Wat is goedkoper: airco of infrarood verwarming?

Space Heater infrarood verwarming 8

Bij het kiezen van een verwarmingssysteem voor uw huis is het begrijpelijk dat u rekening wilt houden met de kosten. Het is belangrijk om te weten welk systeem het meest voordelig is op de lange termijn en welke investering zich het snelst terugverdient. In dit artikel zullen we airco en infrarood verwarming vergelijken en u helpen de meest kosteneffectieve beslissing te nemen.

Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Airconditioningssystemen zijn bekend om hun koelvermogen tijdens warme maanden, terwijl infrarood verwarmingssystemen warmte direct uitstralen naar specifieke delen van uw huis. Maar welk systeem is het goedkoopst?

Om deze vraag te beantwoorden, zullen we beide systemen vergelijken op basis van installatiekosten en het energieverbruik op de lange termijn.

Als het gaat om installatiekosten, zijn airconditioningssystemen over het algemeen duurder. Dit komt omdat het installeren van een airco vaak maatwerk vereist en daardoor meer arbeidskosten met zich meebrengt.

Echter, op de lange termijn kan infrarood verwarming juist weer duurder zijn vanwege het hogere energieverbruik. Infrarood verwarming verwarmt namelijk niet de lucht in een ruimte, maar straalt warmte direct uit naar objecten en mensen in de omgeving. Dit kan leiden tot hogere energierekeningen als het systeem te vaak en te lang wordt gebruikt.

Daarentegen, airconditioningssystemen hebben over het algemeen een lager energieverbruik omdat ze de lucht in een ruimte koelen of verwarmen en niet rechtstreeks warmte uitstralen naar specifieke delen van een kamer.

Hoewel de kosten van airco en infrarood verwarming kunnen verschillen op basis van het type en de grootte van het systeem, is het belangrijk om rekening te houden met zowel de installatiekosten als het energieverbruik op de lange termijn bij het maken van uw keuze.

Belangrijkste Punten:

 • Infrarood verwarmingssystemen hebben over het algemeen hogere installatiekosten in vergelijking met airco-systemen.
 • Op de lange termijn kunnen infrarood verwarmingssystemen duurder zijn vanwege hun hogere energieverbruik.
 • Airconditioningssystemen hebben vaak een lager energieverbruik omdat ze de lucht in een ruimte koelen of verwarmen en niet rechtstreeks warmte uitstralen naar specifieke delen van een kamer.
 • Het is belangrijk om zowel de installatiekosten als het energieverbruik op de lange termijn te overwegen bij het maken van uw beslissing.
 • Een geschikte optie hangt af van uw specifieke behoeften en financiële situatie.

Vergelijking Verwarmingssystemen: Elektrische Verwarming en Infrarood

Als u op zoek bent naar een nieuw verwarmingssysteem voor uw huis, zijn er verschillende opties om te overwegen. In dit gedeelte vergelijken we elektrische verwarming en infraroodverwarmingssystemen om u te helpen de beste keuze te maken voor uw huis.

Elektrische verwarming en infrarood verwarming zijn beide populair vanwege hun energie-efficiëntie en relatief lage installatie- en onderhoudskosten. Maar hoe verhouden ze zich tot elkaar?

Werking

Elektrische verwarmingssystemen verwarmen de lucht in een kamer en circuleren deze door middel van convectie, terwijl infrarood verwarming infrarode straling gebruikt om oppervlakken in een kamer direct te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat uw vloeren en muren worden verwarmd in plaats van de lucht zelf.

Efficiëntie

Hoewel beide systemen efficiënter zijn dan traditionele gasverwarming, is infraroodverwarming over het algemeen energiezuiniger omdat het minder warmte verliest door convectie. Dit betekent dat het minder energie nodig heeft om dezelfde warmte te produceren als een elektrisch verwarmingssysteem.

Installatiekosten

De installatiekosten voor beide systemen variëren afhankelijk van de grootte van uw huis en de specifieke kenmerken van het systeem dat u kiest. Over het algemeen zijn de installatiekosten voor infraroodverwarming lager omdat er minder apparatuur nodig is om het systeem te installeren en minder onderhoud vereist is op de lange termijn.

