Wat kost infrarood paneel

wat kost infrarood paneel

In dit eerste gedeelte van het artikel zullen we dieper ingaan op de kosten van infrarood panelen. We zullen de prijzen van verschillende panelen vergelijken en de factoren bespreken die van invloed zijn op de prijs. Daarnaast zullen we kijken naar goedkope en beste infrarood panelen die beschikbaar zijn op de markt. Ook zullen we de prijzen van infrarood verwarming bespreken en hoe je een infrarood paneel kunt kopen binnen een bepaalde prijsrange.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • De kosten van infrarood panelen kunnen variëren, afhankelijk van het merk, de grootte en de kwaliteit.
 • Goedkope infrarood panelen zijn mogelijk niet van dezelfde kwaliteit als duurdere opties.
 • Het is belangrijk om ook rekening te houden met de prijs van infrarood verwarming en de installatiekosten.
 • Vergelijk verschillende opties en vraag offertes aan om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
 • Let op eventuele kortingen of acties die beschikbaar zijn tijdens het kopen van een infrarood paneel.

Het verschil tussen infrarood panelen en vloer-/wandverwarming

In dit gedeelte van het artikel gaan we dieper in op het verschil tussen infrarood panelen en vloer-/wandverwarming. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze verwarmingssystemen werken en welke voor- en nadelen ze hebben.

Infrarood panelen werken door middel van infraroodstraling, die directe warmte afgeeft aan objecten en mensen in de ruimte. Ze kunnen aan het plafond of aan de wand worden gemonteerd, waardoor ze ruimtebesparend zijn. Infrarood panelen verwarmen de objecten in de kamer, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verspreid. Dit zorgt voor een zeer comfortabel gevoel en minimaliseert warmteverlies.

Aan de andere kant hebben we vloer- en wandverwarming. Elektrische vloerverwarming wordt geïnstalleerd onder de vloer en zorgt voor een gelijkmatige warmteverspreiding vanuit de vloer omhoog. Het kan worden gebruikt in verschillende ruimtes, zoals badkamers en woonkamers. Elektrische wandverwarming wordt geïnstalleerd in de wanden en verwarmt de ruimte door middel van stralingswarmte. Beide systemen hebben als voordeel dat ze een gelijkmatige temperatuur in de ruimte kunnen handhaven.

Voordelen van infrarood panelen:

 • Gelijkmatige warmteverdeling
 • Ruimtebesparend
 • Comfortabel gevoel

Voordelen van vloer- en wandverwarming:

 • Gelijkmatige warmteverspreiding
 • Geen luchtcirculatie, wat de verspreiding van stof en allergenen vermindert
 • Verhoogd comfort door het vermijden van koude vloeren
Infrarood panelen Vloer-/wandverwarming
Installatie Gemonteerd aan plafond of wand Onder de vloer of in de wand
Warmteverdeling Stralingswarmte naar objecten en mensen Warmte vanuit vloer of wand omhoog
Comfort Zeer comfortabel gevoel Gelijkmatige temperatuur in de ruimte
Luchtcirculatie Geen Geen, verminderde verspreiding van stof en allergenen

De keuze tussen infrarood panelen en vloer-/wandverwarming hangt af van verschillende factoren, zoals de ruimte waarin het systeem wordt geïnstalleerd, de gewenste warmteverdeling en het comfortniveau dat je zoekt. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elk systeem te overwegen voordat je een beslissing neemt.

Wat kost infrarood verwarming?

In dit gedeelte gaan we dieper in op de kosten van infrarood verwarming. De prijs van een infraroodpaneel kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Een eenvoudig paneel geschikt voor bijverwarming kan al verkrijgbaar zijn vanaf €100. Voor een meer complexe installatie als hoofdverwarming moet je rekening houden met hogere kosten. De prijs van infrarood panelen wordt vaak bepaald door het vermogen, de grootte en het design van het paneel.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van infrarood verwarming, inclusief BTW en installatie:

Vermogen Gemiddelde Prijs
500 Watt €200 – €300
1000 Watt €300 – €500
1500 Watt €500 – €700

Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen slechts een indicatie zijn en kunnen variëren, afhankelijk van de leverancier en eventuele bijkomende kosten zoals installatie. Het is altijd raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers en de prijzen en voorwaarden te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met het energiegebruik van infrarood verwarming. Hoewel infrarood panelen efficiënter zijn dan traditionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels, kan het energieverbruik hoger zijn dan bij gasverwarming. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je overweging bij de aanschaf van infrarood panelen.

