Wat kost infrarood verwarming aan stroom?

wat kost infrarood verwarming aan stroom

Infraroodverwarming is een populair verwarmingssysteem in Nederland vanwege de vele voordelen die het biedt. Een van de belangrijkste zorgen bij het kiezen van een verwarmingssysteem is echter de kosten en het energieverbruik.

Dus, wat kost infraroodverwarming aan stroom? De kosten van infraroodverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de te verwarmen ruimte, het type infraroodverwarmingssysteem en de elektriciteitskosten in jouw regio.

Het is belangrijk om te onthouden dat infraroodverwarming een elektrisch verwarmingssysteem is, wat betekent dat je elektriciteitsrekening waarschijnlijk hoger zal zijn dan bij andere soorten verwarmingssystemen. Toch zijn er manieren om te besparen op de kosten van infraroodverwarming en we zullen deze bespreken in dit artikel.

Belangrijkste Punten:

 • Infraroodverwarming is een elektrisch verwarmingssysteem dat afhankelijk is van de elektriciteitskosten in jouw regio
 • De kosten van infraroodverwarming kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de te verwarmen ruimte en het type systeem dat wordt gebruikt
 • Hoewel infraroodverwarming duurder kan zijn dan andere verwarmingssystemen, zijn er manieren om te besparen op de kosten
 • Het energieverbruik van infraroodverwarming wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de grootte van de te verwarmen ruimte en het type systeem dat wordt gebruikt
 • Het kiezen van een energiezuinige infraroodverwarmingssysteem kan leiden tot besparingen op de lange termijn

Infrarood verwarming prijs per kWh

De prijs van infrarood verwarming wordt meestal uitgedrukt in euro’s per kilowattuur (kWh). Dit is de eenheid die energieleveranciers gebruiken om de kosten van elektriciteit te berekenen. De prijs per kWh is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de energieleverancier, het type contract dat u heeft en uw verbruik.

Een gemiddelde prijs voor elektriciteit in Nederland ligt tussen de €0,20 en €0,23 per kWh. Voor infrarood verwarmingssystemen kan de prijs per kWh variëren van €0,15 tot €0,35, afhankelijk van het model en de leverancier.

Het is belangrijk om te weten dat infrarood verwarmingssystemen over het algemeen meer energie verbruiken dan andere verwarmingssystemen, zoals gas- of warmtepompverwarming. Dit komt omdat infrarood verwarmingssystemen elektriciteit nodig hebben om warmte te genereren. Het is daarom belangrijk om te overwegen of infrarood verwarming voor uw situatie de meest efficiënte optie is.

Als u meer wilt weten over de prijs van infrarood verwarming per kWh, kunt u het beste contact opnemen met verschillende leveranciers om offertes en prijsopgaven te vergelijken. Zo krijgt u een beter beeld van de kosten en kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

Vergelijking met andere verwarmingssystemen

Om een idee te krijgen van hoe de prijs van infrarood verwarming per kWh zich verhoudt tot andere verwarmingssystemen, hebben we een kleine vergelijking gemaakt.

Verwarmingssysteem Prijs per kWh
Infrarood verwarming €0,15 – €0,35
Gasverwarming €0,80 – €1,00
Warmtepompverwarming €0,22 – €0,32

Zoals u kunt zien, is infrarood verwarming over het algemeen goedkoper dan gasverwarming, maar duurder dan warmtepompverwarming. Houd er echter rekening mee dat deze kostenberekening slechts een indicatie is en dat de uiteindelijke prijs afhangt van veel verschillende factoren.

Kosten Infrarood Verwarming

Als het gaat om infrarood verwarming, is het belangrijk om te kijken naar de totale kosten, inclusief de initiële investering, installatie en onderhoud.

De initiële kosten van infrarood verwarming kunnen variëren, afhankelijk van het type systeem dat je kiest en de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Over het algemeen zijn de kosten hoger dan die van traditionele verwarmingssystemen. Een paneelverwarming van 500 watt kost bijvoorbeeld tussen de €150 en €250.

De installatiekosten van infrarood verwarming zijn doorgaans minimaal. De meeste systemen zijn plug-and-play en vereisen geen professionele installatie. Het enige waar je voor moet zorgen, is dat het systeem op de juiste manier wordt gemonteerd. De installatiekosten kunnen variëren, afhankelijk van wie het werk uitvoert en de omvang van de klus.

