Wat kost een infrarood paneel per uur

wat kost een infrarood paneel per uur

Infraroodpanelen kunnen een energie-efficiënte en kostenbesparende verwarmingsoplossing zijn. Maar hoeveel kost het eigenlijk om een infrarood paneel per uur te gebruiken? In dit artikel zullen we de prijsinformatie van infraroodpanelen bespreken en uitleggen welke factoren de kosten bepalen.

Belangrijkste punten om te onthouden

 • De kosten van een infrarood paneel per uur zijn afhankelijk van het vermogen van het paneel en het aantal gebruiksuren.
 • Infraroodverwarming kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.
 • De totale kosten worden ook beïnvloed door de elektriciteitsprijs en installatie- en onderhoudskosten.
 • Infraroodpanelen kunnen zowel als hoofdverwarming of bijverwarming worden gebruikt.
 • Goede isolatie en efficiënte temperatuurregeling kunnen het verbruik optimaliseren en kosten verder verlagen.

Hoe werken infraroodpanelen?

Infraroodpanelen zijn een innovatieve vorm van verwarming die elektrische energie omzetten in infraroodstraling. Deze straling verwarmt direct objecten en mensen in een ruimte, in plaats van de lucht zoals bij traditionele verwarmingssystemen. Dit zorgt voor een efficiënte en gerichte verwarming, waarbij de warmte lang wordt vastgehouden door de vloer en muren. Infraroodpanelen kunnen zowel als hoofdverwarming of als bijverwarming worden gebruikt in verschillende ruimtes, afhankelijk van de behoeften.

De werking van infraroodpanelen is gebaseerd op het principe van elektromagnetische straling. De panelen zetten elektrische energie om in infraroodstraling, ook wel bekend als warmtestraling. Deze straling heeft een langere golflengte dan zichtbaar licht en kan door objecten en mensen worden geabsorbeerd, waardoor ze opwarmen. Dit zorgt voor een directe en aangename warmte-ervaring, vergelijkbaar met de warmte van de zon.

Infraroodpanelen kunnen worden geïnstalleerd aan het plafond, tegen de wand of zelfs in de vloer. Ze kunnen worden bediend met een thermostaat, waardoor de gewenste temperatuur nauwkeurig kan worden geregeld. Bovendien zijn infraroodpanelen vrijwel direct op volle kracht, waardoor de ruimte snel kan worden verwarmd. Deze snelle reactietijd en gerichte verwarming maken infraroodpanelen een efficiënte en energiezuinige keuze voor verwarming van zowel individuele ruimtes als gehele woningen.

Voordelen van infraroodverwarming

 • Efficiënte en gerichte verwarming: Infraroodpanelen verwarmen objecten en mensen direct, waardoor er minder energie verloren gaat aan het opwarmen van de lucht.
 • Snelle reactietijd: Infraroodpanelen zijn vrijwel direct op volle kracht, waardoor de ruimte snel warm wordt.
 • Energiezuinig: Doordat infraroodpanelen alleen verwarmen waar het nodig is, kan er energie worden bespaard in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.
 • Flexibele installatie: Infraroodpanelen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van de ruimte en de behoeften.
 • Aangename warmte-ervaring: Infraroodstraling zorgt voor een aangename warmte, vergelijkbaar met de warmte van de zon.

Factoren die de kosten bepalen

Een belangrijke factor die de kosten van infraroodverwarming bepaalt, is het vermogen van de panelen. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie er nodig is en hoe hoger de kosten per uur zullen zijn. Daarnaast speelt het aantal gebruiksuren een rol. Hoe langer de panelen worden gebruikt, hoe meer elektriciteit er verbruikt wordt en dus ook hogere kosten.

Naast het vermogen en de gebruiksuren, heeft ook de elektriciteitsprijs invloed op de kosten. Hoe hoger de prijs per kilowattuur, hoe hoger de totale kosten per uur zullen zijn. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de huidige prijs van elektriciteit bij het berekenen van de kosten van infraroodverwarming.

Daarnaast kunnen er ook extra kosten zijn voor de installatie en het onderhoud van de panelen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de leverancier en de specifieke situatie. Het is aan te raden om bij verschillende leveranciers offertes op te vragen en te vergelijken om een goed beeld te krijgen van de totale kosten.

Factoren Invloed
Vermogen van de panelen Meer vermogen leidt tot hogere kosten
Aantal gebruiksuren Meer gebruiksuren leiden tot hogere kosten
Elektriciteitsprijs Hoog tarief resulteert in hogere kosten
Installatie en onderhoud Extra kosten afhankelijk van leverancier en situatie

“Het is belangrijk om al deze factoren mee te nemen bij het berekenen van de kosten van infraroodverwarming. Door een goed inzicht te krijgen in de totale kosten, kunt u een weloverwogen beslissing nemen over het gebruik van infraroodpanelen.”

