Wat is een infrarood paneel?

wat is infrarood paneel

Een infrarood paneel is een verwarmingspaneel dat werkt door middel van stralingswarmte in plaats van convectieverwarming. Infrarood panelen geven warmte af naar specifieke plekken in een ruimte, in plaats van de hele ruimte te verwarmen. Ze kunnen worden neergezet of aan de muur of het plafond worden gehangen. Infrarood panelen verwarmen objecten en mensen in de ruimte, waardoor de luchttemperatuur minder belangrijk wordt. Ze zijn geschikt als bijverwarming in goed geïsoleerde ruimtes, maar minder geschikt voor continue verwarming in slecht geïsoleerde huizen. Infrarood panelen worden ook wel IR-panelen genoemd.

Belangrijke punten om te onthouden

 • Infrarood panelen werken door middel van stralingswarmte
 • Ze verwarmen gericht objecten en mensen in de ruimte
 • Infrarood panelen zijn energiezuinig en veilig in gebruik
 • Ze kunnen worden gebruikt als bijverwarming in goed geïsoleerde ruimtes
 • Het vermogen en de uitvoering van het paneel zijn belangrijke aandachtspunten bij het kopen

Hoe werken infrarood panelen?

Infrarood panelen werken door middel van het uitstralen van infrarood straling. Deze straling verwarmt direct de objecten en mensen in de ruimte en zorgt zo voor comfortabele warmte. In tegenstelling tot convectieverwarming, zoals radiatoren, veroorzaken infrarood panelen geen luchtstromen. Dit maakt ze efficiënter en zorgt voor een gelijkmatige verwarming. Infrarood panelen hebben een lagere oppervlaktetemperatuur dan traditionele straalkachels, waardoor ze veiliger zijn om aan te raken. Ze verwarmen de lucht in de ruimte in beperkte mate, dus het is belangrijk om ze alleen in te schakelen wanneer de ruimte in gebruik is.

De werking van infrarood panelen is gebaseerd op infrarood straling, een vorm van elektromagnetische straling die warmte afgeeft wanneer het op een oppervlak terechtkomt. De panelen zijn voorzien van een infrarood verwarmingselement dat elektriciteit omzet in infrarood straling. Deze straling wordt vervolgens uitgestraald naar de omgeving, waar het wordt geabsorbeerd door objecten en mensen. Dit zorgt voor directe verwarming zonder dat de lucht in de ruimte hoeft te worden verwarmd.

Doordat infrarood panelen geen luchtstromen veroorzaken, zijn ze ideaal voor mensen met allergieën of gevoeligheden voor stofdeeltjes. Bovendien kunnen ze helpen vochtproblemen in huis te verminderen, omdat de stralingswarmte geen condensatie veroorzaakt. Het is belangrijk om infrarood panelen alleen in te schakelen wanneer de ruimte in gebruik is, omdat ze geen directe invloed hebben op de luchttemperatuur. Dit maakt ze een energie-efficiënte verwarmingsoplossing.

“Infrarood panelen werken door middel van het uitstralen van infrarood straling.”

Voordelen van infrarood panelen Infrarood panelen als bijverwarming
Energiezuinig Verlaagt energieverbruik
Gerichte verwarming Zuinig in gebruik
Comfortabele warmte Ideaal voor weinig gebruikte ruimtes
Veilig en geen luchtstromen Minder energieverspilling

Infrarood panelen zijn niet alleen efficiënt en comfortabel, maar bieden ook veilige en gerichte verwarming. Ze kunnen worden gebruikt als bijverwarming in ruimtes die maar kort of weinig gebruikt worden, waardoor het energieverbruik van de centrale verwarming kan worden verlaagd. Daarnaast zijn infrarood panelen veiliger in gebruik dan traditionele straalkachels, omdat ze een lagere oppervlaktetemperatuur hebben en geen luchtstromen veroorzaken. Dankzij hun gerichte verwarming kunnen infrarood panelen ook helpen energie te besparen door alleen te verwarmen waar en wanneer het nodig is.