Wat betreft onderhoudskosten zijn deze minimaal. Infrarood verwarmingssystemen hebben geen bewegende delen en hebben weinig onderhoud nodig. Je moet het systeem wel af en toe schoonmaken om stof en vuil te verwijderen, maar dit is een simpele taak die je zelf kunt uitvoeren.

Over het algemeen zijn de kosten van infrarood verwarming hoger dan die van traditionele verwarmingssystemen. Maar de besparingen op lange termijn kunnen zorgen voor een terugverdientijd van enkele jaren. Door de lagere energiekosten kan infrarood verwarming op de lange termijn een kosteneffectievere oplossing zijn.

Energieverbruik infrarood verwarming

Het energieverbruik van infrarood verwarming is afhankelijk van het vermogen van het verwarmingssysteem en de duur van het gebruik. Over het algemeen is het energieverbruik van infrarood verwarming hoger dan dat van conventionele verwarmingssystemen, zoals gas of warmtepompen.

Een typisch infrarood verwarmingssysteem heeft een vermogen van 300 tot 1200 watt per paneel, afhankelijk van het type en de afmetingen. De meeste infrarood panelen hebben een vermogen van 600 tot 800 watt. Het energieverbruik van infrarood verwarming kan ook worden beïnvloed door de isolatie van de kamer, de locatie van de panelen en de gewenste kamertemperatuur.

Hoewel infrarood verwarming over het algemeen meer energie verbruikt, kan de efficiëntie van het systeem worden verbeterd door het gebruik van slimme thermostaten en zoneregeling. Met deze functies kan de verwarming worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker en kan de energie efficiënter worden gebruikt.

Energieverbruik vergeleken met andere verwarmingssystemen

In vergelijking met conventionele verwarmingssystemen zoals gas en warmtepompen, verbruikt infrarood verwarming meer energie. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een goed geïsoleerde woning met infrarood verwarming ongeveer 1700 kWh per jaar verbruikt, terwijl een vergelijkbare woning met een HR-ketel op gas ongeveer 1200 kWh per jaar verbruikt.

Er moet echter worden opgemerkt dat infrarood verwarming efficiënter kan zijn in termen van energiegebruik in ruimtes die niet vaak worden gebruikt, omdat het geen tijd nodig heeft om warm te worden en alleen verwarmt wanneer dat nodig is. Bovendien zijn de installatiekosten voor infrarood verwarming vaak lager dan die van andere verwarmingssystemen, waardoor het een aantrekkelijke optie kan zijn voor sommige huiseigenaren.

“Hoewel infrarood verwarming over het algemeen meer energie verbruikt, kan de efficiëntie van het systeem worden verbeterd door het gebruik van slimme thermostaten en zoneregeling.”

Elektriciteitskosten infrarood verwarming

De elektriciteitskosten voor infrarood verwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van het verwarmingssysteem en de frequentie van gebruik. Het is daarom belangrijk om te weten hoe deze kosten worden berekend en hoe je deze kunt verlagen.

De kosten van het gebruik van infrarood verwarming kunnen worden berekend door het vermogen van het systeem te vermenigvuldigen met het aantal uren dat het in gebruik is. Het vermogen van een infrarood verwarmingssysteem wordt uitgedrukt in watt (W). Een systeem van 1000 W dat bijvoorbeeld 4 uur per dag wordt gebruikt, verbruikt dagelijks 4 kWh aan elektriciteit.

De kosten van elektriciteit verschillen per energieleverancier en zijn afhankelijk van de regio waar je woont. Gemiddeld genomen betaal je voor 1 kWh in Nederland ongeveer €0,23. Dit betekent dat het systeem van 1000 W dat 4 uur per dag wordt gebruikt, dagelijks ongeveer €0,92 aan elektriciteit verbruikt.

Om de elektriciteitskosten te verlagen, kun je ervoor zorgen dat het infrarood verwarmingssysteem efficiënt werkt. Dit kan bijvoorbeeld door de ruimte goed te isoleren, zodat de warmte beter wordt vastgehouden en er minder energie nodig is om de ruimte op te warmen. Daarnaast kun je het systeem eventueel aansluiten op een thermostaat, zodat het alleen wordt gebruikt wanneer het nodig is.