Infrarood panelen kosten

De kosten van infrarood panelen variëren, afhankelijk van het vermogen, de grootte en het design van het paneel. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een infraroodpaneel voor bijverwarming tussen de €100 en €300 kost, terwijl een paneel voor hoofdverwarming gemiddeld tussen de €300 en €700 kost. Het is belangrijk om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers en de prijzen te vergelijken om de beste deal te vinden.

Infrarood verwarming prijzen

De prijzen van infrarood verwarming kunnen variëren, afhankelijk van de opstelling en het vermogen van de panelen. Voor een gemiddelde woning kun je rekening houden met een totale investering van €2000 – €5000 voor infrarood panelen, inclusief BTW en installatie. Het is raadzaam om een professional te raadplegen om een nauwkeurige schatting te krijgen op basis van jouw specifieke situatie en behoeften.

Kosten wand- en vloerverwarming

De kosten van wand- en vloerverwarming kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type verwarmingssysteem, de grootte van de ruimte en de installatiekosten. Hieronder geven we een overzicht van de geschatte kosten voor zowel elektrische vloerverwarming als elektrische wandverwarming.

Kosten elektrische vloerverwarming

De kosten voor elektrische vloerverwarming worden over het algemeen berekend per vierkante meter. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van €50 tot €100 per m2, inclusief materiaal en installatie. Dit is exclusief de kosten van de thermostaat en eventuele extra benodigdheden zoals isolatiemateriaal.

Let op dat dit slechts een indicatie is en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en installatievereisten. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers om een beter inzicht te krijgen in de kosten voor jouw specifieke situatie.

Kosten elektrische wandverwarming

De kosten voor elektrische wandverwarming kunnen ook variëren afhankelijk van de grootte van de te verwarmen ruimte en het benodigde vermogen. Gemiddeld liggen de kosten tussen €80 en €150 per m2, inclusief materiaal en installatie. Ook hier zijn de kosten van de thermostaat en extra benodigdheden niet inbegrepen.

Net zoals bij elektrische vloerverwarming is het belangrijk om meerdere offertes op te vragen om een nauwkeurige inschatting te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie.

Verwarmingssysteem Gemiddelde kosten per m2
Elektrische vloerverwarming €50 – €100
Elektrische wandverwarming €80 – €150

Houd er rekening mee dat de prijzen in de tabel slechts een indicatie zijn en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en advies in te winnen voor een nauwkeurige inschatting van de kosten.

kosten wand- en vloerverwarming

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Om te bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt voor infrarood panelen, zijn er verschillende factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Een van de belangrijkste factoren is de isolatiewaarde van je huis. Hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe minder vermogen er nodig is om de gewenste ruimtetemperatuur te bereiken en te behouden. Daarnaast speelt de bouwperiode van je huis een rol. Oudere woningen hebben vaak een lagere isolatiewaarde en zullen dus meer vermogen nodig hebben dan nieuwbouwwoningen.

Om een indicatie te krijgen van het benodigde vermogen per vierkante meter, kun je de volgende richtlijnen gebruiken:

 1. Voor een goed geïsoleerde en moderne woning heb je ongeveer 50 tot 60 watt per vierkante meter nodig.
 2. Voor een gemiddeld geïsoleerde woning kun je uitgaan van 60 tot 70 watt per vierkante meter.
 3. Voor een slecht geïsoleerde woning of een oudere woning zonder dubbel glas kun je rekenen op 70 tot 90 watt per vierkante meter.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat dit slechts richtlijnen zijn en dat het benodigde vermogen per situatie kan verschillen. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een specialist om een nauwkeurige berekening te maken op basis van jouw specifieke situatie.