Voordelen van infrarood panelen

Infrarood panelen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Hieronder worden enkele van de belangrijkste voordelen van infrarood panelen beschreven:

 1. Gerichte verwarming: Infrarood panelen verwarmen objecten en mensen direct, in plaats van de hele ruimte. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van energie, aangezien er geen warmte wordt verspild aan ongebruikte ruimtes.
 2. Comfortabele warmte: De stralingswarmte van infrarood panelen zorgt voor een aangenaam gevoel, zelfs bij lagere luchttemperaturen. Dit komt doordat de warmte direct wordt geabsorbeerd door de objecten en mensen in de ruimte.
 3. Vermindering van vochtproblemen: Doordat infrarood panelen geen luchtstromen veroorzaken, helpen ze vochtproblemen in huis te verminderen. Dit is vooral gunstig voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

“Infrarood panelen bieden gerichte verwarming, comfortabele warmte en verminderen vochtproblemen in huis.”

Daarnaast zijn infrarood panelen veiliger in gebruik dan traditionele straalkachels. Ze hebben een lagere oppervlaktetemperatuur, waardoor het risico op brandwonden wordt verminderd. Daarom zijn infrarood panelen een goede keuze voor gezinnen met kinderen of huisdieren.

Al met al bieden infrarood panelen een efficiënte, comfortabele en veilige verwarmingsoplossing voor verschillende ruimtes in huis.

Voordelen van infrarood panelen:

Voordelen
Gerichte verwarming
Comfortabele warmte
Vermindering van vochtproblemen
Veilig in gebruik

Image source: https://seowriting.ai/32_6.png

Energie-efficiënt verwarmen met infrarood panelen

Infrarood panelen bieden een energiezuinige manier van verwarmen. Door het gebruik van stralingswarmte in plaats van convectie, kunnen infrarood panelen efficiënter zijn in het leveren van warmte. Dit is met name het geval in goed geïsoleerde ruimtes waarbij er minder warmte verloren gaat aan het verwarmen van ongebruikte ruimtes.

Een van de voordelen van infrarood panelen is dat ze gericht warmte afgeven aan specifieke objecten en mensen in de ruimte. Hierdoor is er minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Bovendien zorgt de stralingswarmte van infrarood panelen voor een comfortabeler gevoel, zelfs bij lagere luchttemperaturen.

Om optimaal energiezuinig te verwarmen met infrarood panelen, is het belangrijk om ze alleen in te schakelen wanneer de ruimte daadwerkelijk in gebruik is. Door ze af te stemmen op het gebruik van de ruimte, kan onnodig energieverbruik worden voorkomen.

Voordelen van energie-efficiënt verwarmen met infrarood panelen
Bespaart energie door gerichte warmteafgifte
Comfortabel gevoel, zelfs bij lagere luchttemperaturen
Vermindert energieverlies door het verwarmen van ongebruikte ruimtes
Efficiënt in combinatie met een goed geïsoleerde woning

Let op: Om volledig te kunnen profiteren van de energiezuinigheid van infrarood panelen, is het belangrijk om ze te combineren met een goed geïsoleerde woning en andere energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp. Op deze manier kan het energieverbruik nog verder worden teruggedrongen en kan er optimaal worden verwarmd met infrarood panelen.

energiezuinig verwarmen met infrarood panelen

Conclusie

Infrarood panelen bieden een energie-efficiënte manier van verwarmen, vooral in goed geïsoleerde ruimtes. Door gerichte warmteafgifte en het verminderen van energieverlies, kunnen infrarood panelen bijdragen aan een lagere energierekening en een comfortabel binnenklimaat. Het is echter belangrijk om infrarood panelen alleen in te schakelen wanneer de ruimte in gebruik is, om onnodig energieverbruik te voorkomen. In combinatie met andere energiebesparende maatregelen, kunnen infrarood panelen een duurzame en efficiënte verwarmingsoplossing zijn.