Energieverbruik

Het energieverbruik van zowel elektrische verwarming als infraroodverwarming hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van uw huis en de buitentemperatuur. Over het algemeen zal het energieverbruik van infraroodverwarming lager zijn omdat het minder warmte verliest door convectie.

Elektrische Verwarming Infraroodverwarming
Werking Verwarmt de lucht door middel van convectie Verwarmt oppervlakken door middel van infraroodstraling
Efficiëntie Goed Beter
Installatiekosten Hoger Lager
Energieverbruik Hoger Lager

Over het algemeen is infraroodverwarming de betere optie vanwege de hogere efficiëntie en lagere energiekosten op de lange termijn. Het is echter belangrijk om te overwegen hoe elk systeem past bij uw specifieke wensen en behoeften, aangezien elk huis anders is.

Voor- en nadelen van elektrische verwarming

Elektrische verwarming is een populair type verwarmingssysteem dat de mogelijkheid biedt om de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen. Hier zijn enkele voor- en nadelen van elektrische verwarming die u moet overwegen bij het kiezen van uw verwarmingssysteem.

Voordelen van elektrische verwarming

 • Energie-efficiëntie: Een van de grootste voordelen van elektrische verwarming is de energie-efficiëntie. Het is mogelijk om de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen, waardoor u energie kunt besparen en uw energierekening kunt verlagen.
 • Gecontroleerde verwarming: Elektrische verwarming biedt een gecontroleerde verwarmingsoptie. Dit betekent dat u de temperatuur in elke kamer kunt aanpassen aan uw individuele voorkeur. Dit is vooral nuttig als u graag in verschillende kamers verschillende temperaturen heeft.
 • Installatiegemak: Elektrische verwarmingssystemen zijn eenvoudig te installeren en vereisen geen uitgebreide verbouwingen. Dit maakt elektrische verwarming een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren die snel en zonder veel gedoe willen overstappen op een nieuw verwarmingssysteem.

Nadelen van elektrische verwarming

 • Kosten: Elektrische verwarming kan in vergelijking met andere verwarmingssystemen relatief duur zijn. Dit komt voornamelijk door de hogere energierekening die kan ontstaan bij het gebruik van de elektrische verwarming.
 • Efficiëntie: Hoewel elektrische verwarming energie-efficiënt kan zijn, kan het minder efficiënt zijn dan andere vormen van verwarming. Dit komt omdat elektriciteit vaak duurder is dan andere energiebronnen, zoals aardgas.
 • Onderhoud: Elektrische verwarming vereist over het algemeen minder onderhoud dan andere verwarmingssystemen. Echter, als er een probleem is, kan het moeilijk zijn om dit zelf op te lossen. Professionele hulp kan noodzakelijk zijn wat leidt tot extra kosten.

Al met al kan elektrische verwarming een goede optie zijn voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een gecontroleerde en eenvoudig te installeren verwarmingsoptie. Het is vooral effectief in kleine huizen voor mensen die veel thuis werken, omdat u niet hoeft te verwarmen van een grote ruimte in het huis. Echter, als het gaat om kosten en efficiëntie, moet u wellicht rekening houden met andere verwarmingssystemen die beter aan uw behoeften voldoen.

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het een zeer energiezuinige manier om uw huis te verwarmen, aangezien het geen warmte verspilt aan de lucht, maar direct gericht is op de objecten en personen in de kamer.

Bovendien kan infrarood straling gunstig zijn voor uw gezondheid, omdat het vergelijkbaar is met de warmte die ons lichaam produceert, waardoor het natuurlijker en comfortabeler aanvoelt dan andere verwarmingssystemen.

Een ander voordeel van infrarood verwarming is de eenvoudige installatie. Doordat de panelen aan de muur of het plafond worden bevestigd en geen leidingwerk of rookgasafvoer nodig hebben, zijn de installatiekosten relatief laag.

Hoewel infrarood verwarming veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. Zo kan het een relatief duurdere optie zijn dan elektrische verwarming, vooral als u grote oppervlakken wilt verwarmen. Daarnaast kan het enige tijd duren voordat de panelen voldoende warmte hebben gegenereerd om de ruimte op te warmen.