Isolatiewaarde en benodigd vermogen

De isolatiewaarde van je huis heeft een grote invloed op het benodigde vermogen voor infrarood panelen. Een goed geïsoleerde woning met een hoge isolatiewaarde zal minder vermogen nodig hebben omdat de warmte beter wordt vastgehouden. Dit betekent dat je energiezuiniger kunt verwarmen en dus lagere energiekosten hebt. In oudere woningen met een lagere isolatiewaarde kan de warmte sneller ontsnappen, waardoor er meer vermogen nodig is om dezelfde gewenste temperatuur te behouden.

Vermogen per bouwperiode

De bouwperiode van je huis is ook van belang bij het bepalen van het benodigde vermogen voor infrarood panelen. Nieuwe woningen die voldoen aan de huidige isolatienormen hebben over het algemeen een hogere isolatiewaarde en zullen dus minder vermogen nodig hebben. Oudere woningen daarentegen hebben vaak een lagere isolatiewaarde en hebben dus meer vermogen nodig voor hetzelfde verwarmingsresultaat. Het is belangrijk om bij het kiezen van infrarood panelen rekening te houden met de bouwkwaliteit en isolatiewaarde van je woning.

Energiegebruik infrarood verwarming

In dit gedeelte gaan we dieper in op het energiegebruik van infrarood verwarming. Een belangrijk aspect van het gebruik van infrarood panelen is de mogelijke besparing op de energierekening. Door efficiënte warmteafgifte en gerichte verwarming kunnen infrarood panelen een gunstig effect hebben op je energieverbruik.

Vergeleken met een traditionele cv-ketel kan infrarood verwarming een besparing opleveren. Infrarood panelen geven direct warmte af aan objecten en mensen in de ruimte, waardoor er minder warmte verloren gaat in de omgeving. Hierdoor kan er efficiënter worden verwarmd en kan het energiegebruik worden verminderd.

“Infrarood panelen geven direct warmte af aan objecten en mensen in de ruimte, waardoor er minder warmte verloren gaat in de omgeving.”

Daarnaast kan het gebruik van slimme aansturingstechnologieën bijdragen aan een nog efficiënter energiegebruik. Met behulp van thermostaten en timers kunnen infrarood panelen worden geprogrammeerd om alleen aan te staan wanneer de ruimte gebruikt wordt, waardoor er geen energie verspild wordt aan het verwarmen van lege kamers.

Infrarood Verwarming CV-Ketel
Besparing op energierekening Ja Nee
Vergelijking energieverbruik Gemiddeld lager Gemiddeld hoger
Slimme aansturing mogelijk Ja Nee

Tabel: Vergelijking tussen infrarood verwarming en een cv-ketel

Voor- en nadelen infrarood panelen of verwarming

In dit gedeelte bespreken we de voor- en nadelen van infrarood panelen en verwarming. Het is belangrijk om te begrijpen welke voordelen en nadelen gepaard gaan met deze verwarmingstechnologie, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van de juiste oplossing voor jouw woning.

Voordelen van infrarood verwarming

 • Energie-efficiëntie: Infrarood panelen verwarmen direct de objecten en mensen in een ruimte, in plaats van de lucht. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en bespaar je energie.
 • Snelle opwarmtijd: Infrarood panelen genereren binnen enkele minuten warmte, waardoor je snel kunt genieten van een comfortabele temperatuur in huis.
 • Flexibele installatie: Infrarood panelen kunnen aan het plafond, de muur of zelfs als vloerverwarming worden geïnstalleerd, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten ruimtes.
 • Gezonde warmte: Infrarood verwarming veroorzaakt geen luchtcirculatie of droge lucht, wat kan bijdragen aan een gezonder binnenklimaat.
 • Smart home integratie: Veel infrarood panelen kunnen worden aangesloten op een slimme thermostaat, waardoor je de verwarming kunt regelen via je smartphone of spraakassistent.

Nadelen van infrarood verwarming

 • Initiële kosten: De aanschaf en installatie van infrarood panelen kunnen hoger zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen.
 • Beperkte warmteafgifte: Infrarood panelen verwarmen voornamelijk de directe omgeving, wat betekent dat ze mogelijk niet geschikt zijn als hoofdverwarming voor grote ruimtes.
 • Elektriciteitsverbruik: Het gebruik van infrarood panelen vereist elektriciteit, wat kan leiden tot hogere energiekosten in vergelijking met gasverwarming.
 • Geen koelfunctie: Infrarood panelen kunnen alleen warmte afgeven en hebben geen koelfunctie, waardoor je mogelijk een apart koelsysteem nodig hebt tijdens warme zomers.