Verschillende soorten infrarood verwarmingssystemen

Naast infrarood panelen zijn er verschillende andere soorten infrarood verwarmingssystemen beschikbaar. Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle soorten even energiezuinig zijn. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten infrarood verwarmingssystemen:

Infrarood vloerverwarming:

Dit systeem bestaat uit verwarmingsmatten die onder de vloer worden geplaatst. De infrarood straling verwarmt de vloer, die op zijn beurt warmte afgeeft aan de ruimte. Dit type verwarming is vooral geschikt voor grote ruimtes en kan zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Infrarood wandverwarming:

Bij dit systeem worden de infrarood panelen aan de wand gemonteerd. De panelen stralen warmte uit naar de ruimte en verwarmen zo direct de objecten en mensen in de buurt. Wandverwarming is een efficiënte manier om een specifieke ruimte snel op te warmen.

Infrarood plafondverwarming:

Dit systeem werkt op dezelfde manier als wandverwarming, maar de panelen worden aan het plafond gemonteerd. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de hele ruimte. Plafondverwarming is vooral geschikt voor ruimtes met een hoog plafond.

Infrarood folie:

Infrarood folie kan onder verschillende oppervlakken worden geïnstalleerd, zoals vloeren, muren of plafonds. Het werkt op dezelfde manier als andere infrarood verwarmingssystemen door warmte uit te stralen naar de omgeving. Dit type verwarming is vooral handig bij renovaties of nieuwbouwprojecten.

Infrarood kacheltjes:

Infrarood kacheltjes zijn draagbare verwarmingstoestellen die vaak worden gebruikt als bijverwarming. Ze zijn handig voor het snel opwarmen van een specifieke ruimte of als extra warmtebron op koude dagen. Infrarood kacheltjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen.

De keuze voor een specifiek type infrarood verwarmingssysteem hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, het gewenste verwarmingsvermogen en de installatiemogelijkheden. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van infrarood verwarming, zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw specifieke situatie.

Type verwarmingssysteem Energiezuinigheid
Infrarood panelen Hoog
Infrarood vloerverwarming Gemiddeld
Infrarood wandverwarming Gemiddeld
Infrarood plafondverwarming Gemiddeld
Infrarood folie Laag
Infrarood kacheltjes Gemiddeld

Aandachtspunten bij het kopen van infrarood panelen

Als je van plan bent om infrarood panelen te kopen, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Deze punten kunnen je helpen om de juiste panelen te kiezen die voldoen aan jouw specifieke behoeften en wensen. Hier zijn enkele aandachtspunten die je in overweging kunt nemen:

 1. Vermogen: Controleer altijd het vermogen van het paneel. Het vermogen van infrarood panelen kan variëren, dus zorg ervoor dat je een paneel kiest dat voldoende warmte kan leveren voor de ruimte waarin je het wilt gebruiken. Grote panelen hebben over het algemeen een hoger vermogen dan kleinere panelen.
 2. Uitvoering: Let op de uitvoering van het paneel, zoals het materiaal en de afwerking. Kies een paneel dat duurzaam is en goed past bij het interieur van de ruimte waarin je het wilt plaatsen. Er zijn verschillende ontwerpen en afwerkingen beschikbaar, dus er is keuze genoeg.
 3. Toepassing: Denk na over de toepassing van de infrarood panelen. Wil je ze gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming? Voor het verwarmen van een hele woning kan het nodig zijn om meerdere panelen te installeren. Als bijverwarming kunnen één of enkele panelen voldoende zijn.

Infrarood panelen zien eruit als platte panelen met een groter oppervlak, in tegenstelling tot infraroodkachels die eruitzien als losstaande kacheltjes of terrasverwarmers. Houd hier rekening mee bij het maken van je keuze. Het is ook verstandig om reviews en ervaringen van andere gebruikers te lezen om een beter beeld te krijgen van de prestaties en kwaliteit van specifieke infrarood panelen.