Kosten per uur voor infraroodverwarming

In dit gedeelte zullen we de kosten per uur voor het gebruik van infraroodpanelen bespreken. Het is belangrijk om te weten hoeveel het je kost om je ruimte te verwarmen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van infraroodverwarming als verwarmingsoptie.

De kosten per uur voor het gebruik van infraroodpanelen kunnen worden berekend door het vermogen van de panelen te vermenigvuldigen met het tarief voor elektriciteit per kilowattuur. Dit geeft een indicatie van de kosten voor het verwarmen van een ruimte gedurende een uur. Het is echter belangrijk op te merken dat de exacte kosten per uur afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het vermogen van de panelen en de elektriciteitsprijs.

Om je een idee te geven van de mogelijke kosten per uur, hebben we een tabel samengesteld met verschillende vermogensniveaus en bijbehorende kosten per uur op basis van een gemiddeld elektriciteitstarief van €0,22 per kilowattuur.

Vermogen van de panelen (in watt) Kosten per uur (bij €0,22 per kilowattuur)
500 €0,11
1000 €0,22
1500 €0,33

Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is en dat de daadwerkelijke kosten kunnen variëren op basis van je specifieke elektriciteitstarieven. Het is raadzaam om je energieleverancier te raadplegen voor de exacte tarieven in jouw regio.

Kosten per uur voor infraroodverwarming

Uit de bovenstaande tabel kunnen we concluderen dat de kosten per uur voor infraroodverwarming relatief laag zijn, vooral in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Dit maakt infraroodverwarming niet alleen energiezuinig, maar ook kosteneffectief.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat infraroodverwarming gericht verwarmt, wat betekent dat alleen de objecten en mensen in de ruimte worden verwarmd en niet de lucht. Dit draagt bij aan de efficiëntie van het systeem en minimaliseert warmteverlies. Hierdoor kunnen de kosten per uur nog verder worden verlaagd.

Kortom, infraroodverwarming biedt niet alleen een comfortabele en efficiënte manier om je ruimte te verwarmen, maar ook een betaalbare optie op de lange termijn. Door de kosten per uur te berekenen en te vergelijken met andere verwarmingssystemen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de beste verwarmingsoplossing voor jouw behoeften.

Besparing met infrarood verwarming

Infraroodverwarming kan leiden tot besparingen op energieverbruik en stookkosten. Doordat de warmte direct op objecten en mensen in de ruimte gericht wordt, is er minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Bovendien kunnen goed geïsoleerde ruimtes het verbruik verder verminderen. Hierdoor kan infraroodverwarming een energiezuinige oplossing zijn in vergelijking met andere verwarmingssystemen.

Volgens onderzoek kan het gebruik van infraroodpanelen resulteren in energiebesparingen tot wel 30% in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat infraroodverwarming alleen warmte afgeeft aan de objecten en mensen in de ruimte, in plaats van de lucht. Hierdoor wordt er geen energie verspild aan het opwarmen van de niet-gebruikte ruimte of ventilatiekanalen.

Bovendien kan infraroodverwarming helpen om lokale verwarming mogelijk te maken, waardoor specifieke ruimtes kunnen worden verwarmd zonder het hele gebouw op te warmen. Dit kan vooral voordelig zijn in woningen met meerdere kamers of in kantooromgevingen waar individuele werknemers verschillende temperatuurvoorkeuren hebben. Door de warmte direct te richten op de plekken waar het nodig is, kunnen de energiekosten worden verlaagd en kan er efficiënter worden verwarmd.

Voordelen van infraroodverwarming Nadelen van traditionele verwarmingssystemen
 • Energiezuinig
 • Gerichte verwarming
 • Geen warmteverlies door ventilatiekanalen
 • Opwarmen van ongebruikte ruimtes
 • Verlies van warmte door luchtstromen
 • Langere opwarmtijd

Samengevat kan infraroodverwarming zorgen voor energiebesparingen, een gerichte en efficiënte verwarming en lagere stookkosten. Door de warmte direct op de objecten en mensen in een ruimte te richten, wordt er geen energie verspild aan het opwarmen van ongebruikte ruimtes. Daarnaast kan infraroodverwarming lokale verwarming mogelijk maken, waardoor specifieke ruimtes efficiënter verwarmd kunnen worden. Dit maakt infraroodverwarming een aantrekkelijke optie voor energiezuinige verwarmingssystemen.

Factoren die het verbruik beïnvloeden

factoren infrarood panelen verbruik

Het verbruik van infraroodpanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hieronder worden de belangrijkste factoren besproken die van invloed zijn op het verbruik van infraroodverwarming.

