Wat kost infrarood verwarming?

wat kost infrarood verwarming

Bent u op zoek naar een efficiënte en kostenbesparende oplossing om uw huis te verwarmen? Infrarood verwarming kan een goede optie zijn. Maar wat zijn de kosten van infrarood verwarming en hoe werkt het precies?

In deze sectie zullen we dieper ingaan op de prijzen van infrarood verwarmingssystemen en de mogelijke besparingen die u kunt realiseren. Ook zullen we kijken naar het energieverbruik van infrarood verwarming en hoe dit kan bijdragen aan lagere energiekosten op de lange termijn.

Om de kosten van infrarood verwarming te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat deze systemen geprijsd zijn op basis van hun vermogen en grootte. Dit betekent dat de prijzen per systeem kunnen verschillen, afhankelijk van de grootte van de ruimte die u wilt verwarmen en de gewenste temperatuur. Daarom is het belangrijk om een goed beeld te hebben van uw persoonlijke situatie voordat u een infrarood verwarmingssysteem koopt.

Over het algemeen variëren de prijzen voor infrarood verwarmingssystemen tussen de €200 en 2000 euro. Dit lijkt misschien duurder dan traditionele verwarmingssystemen, maar bedenk dat infrarood verwarming op de lange termijn een stuk goedkoper kan zijn, vanwege de lagere energiekosten.

Bovendien zijn deze systemen vaak gemakkelijker te installeren en onderhouden dan traditionele verwarmingssystemen, wat ook een kostenbesparend voordeel kan zijn.

Door de kosten van infrarood verwarming af te wegen tegen de mogelijke besparingen op lange termijn en het gemak van onderhoud en installatie, kan infrarood verwarming een aantrekkelijke optie zijn voor veel huiseigenaren.

Belangrijkste Punten

  • Infrarood verwarmingssystemen variëren in prijs op basis van grootte en vermogen
  • De prijzen voor infrarood verwarmingssystemen variëren tussen de €200 en 2000 euro
  • Infrarood verwarming kan op de lange termijn een kostenbesparende oplossing zijn vanwege lagere energiekosten
  • Infrarood verwarmingssystemen zijn vaak gemakkelijker te installeren en onderhouden dan traditionele verwarmingssystemen
  • Het is belangrijk om uw persoonlijke situatie te overwegen voordat u een infrarood verwarmingssysteem koopt

Prijsindicatie voor infrarood verwarmingssystemen

Als u overweegt om uw huis te verwarmen met infrarood verwarming, wilt u weten wat de kosten zijn. De prijs van infrarood verwarmingssystemen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type systeem en het vermogen dat u nodig heeft.

Soorten infrarood verwarmingssystemen

Er zijn verschillende soorten infrarood verwarmingssystemen waar u uit kunt kiezen. Hieronder vindt u een prijsindicatie per type systeem:

Type systeem Prijsrange
Infrarood panelen €100 – €600
Infrarood folie €40 – €80 per m2
Infrarood verwarming voor buiten €300 – €900

Zoals u ziet, zijn infrarood folie en panelen de meest voorkomende opties voor in huis, terwijl infrarood verwarming voor buiten iets duurder kan zijn.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

Naast het type systeem zijn er nog andere factoren die de prijs van infrarood verwarmingssystemen kunnen beïnvloeden, zoals:

  • Het vermogen van het systeem
  • De grootte van de ruimte die u wilt verwarmen
  • De kwaliteit van het systeem

Aanvullende kosten

Houd er rekening mee dat er naast de kosten van het systeem ook aanvullende kosten kunnen zijn, zoals installatiekosten en eventuele aanpassingen aan uw elektriciteitsnetwerk. Laat u daarom goed informeren over de totale kosten voordat u een aankoop doet.

Al met al kunt u verwachten dat de prijs van een infrarood verwarmingssysteem tussen de €100 en €900 ligt, afhankelijk van het type systeem dat u kiest en eventuele aanvullende kosten. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen kunnen infrarood verwarmingssystemen een efficiënte en kostenbesparende oplossing zijn op lange termijn.

Infrarood verwarming: Kostenbesparingen

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een verwarmingssysteem is de kosten. Infrarood verwarming is een populaire optie omdat het niet alleen een efficiënte manier is om uw huis te verwarmen, maar ook kostenbesparend kan zijn op lange termijn.

Een van de voordelen van infrarood verwarming is het lage energieverbruik. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, verbruiken infrarood panelen tot 30% minder energie. Dit komt omdat infrarood verwarming direct warmte afgeeft aan de objecten in de ruimte, in plaats van de lucht te verwarmen, zoals bij convectieverwarming gebeurt. Dit betekent dat infrarood verwarming minder energie nodig heeft om dezelfde temperatuur te bereiken.

Bovendien kunnen infrarood verwarmingssystemen worden bestuurd met thermostaten en timers, waardoor u de verwarming kunt aanpassen aan uw activiteiten en levensstijl. U kunt het verwarmingssysteem dus uitschakelen wanneer u niet thuis bent, of de temperatuur verlagen wanneer u slaapt. Dit betekent dat u niet onnodig energie verbruikt en dus ook geld bespaart op uw energierekening.