Door deze aandachtspunten in overweging te nemen, kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van infrarood panelen. Zo kun je genieten van de voordelen van deze energiezuinige en comfortabele verwarmingsoplossing.

Infrarood panelen als bijverwarming

Infrarood panelen kunnen ook worden gebruikt als bijverwarming in specifieke ruimtes, zoals de zithoek, de badkamer of een werkkamer. Ze zijn vooral handig in ruimtes die maar kort of weinig gebruikt worden. Door infrarood panelen als bijverwarming te gebruiken, kan de thermostaat van de centrale verwarming lager worden gezet, wat resulteert in energiebesparing.

Het gebruik van infrarood panelen als bijverwarming kan zorgen voor een comfortabele warmte in de gewenste ruimte, zonder dat de hele woning verwarmd hoeft te worden. Dit is vooral voordelig op momenten dat de centrale verwarming niet nodig is, bijvoorbeeld wanneer je alleen in de zithoek tv kijkt of in de badkamer bent voor een snelle douche. Hierdoor kan er energie worden bespaard, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Een belangrijk punt om op te letten bij het gebruik van infrarood panelen als bijverwarming is om ze alleen in te schakelen wanneer de ruimte daadwerkelijk in gebruik is. Hierdoor wordt onnodig energieverbruik voorkomen. Het is dus raadzaam om een timer te gebruiken om de infrarood panelen automatisch uit te schakelen wanneer je de ruimte verlaat.

FAQ

Wat is een infrarood paneel?

Een infrarood paneel is een verwarmingspaneel dat werkt door middel van stralingswarmte in plaats van convectieverwarming. Het verwarmt specifieke plekken in een ruimte en kan worden neergezet of aan de muur of het plafond worden gehangen.

Hoe werken infrarood panelen?

Infrarood panelen werken door middel van het uitstralen van infrarood straling. Deze straling verwarmt direct de objecten en mensen in de ruimte, waardoor comfortabele warmte ontstaat zonder luchtstromen.

Wat zijn de voordelen van infrarood panelen?

Infrarood panelen verwarmen gericht de objecten en mensen in de ruimte, ze zorgen voor een comfortabeler gevoel en verminderen vochtproblemen in huis. Ze zijn ook veiliger in gebruik dan traditionele straalkachels.

Hoe energie-efficiënt zijn infrarood panelen?

Infrarood panelen kunnen een energiezuinige verwarmingsoplossing zijn, vooral in goed geïsoleerde ruimtes. Ze zijn echter het meest geschikt in combinatie met andere energiezuinige maatregelen, zoals een goed geïsoleerde woning en een warmtepomp.

Welke soorten infrarood verwarmingssystemen zijn er?

Naast infrarood panelen zijn er ook andere vormen van infrarood verwarmingssystemen beschikbaar, zoals vloerverwarming, wandverwarming, plafondverwarming, folie en kacheltjes. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen deze verschillende systemen, aangezien ze qua energiezuinigheid kunnen verschillen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van infrarood panelen?

Bij het kopen van infrarood panelen is het belangrijk om het vermogen, de uitvoering en het uiterlijk van het paneel te controleren. Daarnaast is het handig om te weten dat infrarood panelen eruitzien als platte panelen met een groter oppervlak, terwijl infraroodkachels eruitzien als losstaande kacheltjes of terrasverwarmers.

Hoe kunnen infrarood panelen worden gebruikt als bijverwarming?

Infrarood panelen kunnen worden gebruikt als bijverwarming in bijvoorbeeld de zithoek, badkamer of werkkamer. Ze zijn vooral handig in ruimtes die maar kort of weinig gebruikt worden. Bij gebruik als bijverwarming kan de thermostaat van de centrale verwarming lager worden gezet, waardoor er energie bespaard kan worden.