Waar plaats je een infrarood paneel?

waar plaats je een infrarood paneel

Het kiezen van de juiste plaats voor je infrarood paneel is cruciaal om optimaal van verwarming in je huis te kunnen genieten. De meest ideale plek voor infraroodpanelen is aan het plafond, gevolgd door montage aan de muur. Een alternatief is een vrijstaand infraroodpaneel dat als mobiele verwarming kan dienen. Infraroodpanelen aan het plafond zorgen voor een optimale verwarming doordat de straling alle oppervlakken in de kamer bereikt. Muurmontage is een eenvoudige optie die goede resultaten biedt als het paneel hoog wordt opgehangen. Voor persoonlijke verwarming of het verwarmen van afzonderlijke kamers is een vrijstaand paneel ideaal. Infraroodverwarming is een uitstekende manier om je huis of kantoor te verwarmen. Het biedt voordelen zoals snelle opwarming, plekverwarming en lagere energiekosten.

Belangrijke inzichten:

 • Plaats infraroodpanelen bij voorkeur aan het plafond voor optimale resultaten.
 • Monteer infraroodpanelen aan de muur op voldoende hoogte voor goede verwarming.
 • Vrijstaande infraroodpanelen zijn ideaal voor persoonlijke verwarming of het verwarmen van afzonderlijke kamers.
 • Infraroodverwarming biedt voordelen zoals snelle opwarming, plekverwarming en lagere energiekosten.

Waar plaats je een infrarood paneel?

Een goede plaatsing van infraroodpanelen is essentieel voor optimale verwarming in huis. De ideale plek voor infraroodpanelen is aan het plafond, omdat de straling zo alle oppervlakken in de kamer bereikt. Hierdoor ontstaat gelijkmatige warmteverspreiding en een comfortabele omgeving. Plafondmontage heeft nog een ander voordeel: het paneel neemt geen extra ruimte in beslag en zit niet in de weg. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte optimaal benut.

Een andere optie is muurmontage. Dit is een eenvoudige en populaire keuze, vooral omdat het zelf te doen is. Bij muurmontage is het belangrijk om het paneel hoog op te hangen voor de beste resultaten. Hierdoor kan de infraroodstraling zich beter verspreiden en wordt de warmte gelijkmatig verdeeld.

Als je op zoek bent naar een mobiele verwarmingsoplossing of als je specifieke ruimtes wilt verwarmen, kun je kiezen voor een vrijstaand infraroodpaneel. Deze panelen zijn gemakkelijk te verplaatsen en bieden flexibiliteit in het gebruik. Hierdoor kun je ze eenvoudig verplaatsen naar de ruimte waar warmte nodig is, zoals de slaapkamer, studeerkamer of serre.

Plek Voordelen
Plafond
 • Optimale warmteverspreiding
 • Neemt geen extra ruimte in beslag
 • Geen belemmeringen in de ruimte
Muur
 • Eenvoudige installatie
 • Hoog ophangen voor beste resultaten
 • Gelijkmatige warmteverdeling
Vrijstaand
 • Mobiele verwarmingsoptie
 • Flexibel in gebruik
 • Geschikt voor specifieke ruimtes

Waarom kiezen voor infraroodverwarming?

Infraroodverwarming biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele CV-verwarming. Het werkt door warmte uit te stralen naar voorwerpen in de kamer, zoals meubels en muren, in plaats van de lucht eromheen te verwarmen. Dit zorgt voor snellere opwarming, plekverwarming, geen rondpompen van stoffige lucht en een lagere energierekening.

Met infraroodverwarming kun je de warmte precies daar brengen waar je het nodig hebt. Dit betekent dat je niet het hele huis hoeft te verwarmen als je slechts één ruimte gebruikt. Hierdoor bespaar je energie en verlaag je je verwarmingskosten.

Een ander voordeel van infraroodverwarming is dat het een goede oplossing is voor mensen met allergieën. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, waarbij lucht wordt rondgeblazen en stofdeeltjes kunnen circuleren, verwarmt infraroodverwarming alleen de objecten in de ruimte. Dit betekent dat er minder stofdeeltjes in de lucht zweven, wat kan leiden tot een schonere en gezondere leefomgeving.

Voordelen van infraroodverwarming:

 • Snellere opwarming
 • Plekverwarming
 • Geen rondpompen van stoffige lucht
 • Lagere energierekening
 • Gerichte verwarming per ruimte
 • Minder stofdeeltjes in de lucht

De installatie van infraroodpanelen

De installatie van infraroodpanelen is relatief eenvoudig en kan zowel aan de muur als aan het plafond worden gedaan. Het is belangrijk om de panelen op de juiste plek te plaatsen voor optimale verwarmingsefficiëntie.