Het is belangrijk om deze voor- en nadelen af te wegen en rekening te houden met de specifieke kenmerken van jouw woning voordat je besluit om over te stappen op infrarood verwarming. Een goede isolatie en de juiste dimensionering van het systeem zijn cruciaal voor het maximaliseren van de voordelen en het minimaliseren van de nadelen.

Besparing met infrarood verwarming

Als je overweegt om infrarood verwarming te installeren, is het belangrijk om te weten welke besparingen je kunt realiseren. Met de juiste toepassing van infrarood panelen kun je namelijk kosten besparen op je energierekening. In dit gedeelte leggen we uit hoe dit werkt en wat de terugverdientijd is.

Een van de belangrijkste voordelen van infrarood verwarming is de efficiënte manier waarop de warmte wordt overgedragen. Infrarood panelen verwarmen niet de lucht in de ruimte, maar direct de objecten en mensen. Hierdoor gaat er geen warmte verloren aan ongebruikte ruimtes. Dit resulteert in een lagere energiebehoefte en daarmee kostenbesparing op de energierekening.

Hoewel de exacte besparing afhangt van verschillende factoren, zoals de isolatie van je woning en je persoonlijke verwarmingsbehoeften, zijn sommige studies van mening dat infrarood verwarming tot 30% kan besparen op de energiekosten in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op de lange termijn.

De terugverdientijd van infrarood verwarming varieert ook, afhankelijk van de initiële investeringskosten. Over het algemeen wordt verwacht dat de meeste infrarood verwarmingssystemen zichzelf binnen 2 tot 5 jaar terugverdienen. Daarna kun je blijven genieten van de besparingen op je energierekening.

Veelgestelde vragen

Wat kost een infrarood paneel?

De kosten van een infrarood paneel variëren afhankelijk van het merk, het vermogen en het formaat. Gemiddeld liggen de prijzen van infrarood panelen tussen de €100 en €500.

Wat is het verschil tussen infrarood panelen en vloer-/wandverwarming?

Infrarood panelen verwarmen objecten en mensen direct, terwijl vloer-/wandverwarming de ruimte gelijkmatig verwarmt. Daarnaast vereisen infrarood panelen geen ingrijpende installatie, terwijl vloer-/wandverwarming dit wel nodig heeft.

Wat zijn de kosten van infrarood verwarming?

De kosten van infrarood verwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen en het aantal panelen dat je nodig hebt. Gemiddeld genomen liggen de prijzen tussen de €500 en €2000.

Wat zijn de kosten van wand- en vloerverwarming?

De kosten van wand- en vloerverwarming variëren afhankelijk van het oppervlakte en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €1000 en €5000.

Hoeveel vermogen heb ik nodig voor infrarood panelen?

Het benodigde vermogen voor infrarood panelen hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatiewaarde van je huis, de gewenste ruimtetemperatuur en de bouwperiode van je huis. Over het algemeen is een vermogen van 60-80 watt per vierkante meter voldoende.

Hoe zit het met het energiegebruik van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming kan leiden tot energiebesparing, omdat het gericht verwarmt en geen warmte verliest door luchtstromen. Het energiegebruik van infrarood panelen is echter hoger dan bij gasverwarming. Slimme aansturing kan helpen om het energiegebruik efficiënter te maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van infrarood panelen of verwarming?

De voordelen van infrarood verwarming zijn onder andere de snelle opwarmtijd, de mogelijkheid tot slimme aansturing en het comfortabele verwarmingsgevoel. Nadelen zijn onder andere het hogere energiegebruik en de beperkte geschiktheid voor slecht geïsoleerde woningen.

Hoeveel kan ik besparen met infrarood verwarming?

Door gericht te verwarmen met infrarood panelen kun je energiekosten besparen. De besparing op de energierekening varieert afhankelijk van verschillende factoren, maar kan oplopen tot enkele tientallen procenten. De terugverdientijd van infrarood verwarming kan variëren van enkele jaren tot tientallen jaren.