1. Vermogen van de panelen

Het vermogen van de infraroodpanelen is een belangrijke factor die het verbruik beïnvloedt. Hoe hoger het vermogen van de panelen, hoe meer energie er nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken. Het is daarom belangrijk om het vermogen van de panelen af te stemmen op de grootte van de ruimte en de mate van isolatie.

2. Grootte van de ruimte

De grootte van de ruimte heeft ook invloed op het verbruik. Een grotere ruimte vereist over het algemeen meer energie om op te warmen dan een kleinere ruimte. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van infraroodpanelen rekening te houden met de grootte van de ruimte.

3. Isolatie van de woning

De mate van isolatie van de woning speelt een belangrijke rol bij het verbruik van infraroodverwarming. Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat de warmte langer wordt vastgehouden en dat er minder energie verloren gaat. Het is daarom aan te raden om te investeren in goede isolatie om het verbruik van de infraroodpanelen te optimaliseren.

4. Gewenste temperatuur

De gewenste temperatuur speelt ook een rol bij het verbruik van infraroodverwarming. Hoe hoger de gewenste temperatuur, hoe meer energie er nodig is om deze te bereiken en te behouden. Door de temperatuur op een efficiënte en doordachte manier te reguleren, kan het verbruik van infraroodpanelen verder geoptimaliseerd worden.

Door rekening te houden met deze factoren en ze op een juiste manier af te stemmen, kan het verbruik van infraroodpanelen geoptimaliseerd worden en kan er meer energie bespaard worden.

Vergelijking met gasverwarming

Als we infraroodverwarming vergelijken met gasverwarming, kunnen er interessante inzichten naar voren komen. Hoewel gas over het algemeen goedkoper is per kilowattuur aan warmte-energie, zijn er enkele voordelen die infraroodverwarming kan bieden.

Ten eerste werkt infraroodverwarming efficiënter doordat het de warmte direct op objecten en mensen in de ruimte richt. Dit betekent dat er minder energie nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken, wat kan leiden tot lagere totale energiekosten. Bovendien maakt infraroodverwarming lokale verwarming mogelijk, waardoor alleen warmte wordt gebruikt waar het nodig is. Dit kan ook bijdragen aan extra besparingen.

Een ander voordeel van infraroodverwarming is dat het niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen zoals gas. Dit maakt het een duurzamere verwarmingsoplossing. Met de stijgende kosten en de impact op het milieu van fossiele brandstoffen kan infraroodverwarming een aantrekkelijke optie zijn voor diegenen die een milieuvriendelijkere keuze willen maken.

Hoewel gasverwarming in eerste instantie goedkoper lijkt, kan infraroodverwarming op de lange termijn een kosteneffectievere optie zijn. Het biedt efficiëntie, gerichte verwarming en duurzaamheid, wat kan resulteren in besparingen op energieverbruik en lagere totale kosten voor verwarming.

FAQ

Wat kost een infrarood paneel per uur?

De kosten van een infrarood paneel per uur worden bepaald door het vermogen van het paneel, het aantal gebruiksuren, de elektriciteitsprijs en eventuele extra kosten voor installatie en onderhoud.

Hoe werken infraroodpanelen?

Infraroodpanelen zetten elektrische energie om in infraroodstraling, die direct objecten en mensen in een ruimte verwarmt. De warmte wordt via de vloer en muren verspreid en blijft lang vasthouden.

Welke factoren bepalen de kosten van infraroodpanelen?

De kosten van infraroodpanelen worden beïnvloed door het vermogen van de panelen, de grootte van de ruimte, de elektriciteitsprijs en eventuele extra kosten voor installatie en onderhoud.

Wat zijn de kosten per uur voor infraroodverwarming?

De kosten per uur voor het gebruik van infraroodpanelen kunnen worden berekend door het vermogen van de panelen te vermenigvuldigen met het tarief voor elektriciteit per kilowattuur.

Kunnen infraroodpanelen energie besparen?

Ja, infraroodverwarming kan leiden tot besparingen op energieverbruik en stookkosten. Doordat de warmte direct op objecten en mensen wordt gericht, is er minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken.

Welke factoren beïnvloeden het verbruik van infraroodpanelen?

Het verbruik van infraroodpanelen wordt beïnvloed door factoren zoals het vermogen van de panelen, de grootte van de ruimte, de isolatie van de woning en de gewenste temperatuur.

Is infraroodverwarming voordeliger dan gasverwarming?

Hoewel gas over het algemeen goedkoper is per kilowattuur aan warmte-energie, kan infraroodverwarming op de lange termijn voordeliger zijn vanwege de efficiëntie en de mogelijkheid tot lokale verwarming.