Voor de installatie van infraroodpanelen aan het plafond is het nodig om een aantal stappen te volgen. Dit omvat het bepalen van de gewenste positie, het zorgen voor een stopcontact op korte afstand, het boren van gaten en het ophangen van het paneel. Bij muurmontage is het belangrijk om het paneel op voldoende hoogte te bevestigen voor de beste resultaten. Raadpleeg altijd de installatie-instructies van de fabrikant voor specifieke richtlijnen.

Als je twijfelt over de installatie, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om de panelen veilig en efficiënt te installeren.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een innovatieve technologie die elektrische stroom omzet in infrarode warmtestraling. Deze straling wordt vervolgens opgenomen door voorwerpen in de omgeving, zoals muren, vloeren en meubels, die op hun beurt de warmte afgeven aan de omgevingslucht. Het resultaat is een comfortabele en efficiënte verwarming van de ruimte.

Het werkingsprincipe van infraroodverwarming is vergelijkbaar met de stralingswarmte van de zon. In plaats van de lucht in de ruimte te verwarmen, stralen de infraroodpanelen direct warmte uit naar de objecten en mensen in de kamer. Dit zorgt voor een snellere opwarming en een gelijkmatige verdeling van de warmte, zonder dat er warmte verloren gaat aan onbenutte ruimtes of ongebruikte kamers.

Een van de voordelen van infraroodverwarming is dat het een gerichte en plaatselijke verwarming biedt. Je kunt de panelen strategisch plaatsen op locaties waar je de warmte het meest nodig hebt, zoals boven een zithoek of werkplek. Dit maakt het mogelijk om energie te besparen door alleen de specifieke gebieden te verwarmen waar je op dat moment aanwezig bent.

Het installeren van infraroodpanelen is relatief eenvoudig, zowel aan de muur als aan het plafond. Voor plafondmontage is het belangrijk om rekening te houden met de juiste locatie en hoogte. Het wordt aanbevolen om de panelen zo te plaatsen dat ze een gelijkmatige verdeling van de warmte mogelijk maken en obstakels vermijden die de straling kunnen blokkeren. Daarnaast is het belangrijk om de panelen op een veilige afstand van andere objecten te monteren om oververhitting te voorkomen.

Kortom, infraroodverwarming biedt een efficiënte en comfortabele manier om jouw huis te verwarmen. Met de juiste plaatsing en installatie van infraroodpanelen kun je genieten van een gelijkmatige en gerichte verwarming, terwijl je energie bespaart.

Soorten infraroodpanelen

Infraroodverwarming biedt verschillende soorten panelen die kunnen worden gebruikt voor het verwarmen van verschillende ruimtes in huis. Hieronder worden de verschillende soorten infraroodpanelen beschreven, inclusief hun eigenschappen en toepassingen.

Glaspanelen

Glaspanelen hebben een glazen voorzijde en zijn ontworpen om warmte uit te stralen naar één kant. Ze zijn geschikt voor ruimtes waar alleen verwarming aan één zijde nodig is, zoals in een kantoor of woonkamer.

Fotopanelen

Fotopanelen hebben een fotoprint op de voorkant en stralen warmte uit naar één kant. Ze zijn ideaal voor het creëren van een visueel aantrekkelijke verwarmingsoptie die past bij het interieur van een kamer. Fotopanelen kunnen worden gebruikt in woonkamers, slaapkamers of zelfs in commerciële ruimtes zoals restaurants of cafés.

Spiegelpanelen

Spiegelpanelen hebben een spiegelende voorkant en stralen warmte uit naar één kant. Ze zijn vooral geschikt voor gebruik in badkamers, waar ze zowel als verwarmingselement als spiegel kunnen dienen. Hierdoor wordt ruimte bespaard en wordt warmte gelijkmatig verdeeld in de badkamer.

Rondstralende panelen

Rondstralende panelen stralen warmte uit naar alle kanten en hebben meestal een witte of zwarte voorkant. Ze zijn geschikt voor algemene verwarming van een ruimte en kunnen in verschillende kamers zoals woonkamers, slaapkamers of keukens worden gebruikt.

Carbonpanelen

Carbonpanelen hebben een carbon voorkant en stralen warmte uit naar alle kanten. Ze zijn effectief in het verwarmen van grote ruimtes, zoals zolderkamers of openbare ruimtes. Carbonpanelen hebben een hoog rendement en zijn energiezuinig in gebruik.

De keuze voor het type infraroodpaneel hangt af van de specifieke behoeften van de ruimte en de gewenste esthetiek. Het is belangrijk om bij het selecteren van een infraroodpaneel rekening te houden met de grootte van de ruimte, de gewenste verwarmingscapaciteit en het design van het paneel dat past bij het interieur.

