. Als plafondmontage niet mogelijk is, kun je de panelen ook aan de muur hangen, op ruime hoogte.

Infraroodpanelen in de slaapkamer

Voor de slaapkamer is één paneel aan de muur naast het bed meestal voldoende om een comfortabel warme slaapkamer te creëren. Plaats het paneel op een strategische plek waar je het meest profiteert van de warmte.

Infraroodpanelen op zolder

Op zolder kun je het beste meerdere infraroodpanelen aan het plafond monteren. Verdeel de panelen gelijkmatig over de ruimte om een optimale verwarming te garanderen. Het is belangrijk om de panelen te richten naar de plek waar ze het meest nodig zijn op zolder.

Door de infraroodpanelen op de juiste plaatsen in huis te installeren, kun je genieten van een comfortabele en efficiënte verwarming. Zorg ervoor dat de panelen goed zijn geplaatst en gericht op de plekken waar je de warmte het meest nodig hebt. Op deze manier haal je het maximale uit je infraroodverwarmingssysteem.

Hoe installeer ik infraroodpanelen?

Het installeren van infraroodpanelen is relatief eenvoudig en kan door de meeste mensen zelf worden gedaan. Hier zijn enkele stappen om u te helpen bij het installatieproces:

 1. Voorbereiding: Voordat u begint, moet u bepalen op welke positie u de infraroodpanelen wilt installeren. Zorg ervoor dat u controleert op eventuele leidingen, kabels of andere obstakels op die locatie. Controleer ook of er een stopcontact binnen een meter van de montageplek aanwezig is.
 2. Montage: Bij plafondmontage moeten er gaten in het plafond worden geboord volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat u de juiste gereedschappen en bevestigingsmaterialen gebruikt. Nadat de gaten zijn geboord, kunt u de infraroodpanelen aan het plafond bevestigen met behulp van de meegeleverde montageset.
 3. Aansluiting: Sluit de infraroodpanelen aan op het elektriciteitsnet volgens de instructies van de fabrikant. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bedrading correct is aangesloten en dat er geen losse draden zijn.
 4. Testen: Voordat u de infraroodpanelen definitief monteert, is het raadzaam om ze eerst te testen. Zorg ervoor dat alle panelen naar behoren werken en de gewenste warmte afgeven.
 5. Veiligheid: Tijdens de installatie moet u altijd de veiligheidsvoorschriften in acht nemen. Zorg ervoor dat u de minimale afstand tot brandbare objecten handhaaft en dat de panelen stevig zijn bevestigd om ongelukken te voorkomen.

Infraroodpanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is echter raadzaam om ze regelmatig schoon te maken en te controleren op losse schroeven of andere defecten. Volg altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de panelen optimaal presteren en veilig te gebruiken zijn.

Infraroodpanelen installeren

Veiligheidstips bij het installeren van infraroodpanelen

Bij het installeren van infraroodpanelen is het belangrijk om de volgende veiligheidstips in gedachten te houden:

 • Zorg ervoor dat u de elektriciteit uitschakelt voordat u begint met de installatie om het risico op elektrocutie te verminderen.
 • Gebruik alleen de meegeleverde bevestigingsmaterialen en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op.
 • Controleer altijd op eventuele leidingen, kabels of andere obstakels voordat u gaten in het plafond boort.
 • Houd de minimale afstand tot brandbare objecten aan om brandgevaar te voorkomen.
 • Als u niet zeker bent van uw installatievaardigheden, raadpleeg dan een professionele elektricien om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en correct wordt uitgevoerd.

Met deze installatietips en veiligheidsmaatregelen kunt u uw infraroodpanelen op een efficiënte en veilige manier installeren, zodat u kunt genieten van de voordelen van infraroodverwarming in uw huis.

Infraroodverwarming als hoofdverwarming

Steeds meer mensen kiezen ervoor om infraroodverwarming als hoofdverwarming in hun woning te gebruiken. Deze innovatieve technologie biedt verschillende voordelen en kan zorgen voor een efficiënte en comfortabele verwarming in elke ruimte. Bij het gebruik van infraroodpanelen als hoofdverwarming is het belangrijk om de panelen op de juiste manier te plaatsen en te gebruiken. Hieronder volgen enkele belangrijke tips voor het gebruik van infraroodverwarming als hoofdverwarming:

 1. Zorg ervoor dat je infraroodpanelen kiest met voldoende vermogen voor de grootte van de ruimte. Een goede vuistregel is 60-70 watt per vierkante meter.
 2. Plaats de infraroodpanelen aan het plafond voor een optimale verwarming in de ruimte. Zorg ervoor dat de panelen gelijkmatig verspreid worden voor een gelijkmatige warmteverdeling.
 3. Combineer infraroodpanelen met thermostaten om de temperatuur in elke ruimte afzonderlijk te regelen. Dit zorgt voor een efficiënter energiegebruik en een hoger comfortniveau.
 4. Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is om warmteverlies te voorkomen. Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte van de infraroodpanelen langer behouden blijft in de ruimte.