Elektriciteitskosten infrarood verwarming vs. andere verwarmingssystemen

Hoewel de elektriciteitskosten voor infrarood verwarming hoger kunnen zijn dan die van sommige andere verwarmingssystemen, zoals gasverwarming, zijn er nog steeds voordelen aan het gebruik van infrarood verwarming. Zo zijn er geen installatiekosten verbonden aan gasverwarming en hebben infrarood verwarmingssystemen een lange levensduur en vereisen ze weinig onderhoud.

Bovendien zijn er opties voor energiezuinige infrarood verwarmingssystemen die minder elektriciteit verbruiken en dus kunnen leiden tot lagere energiekosten op de lange termijn. Het is belangrijk om te onderzoeken welk type infrarood verwarmingssysteem het beste past bij jouw situatie en budget.

Besparing infrarood verwarming

Een van de voordelen van infrarood verwarming is de potentiële besparing op energiekosten op de lange termijn. Hoewel de initiële investeringskosten hoger kunnen zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen, kan de lagere energierekening de extra kosten op termijn compenseren.

Een studie van het Nederlandse Normalisatie-instituut toonde aan dat infrarood verwarmingssystemen tot wel 30% zuiniger kunnen zijn dan traditionele systemen. Dit komt omdat infrarood verwarming direct warmte afgeeft aan de objecten en personen in een ruimte, in plaats van de lucht te verwarmen, waardoor er minder energie verloren gaat.

Subsidies en belastingvoordelen

Naast de potentiële besparing op energiekosten, zijn er ook subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor de installatie van energiezuinige infrarood verwarmingssystemen. Dit kan de initiële investeringskosten verlagen en de totale kosten over de levensduur van het systeem verminderen.

Bijvoorbeeld, de Energie-investeringsaftrek (EIA) is een regeling voor bedrijven die investeren in energie-efficiënte technologieën, zoals infrarood verwarming. Bedrijven die in aanmerking komen, kunnen tot 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, waardoor de totale kosten van het systeem worden verlaagd.

Hoe kan je besparen met infrarood verwarming?

Als je wilt profiteren van de potentiële besparingen met infrarood verwarming, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om het energieverbruik te verminderen:

 • Vervang oude, inefficiënte verwarmingssystemen
 • Gebruik infrarood verwarming alleen in ruimtes die in gebruik zijn
 • Installeer een thermostaat om de verwarming automatisch uit te schakelen wanneer er niemand in de ruimte is
 • Zorg voor voldoende isolatie van muren, ramen en deuren om warmteverlies te voorkomen

Door deze stappen te volgen, kun je het energieverbruik van infrarood verwarming verminderen en de potentiële besparingen vergroten.

Beste infrarood verwarming kiezen: tips en advies

Als je op zoek bent naar de beste infrarood verwarming voor jouw situatie, zijn er enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden. Hier zijn enkele tips en advies om je te helpen de juiste keuze te maken:

 1. Bepaal je behoeften: Overweeg welke kamers je wilt verwarmen en welk soort verwarmingssysteem het beste past bij jouw leefomgeving. Infrarood panelen zijn bijvoorbeeld ideaal voor ruimtes waar je langere tijd verblijft, terwijl een infraroodstraler goed werkt voor het verwarmen van werkplekken.
 2. Kwaliteit versus prijs: Goedkope infrarood verwarmingssystemen kunnen een verleidelijke optie lijken, maar ze hebben vaak een lagere kwaliteit en kunnen minder energiezuinig zijn. Zoek naar systemen die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben en energiezuinig zijn.
 3. Kies voor duurzaamheid: Kies voor infrarood panelen die gemaakt zijn van duurzame en hoogwaardige materialen om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook op de lange termijn kosten besparen.
 4. Vraag om advies: Als je niet zeker weet welk infrarood verwarmingssysteem het beste is voor jouw situatie, vraag dan om advies bij een erkende leverancier. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van een systeem dat past bij jouw wensen en behoeften.

Door deze tips en advies in gedachten te houden, kun je de beste infrarood verwarming kiezen voor jouw huis of werkplek.

energiezuinige infrarood verwarming

Energiezuinige infrarood verwarming en prijzen van infrarood verwarmingssystemen

Als je op zoek bent naar een infrarood verwarmingssysteem, is het belangrijk om te letten op de energiezuinigheid ervan. Een energiezuinig systeem kan namelijk besparingen opleveren op de langere termijn.