Waar plaats ik infraroodpanelen in huis?

Om het optimale verwarmingseffect te bereiken, is het belangrijk om infraroodpanelen op de juiste plekken in huis te plaatsen. Hieronder vind je richtlijnen voor de plaatsing van infraroodpanelen in verschillende kamers:

Woonkamer:

In de woonkamer is het aan te raden om meerdere infraroodpanelen aan het plafond te monteren. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig over de hele ruimte verdeeld. Om een optimaal verwarmingseffect te bereiken, kunnen de panelen op strategische posities worden geplaatst, bijvoorbeeld boven zithoeken of eettafels.

Badkamer:

In de badkamer dienen de panelen aan de muur te worden gehangen, boven de handdoeken. Houd een veilige afstand van 60 cm tot wateraansluitingen aan om mogelijke schade te voorkomen. Infraroodpanelen in de badkamer zorgen voor aangename warmte, vooral na het douchen of baden.

Keuken:

In de keuken is plafondmontage boven de eettafel ideaal. Dit zorgt voor een comfortabele warmte tijdens het eten en koken. Als plafondmontage niet mogelijk is, kan een muurmontage op ruime hoogte een goede alternatieve optie zijn.

Slaapkamer:

In de slaapkamer is één infraroodpaneel aan de muur naast het bed meestal voldoende. Het paneel zorgt voor een aangename warmte tijdens de nacht en kan gemakkelijk worden bediend vanuit bed.

Zolder:

Op zolder werken meerdere infraroodpanelen aan het plafond het beste. Richt ze op de plek waar je vaak werkt of ontspant. Op deze manier kun je de zolderruimte optimaal verwarmen en comfortabel gebruiken.

De exacte locatie van de infraroodpanelen kan variëren afhankelijk van de indeling van de kamer en persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om rekening te houden met obstakels zoals meubels die de infraroodstraling kunnen blokkeren en de panelen gelijkmatig over de ruimte te verdelen voor een optimale verwarmingsefficiëntie.

infrarood panelen locatie

Hoe installeer ik infraroodpanelen?

Het installeren van infraroodpanelen is een relatief eenvoudig proces, zowel voor wandmontage als plafondmontage. Het is belangrijk om enige technische kennis te hebben, vooral bij plafondmontage. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

1. Bepaal de gewenste positie: Kies de ideale locatie voor je infraroodpaneel, rekening houdend met de grootte van de ruimte en de optimale verwarmingszone.

2. Zorg voor een stopcontact op korte afstand: Zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt is om het paneel op aan te sluiten. Dit zorgt voor een veilige en gemakkelijke installatie.

3. Boor gaten en hang het paneel op: Markeer de boorgaten op de juiste positie volgens de instructies van de fabrikant en boor de gaten. Hang vervolgens het paneel stevig op.

4. Sluit de panelen aan en test ze: Sluit de panelen aan op het stopcontact en test ze om te controleren of ze goed werken. Volg hierbij de instructies van de fabrikant.

5. Regelmatige controle en onderhoud: Het is belangrijk om regelmatig de installatie te controleren en te onderhouden. Controleer de panelen op beschadigingen en zorg ervoor dat alle verbindingen goed vastzitten.

Als je twijfelt over de installatie, is het altijd raadzaam om een professional te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het installatieproces en ervoor zorgen dat de infraroodpanelen veilig en efficiënt werken.

FAQ

Waar moet ik een infrarood paneel plaatsen?

Het beste is om een infrarood paneel aan het plafond te plaatsen, gevolgd door montage aan de muur. Je kunt ook kiezen voor een vrijstaand infrarood paneel als mobiele verwarming.

Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

Infraroodverwarming biedt voordelen zoals snelle opwarming, plekverwarming en lagere energiekosten in vergelijking met traditionele CV-verwarming.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodpanelen werken door elektrische stroom om te zetten in infrarode warmtestraling, die wordt opgenomen door vaste voorwerpen in de omgeving.

Welke soorten infraroodpanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten infraroodpanelen verkrijgbaar, zoals glaspanelen, fotopanelen, spiegelpanelen, rondstralende panelen en carbonpanelen.

Waar moet ik infraroodpanelen in huis plaatsen?

In de woonkamer kun je het beste meerdere infraroodpanelen aan het plafond monteren, gelijkmatig verdeeld over de hele ruimte. In de badkamer is het belangrijk om de panelen aan de muur te hangen, boven de handdoeken. In de keuken kun je kiezen voor plafondmontage boven de eettafel of muurmontage op ruime hoogte.

Hoe installeer ik infraroodpanelen?

Infraroodpanelen zijn eenvoudig te installeren, zowel aan de muur als aan het plafond. Voor plafondmontage is echter wel enige technische kennis vereist.