Voordelen van infrarood verwarming:

 • Energiezuinig
 • Comfortabel voor de gezondheid
 • Relatief eenvoudige en goedkope installatie

Nadelen van infrarood verwarming:

 • Relatief duurdere optie
 • Enige tijd nodig om de ruimte op te warmen

“Infrarood verwarming is een efficiënte en comfortabele manier om uw huis te verwarmen, en kan vooral aantrekkelijk zijn voor mensen die het belangrijk vinden om energie te besparen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Bij het kiezen van een verwarmingssysteem is het van belang om rekening te houden met uw persoonlijke voorkeuren en de specifieke eigenschappen van uw huis. Door de voor- en nadelen van infrarood verwarming af te wegen, kunt u een weloverwogen keuze maken die past bij uw situatie.

Wat is beter: elektrische verwarming of infrarood?

Als het gaat om het kiezen van het beste verwarmingssysteem voor uw huis, zijn er veel factoren om te overwegen. Elektrische verwarming en infrarood verwarming zijn twee populaire opties die vaak met elkaar worden vergeleken. Hieronder hebben we een vergelijkende tabel opgesteld om u te helpen begrijpen welke optie het beste past bij uw behoeften.

Elektrische verwarming Infrarood verwarming
Efficiëntie Gemiddeld Hoog
Kosten Over het algemeen goedkoop Iets duurder dan elektrische verwarming
Comfort Minder comfortabel door convectie Meer comfortabel door stralingswarmte
Gezondheidsvoordelen Geen specifieke gezondheidsvoordelen Kan helpen bij de behandeling van spier- en gewrichtspijn
Onderhoud Weinig tot geen onderhoud vereist Onderhoud van lampen vereist

Uit de tabel blijkt dat infrarood verwarming beter scoort op efficiëntie, comfort en gezondheidsvoordelen, maar duurder kan zijn in de aanschaf. Aan de andere kant is elektrische verwarming meestal goedkoper en vereist minder onderhoud, maar biedt het minder comfort en heeft het geen specifieke gezondheidsvoordelen. Dus, welke optie is beter? Het hangt af van uw persoonlijke behoeften en budget.

Als u op zoek bent naar een verwarmingssysteem dat efficiënter is en meer comfort biedt, dan kan infrarood verwarming de betere keuze zijn. Als u echter op zoek bent naar een betaalbare optie met weinig onderhoud, dan is elektrische verwarming een goede keuze.

Ongeacht welk systeem u kiest, is het belangrijk om te overwegen hoeveel u bereid bent te investeren in uw huisverwarming. Zorg ervoor dat u de kosten en voordelen van elk systeem kent voordat u een beslissing neemt.

elektrische verwarming versus infrarood verwarming

Energiezuinige verwarmingssystemen voor uw huis

Verwarmingssystemen zijn een must-have in elk huishouden, vooral tijdens de koude wintermaanden. Maar verwarming gebruiken kan ook betekenen dat u een hoog energieverbruik hebt, en dus een hoge energierekening. Gelukkig zijn er manieren om uw huis warm en gezellig te houden zonder dat het u veel geld kost. Hier zijn enkele energiezuinige verwarmingssystemen die u kunt gebruiken om uw huis te verwarmen.

Radiatoren met thermostaatkranen

Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen is door radiatoren te gebruiken met thermostaatkranen. Deze kranen zorgen ervoor dat u de temperatuur in elke kamer kunt regelen, waardoor u geen warmte verspilt in onbezette kamers. Dit is niet alleen een energiebesparende maatregel, maar het kan ook helpen om uw energierekening te verlagen.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een andere energiezuinige oplossing voor het verwarmen van uw huis. Door de warmte gelijkmatig over de vloer te verspreiden, kunt u de temperatuur van uw huis gemakkelijk regelen. Omdat vloerverwarming efficiënter is dan conventionele radiatoren, kan het u ook helpen om geld te besparen op uw energierekening op de lange termijn.

Infrarood panelen

Infrarood panelen zijn een andere efficiënte manier om uw huis te verwarmen zonder het energieverbruik te verhogen. Deze panelen werken door middel van infraroodstraling, waardoor de warmte gelijkmatig over de kamer wordt verspreid. Ze zijn ook gemakkelijk te installeren en hebben weinig onderhoud nodig, waardoor ze een kostenbesparende optie zijn voor uw huis.