Energiezuinige infrarood verwarmingssystemen hebben een hoger rendement dan oudere modellen. Dit betekent dat ze meer warmte produceren met minder energieverbruik. Kies daarom altijd voor een energiezuinig model als je een infrarood verwarmingssysteem aanschaft.

Infrarood verwarmingssysteem prijzen

De prijzen van infrarood verwarmingssystemen kunnen sterk variëren. De kosten zijn afhankelijk van factoren zoals het vermogen, de grootte van de ruimte en het merk. Overweeg altijd de initiële investeringskosten, evenals de langetermijnbesparingen die kunnen worden behaald door te kiezen voor een energiezuinig model.

Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs van het infrarood verwarmingssysteem slechts een deel van de totale kosten is. Andere aspecten, zoals de installatiekosten, onderhoudskosten en elektriciteitskosten, moeten ook in overweging worden genomen bij het bepalen van de totale kosten van infrarood verwarming.

Het is mogelijk om betaalbare energiezuinige infrarood verwarmingssystemen te vinden die zowel van hoge kwaliteit zijn als efficiënt in gebruik. Raadpleeg verschillende leveranciers en vraag offertes aan om het infrarood verwarmingssysteem te vinden dat het beste past bij jouw behoeften en budget.

FAQ

Wat kost infrarood verwarming aan stroom?

De kosten van infrarood verwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen van het systeem, de duur van het gebruik en de energieprijs per kilowattuur (kWh). Gemiddeld genomen kun je rekenen op ongeveer €0,15 tot €0,25 per kWh voor infrarood verwarming.

Wat is de prijs per kWh voor infrarood verwarming?

De prijs per kilowattuur (kWh) voor infrarood verwarming varieert, maar gemiddeld genomen kun je rekenen op ongeveer €0,15 tot €0,25 per kWh. Deze prijs kan echter verschillen afhankelijk van je energieleverancier en het tijdstip van gebruik.

Wat zijn de kosten van infrarood verwarming?

De kosten van infrarood verwarming kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de ruimte, het vermogen van het systeem en de installatiekosten. Over het algemeen kun je rekenen op een investering van €500 tot €2000 voor het aanschaffen en installeren van infrarood verwarming.

Hoeveel stroom verbruikt infrarood verwarming?

Het energieverbruik van infrarood verwarming is afhankelijk van het vermogen van het systeem en de duur van het gebruik. Gemiddeld genomen verbruikt een infrarood verwarmingssysteem ongeveer 0,08 kWh per vierkante meter per uur. Dit kan variëren afhankelijk van de isolatie van de ruimte en de gewenste temperatuur.

Wat zijn de elektriciteitskosten voor infrarood verwarming?

De elektriciteitskosten voor infrarood verwarming worden bepaald door het energieverbruik en de prijs per kilowattuur (kWh). Gemiddeld genomen kun je rekenen op elektriciteitskosten van ongeveer €0,08 tot €0,20 per vierkante meter per uur voor infrarood verwarming.

Hoe kan ik besparen met infrarood verwarming?

Je kunt besparen op energiekosten met infrarood verwarming door efficiënt gebruik te maken van het systeem. Zorg ervoor dat de verwarming alleen aan staat wanneer je de ruimte gebruikt en stel de temperatuur niet te hoog in. Daarnaast is het belangrijk om de ruimte goed te isoleren, zodat de warmte niet ontsnapt.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de beste infrarood verwarming?

Bij het kiezen van de beste infrarood verwarming voor jouw situatie is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals het vermogen van het systeem, de grootte van de ruimte, het design en de energie-efficiëntie. Het is ook aan te raden om te kijken naar reviews en ervaringen van andere gebruikers.

Zijn er energiezuinige infrarood verwarmingssystemen en wat zijn de prijzen?

Ja, er zijn energiezuinige infrarood verwarmingssystemen beschikbaar. Deze systemen maken gebruik van geavanceerde technologieën om efficiënter om te gaan met energie. De prijzen van infrarood verwarmingssystemen variëren afhankelijk van het vermogen, de grootte en de functionaliteiten. Over het algemeen kun je rekenen op prijzen tussen €200 en €1000 voor energiezuinige infrarood verwarmingssystemen.