Door deze tips in acht te nemen, kun je optimaal gebruik maken van infraroodverwarming als hoofdverwarming in je woning. Het biedt een energiezuinige en comfortabele verwarmingsoplossing die perfect aansluit bij de moderne woonwensen.

Voordeel
Energiezuinig Infraroodverwarming verwarmt objecten en mensen direct, in plaats van de lucht, waardoor er minder energie nodig is.
Comfortabel Infraroodpanelen zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling en creëren een comfortabele en aangename leefomgeving.
Gemakkelijke installatie Infraroodpanelen kunnen eenvoudig aan het plafond worden gemonteerd en zijn direct klaar voor gebruik.
Flexibele verwarming Met infraroodpanelen kun je elke ruimte individueel verwarmen en de temperatuur naar wens regelen.

Infraroodverwarming als bijverwarming

Infraroodverwarming kan niet alleen dienen als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming. Dit betekent dat het kan worden gebruikt om extra warmte toe te voegen aan de bestaande verwarmingssystemen, zoals een CV-installatie of een warmtepomp. Het gebruik van infraroodpanelen als bijverwarming biedt verschillende voordelen.

Een van de voordelen van infrarood bijverwarming is een lagere energierekening. Omdat infraroodpanelen de objecten en mensen in de ruimte direct verwarmen, is er minder energie nodig om de hele ruimte op te warmen. Dit resulteert in een efficiëntere verwarming en een besparing op energiekosten.

Een ander voordeel is dat infraroodpanelen direct warmte leveren zonder opwarmtijd. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, waarbij de lucht eerst moet worden verwarmd voordat de ruimte op temperatuur komt, zijn infraroodpanelen direct operationeel. Dit zorgt voor directe warmte op het moment dat je het nodig hebt.

Een bijkomend voordeel van infrarood bijverwarming is dat er geen aanpassingen aan de bestaande verwarmingssystemen nodig zijn. De panelen kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd en geïntegreerd in de bestaande set-up. Zo kun je de warmte in verschillende ruimtes naar wens regelen zonder grote ingrepen te hoeven doen.

Bovendien biedt infrarood bijverwarming de mogelijkheid om specifieke ruimtes te verwarmen die vaak worden gebruikt, zonder de rest van het huis onnodig te verwarmen. Dit kan handig zijn in situaties waarin je een bepaalde ruimte wilt verwarmen, zoals een studeerkamer of een thuiskantoor, zonder de verwarming in het hele huis aan te hoeven zetten.

Al met al zijn er dus verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van infraroodpanelen als bijverwarming. Van een lagere energierekening tot directe warmte en de mogelijkheid om specifieke ruimtes te verwarmen, infrarood bijverwarming biedt flexibiliteit en efficiëntie in het verwarmen van je huis.

Infraroodverwarming voor de badkamer

Een infraroodpaneel is ideaal voor het verwarmen van de badkamer. Het zorgt voor verwarming van voorwerpen in de kamer in plaats van de lucht, waardoor er geen onaangename hete of vochtige lucht ontstaat. Een infraroodpaneel is veilig te gebruiken in vochtige ruimtes, omdat het niet warm wordt aan de buitenkant. In de badkamer is het belangrijk om het paneel aan de muur te bevestigen, boven handdoeken op een veilige afstand van wateraansluitingen. Het paneel moet niet te dicht bij de grond worden gehangen om te voorkomen dat handdoeken de warmte blokkeren. Een goede positionering van het infraroodpaneel in de badkamer zorgt voor een comfortabele en efficiënte verwarming van de ruimte.

Om de badkamer op de juiste manier te verwarmen met infraroodpanelen, zijn er een paar tips waar je rekening mee kunt houden. Ten eerste is het belangrijk om het paneel op te hangen op een plek waar het geen water kan spatten, zoals boven de douche of het bad. Plaats het paneel bij voorkeur boven de handdoeken, zodat ze snel opdrogen en warm zijn wanneer je uit de douche stapt. Zorg ervoor dat het paneel op een veilige afstand van wateraansluitingen hangt om kortsluiting te voorkomen.

Een ander belangrijk aspect bij het verwarmen van de badkamer met infraroodpanelen is de grootte en het vermogen van het paneel. Zorg ervoor dat het paneel voldoende vermogen heeft om de hele badkamer te verwarmen. Het is ook belangrijk om de grootte van de badkamer in overweging te nemen bij het kiezen van het paneel. Een te groot paneel kan overbodig zijn en energieverspilling veroorzaken, terwijl een te klein paneel mogelijk niet voldoende warmte afgeeft.

Met de juiste positionering en het juiste paneel kan infraroodverwarming een comfortabele en efficiënte optie zijn voor het verwarmen van de badkamer. Het zorgt voor een aangename warmte zonder luchtcirculatie, waardoor je kunt genieten van een ontspannen en comfortabele badkamerervaring.