Warmtepompen

Warmtepompen maken gebruik van natuurlijke warmtebronnen om uw huis te verwarmen, waardoor u aanzienlijk minder energie gebruikt dan bij een conventionele cv-ketel. Hoewel ze een hogere investering vereisen dan andere energiezuinige verwarmingssystemen, hebben ze een lager energieverbruik en kunnen ze u op de lange termijn geld besparen.

Met deze energiezuinige verwarmingsopties kunt u uw huis comfortabel en gezellig houden zonder de bank te breken. Ze zijn allemaal duurzame, milieuvriendelijke en kosteneffectieve oplossingen die uw energierekening zullen verlagen. Kies de oplossing die het beste bij uw behoeften past en geniet van een warme en gezellige omgeving in huis.

FAQ

Wat is goedkoper: airco of infrarood verwarming?

Het hangt af van verschillende factoren, zoals het energieverbruik, de installatiekosten en het onderhoud. Over het algemeen is infrarood verwarming vaak goedkoper in termen van energieverbruik, omdat het gerichter en efficiënter warmte afgeeft. Airconditioning kan echter goedkoper zijn in termen van initiële installatiekosten. Het is belangrijk om uw specifieke behoeften en budget in overweging te nemen bij het maken van een keuze.

Vergelijking verwarmingssystemen: elektrische verwarming en infrarood

Bij het vergelijken van elektrische verwarmingssystemen en infrarood verwarmingssystemen zijn er verschillende factoren om te overwegen. Elektrische verwarmingssystemen zijn over het algemeen eenvoudiger te installeren en kunnen verschillende vormen aannemen, zoals elektrische radiatoren of vloerverwarming. Infrarood verwarmingssystemen daarentegen werken door infraroodstraling, wat een gerichte en efficiënte manier van verwarmen kan zijn. Beide systemen hebben hun eigen voordelen en het is belangrijk om uw specifieke behoeften en voorkeuren in overweging te nemen bij het maken van een keuze.

Voor- en nadelen van elektrische verwarming

Elektrische verwarming heeft verschillende voordelen, zoals de eenvoudige installatie, het vermogen om individuele kamers of zones te verwarmen en de mogelijkheid om snel op te warmen. Aan de andere kant kan het hogere energieverbruik en de afhankelijkheid van elektriciteit nadelen zijn. Daarnaast kunnen de initiële installatiekosten variëren afhankelijk van het type elektrische verwarmingssysteem dat u kiest.

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming heeft verschillende voordelen, zoals een gerichte en efficiënte warmteafgifte, comfortabele stralingswarmte en de mogelijkheid om warmte op te wekken vanuit objecten zoals muren of vloeren. Een nadeel kan de initiële installatiekosten zijn, die hoger kunnen zijn dan traditionele verwarmingssystemen. Daarnaast kunnen sommige mensen gevoeliger zijn voor de droge lucht die wordt veroorzaakt door infrarood verwarming.

Wat is beter: elektrische verwarming of infrarood?

Er is geen definitief antwoord op welke optie beter is, omdat dit afhangt van uw specifieke behoeften en voorkeuren. Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Elektrische verwarming kan handig zijn vanwege de eenvoudige installatie en het vermogen om individuele kamers te verwarmen. Infrarood verwarming biedt echter een gerichte en efficiënte warmteafgifte en heeft vaak lagere energiekosten op de lange termijn. Het is belangrijk om uw specifieke behoeften en budget in overweging te nemen bij het maken van een keuze.

Energiezuinige verwarmingssystemen voor uw huis

Er zijn verschillende energiezuinige verwarmingssystemen beschikbaar voor uw huis. Enkele opties zijn infrarood verwarming, warmtepompen en zonneboilers. Deze systemen maken gebruik van duurzame energiebronnen en helpen om uw energieverbruik te verminderen. Het is ook belangrijk om uw huis goed te isoleren om energieverlies te minimaliseren. Als u geïnteresseerd bent in energiezuinige verwarmingssystemen, is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele installateur om advies op maat te krijgen.