Soorten infraroodpanelen en hun toepassingen

Er zijn verschillende soorten infraroodpanelen beschikbaar die elk hun eigen specifieke kenmerken en toepassingen hebben. Glaspanelen, zoals de naam al aangeeft, hebben een glazen voorzijde en stralen warmte uit naar één kant van het paneel. Deze panelen zijn ideaal voor gebruik in ruimtes waar esthetiek een belangrijke rol speelt, zoals woonkamers en kantoren. Fotopanelen hebben een fotoprint op de voorkant en stralen warmte uit naar één kant. Ze voegen niet alleen warmte toe aan een ruimte, maar dienen ook als decoratieve elementen aan de muur. Deze panelen zijn populair in kinderkamers en creatieve omgevingen.

Spiegelpanelen hebben een spiegelende voorkant en stralen warmte uit naar één kant van het paneel. Deze panelen zijn perfect voor toepassingen in de badkamer, omdat ze niet alleen warmte bieden, maar ook dienen als functionele spiegels. Rondstralende panelen stralen warmte uit naar alle kanten, waardoor ze een gelijkmatige verwarming in de ruimte bieden. Deze panelen zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt in verschillende ruimtes, zoals slaapkamers, keukens en kantoren.

Carbonpanelen hebben een carbon voorkant en stralen warmte uit naar alle kanten. Deze panelen zijn modern vormgegeven en hebben een efficiënte en gelijkmatige warmteverspreiding. Ze zijn geschikt voor gebruik in grote ruimtes en openbare gebouwen waar een snelle en doeltreffende verwarming vereist is. Het is belangrijk om bij het kiezen van het juiste infraroodpaneel rekening te houden met de specifieke toepassing en vereisten van de ruimte die verwarmd moet worden. Door het juiste type paneel te kiezen, kan de gewenste verwarmingservaring worden gerealiseerd.

FAQ

Waar kun je het beste een infrarood paneel plaatsen?

Het beste is om het paneel centraal bovenaan de ruimte te plaatsen, aan het plafond. Het is belangrijk dat er geen obstakels vlak voor het paneel staan, zoals meubels. Glazen ramen moeten zoveel mogelijk vermeden worden, omdat ze de warmte niet goed kunnen opnemen en reflecteren.

De beste plek voor infraroodpanelen?

Volgens specialisten in infraroodverwarming is de beste plek voor infraroodpanelen aan het plafond, gevolgd door montage aan de muur. Deze posities zorgen voor een optimale verwarming in de ruimte. Een alternatieve optie is een vrijstaand infraroodpaneel, dat overal in huis geplaatst kan worden.

Waar plaats ik infraroodpanelen in huis?

In de woonkamer is het aan te raden om meerdere infraroodpanelen aan het plafond te monteren, gelijkmatig verdeeld over de hele ruimte. In de badkamer moeten de panelen aan de muur worden gehangen, boven de handdoeken, op een veilige afstand van wateraansluitingen. In de keuken kan een plafondmontage boven de eettafel zorgen voor aangename warmte tijdens het eten. In de slaapkamer is één paneel aan de muur naast het bed genoeg voor een comfortabel warme slaapkamer. Op zolder werkt het beste met meerdere panelen aan het plafond, gelijkmatig verdeeld over de ruimte.

Hoe installeer ik infraroodpanelen?

Voordat je begint, is het belangrijk om de gewenste positie aan de muur of het plafond te bepalen en te controleren op eventuele leidingen en kabels. Zorg ervoor dat er een stopcontact op minder dan 1 meter afstand van de montageplek aanwezig is. Bij plafondmontage moeten er gaten geboord worden volgens de instructies en vervolgens kan het paneel aan de muur worden gehangen.

Infraroodverwarming als hoofdverwarming?

Voor een succesvol gebruik als hoofdverwarming kunnen meerdere infraroodpanelen aan het plafond worden geplaatst, gelijkmatig verspreid over de ruimte. Het is belangrijk om panelen te kiezen met voldoende vermogen voor de grootte van de ruimte en om de woning goed te isoleren om warmteverlies te voorkomen.

Infraroodverwarming als bijverwarming?

Infraroodverwarming als bijverwarming biedt voordelen zoals een lagere energierekening, directe warmte zonder opwarmtijd, geen aanpassingen aan de bestaande CV-installatie nodig en de mogelijkheid om per ruimte precies te regelen waar verwarming nodig is.

Infraroodverwarming voor de badkamer?

Een infraroodpaneel is ideaal voor het verwarmen van de badkamer. Het zorgt voor verwarming van voorwerpen in de kamer in plaats van de lucht, waardoor er geen onaangename hete of vochtige lucht ontstaat. In de badkamer is het belangrijk om het paneel aan de muur te bevestigen, boven handdoeken op een veilige afstand van wateraansluitingen.

Soorten infraroodpanelen en hun toepassingen?

Er zijn verschillende soorten infraroodpanelen beschikbaar, zoals glaspanelen, fotopanelen, spiegelpanelen, rondstralende panelen en carbonpanelen. Elk type heeft zijn eigen specifieke kenmerken en toepassingen. Het is belangrijk om het type infraroodpaneel te kiezen dat het beste past bij de ruimte die verwarmd moet worden.