Een ander voordeel van infrarood verwarming is dat het een langere levensduur heeft dan traditionele verwarmingssystemen. Infrarood panelen zijn gemaakt van materialen zoals glas of keramiek, die minder snel slijten dan de metalen onderdelen van convectieverwarmingssystemen. Hierdoor hoeft u minder vaak reparaties uit te voeren of onderdelen te vervangen, wat op de lange termijn weer geld bespaart.

Het is ook mogelijk om infrarood verwarming te combineren met zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen, wat de kosten voor energie nog verder kan verlagen. Dit kan vooral interessant zijn voor mensen die om ecologische redenen willen investeren in een duurzame manier van leven.

Kortom, de kostenbesparingen die gepaard gaan met infrarood verwarming zijn het overwegen waard. Niet alleen bespaart u geld op uw energierekening en onderhoudskosten, maar ook draagt u bij aan een duurzamere levensstijl.

infrarood verwarming kostenbesparingen

Voordelen van infrarood verwarming

Naast de kostenbesparingen die infrarood verwarming met zich meebrengt, zijn er nog tal van andere voordelen die het een ideale keuze maken voor thuisverwarming. Hieronder bespreken we enkele van deze voordelen.

1. Comfortniveau

Een van de grootste voordelen van infrarood verwarming is het comfortniveau dat het biedt. In tegenstelling tot traditionele verwarming, die de lucht verwarmt, verwarmt infrarood verwarming direct objecten en mensen in de kamer. Dit betekent dat u zich comfortabeler zult voelen bij een lagere temperatuur, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust en minder ongemak tijdens de dag.

2. Gezondheidsvoordelen

Infraroodstralen hebben niet alleen invloed op de temperatuur in de kamer, maar kunnen ook bijdragen aan uw gezondheid. Infraroodstralen kunnen helpen bij pijnverlichting, het verminderen van spierspanning en het verbeteren van de bloedcirculatie. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met artritis, rugpijn of andere chronische aandoeningen.

3. Duurzaamheid

Infrarood verwarmingssystemen zijn over het algemeen efficiënter in het gebruik van energie dan traditionele verwarmingssystemen. Dit betekent dat u niet alleen kosten bespaart, maar ook uw ecologische voetafdruk verkleint. Infrarood verwarmingssystemen hebben geen luchtcirculatie nodig, waardoor ze ook kunnen helpen bij het verminderen van allergenen in de lucht.

Bovenstaande voordelen maken infrarood verwarming een uitstekende keuze voor thuisverwarming. Wilt u meer weten over de kosten van infrarood verwarming en de mogelijke besparingen die u kunt realiseren? Lees dan verder in de volgende secties.

Het kiezen van een infrarood verwarmingssysteem

Bij het kiezen van een infrarood verwarmingssysteem zijn er verschillende factoren waar u rekening mee moet houden. Een daarvan is de prijs per vierkante meter, die kan variëren afhankelijk van het type systeem dat u kiest.

Verschillende soorten infrarood verwarmingssystemen

Er zijn verschillende soorten infrarood verwarmingssystemen beschikbaar, waaronder panelen, folie en stralers. Elk systeem heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Infrarood panelen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor montage aan het plafond en bieden een gelijkmatige warmteverdeling. Infrarood folie kan worden toegepast onder vloerbedekking of behang en is dus niet zichtbaar. Infrarood stralers zijn krachtiger en zijn ideaal voor het verwarmen van grote ruimtes of buitenruimtes.

Prijs per vierkante meter

Over het algemeen is infrarood verwarming duurder in aanschaf dan traditionele verwarmingssystemen. De prijs per vierkante meter kan echter aanzienlijk lager zijn vanwege de efficiënte warmteverdeling.

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor infrarood panelen ligt tussen de €60 en €120, afhankelijk van het merk en de grootte van het paneel. Infrarood folie kost gemiddeld tussen de €25 en €60 per vierkante meter en infrarood stralers tussen de €150 en €400 per stuk.

Overige factoren

Naast de prijs per vierkante meter zijn er nog andere factoren waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een infrarood verwarmingssysteem. Zo is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de ruimte die u wilt verwarmen, het verwarmingsvermogen van het systeem en de installatiemogelijkheden.

Een systeem dat geschikt is voor een kleine slaapkamer, is mogelijk niet krachtig genoeg voor een grote woonkamer. Ook moet u rekening houden met de installatiemogelijkheden. Infrarood panelen zijn bijvoorbeeld eenvoudig te monteren aan het plafond, terwijl infrarood folie professionele installatie vereist.

Kortom, bij het kiezen van een infrarood verwarmingssysteem is het belangrijk om rekening te houden met de prijs per vierkante meter, maar ook met andere factoren zoals de grootte van de ruimte en de installatiemogelijkheden. Door deze factoren in overweging te nemen, kunt u een weloverwogen keuze maken en genieten van de voordelen van efficiënte en comfortabele verwarming van uw huis.

FAQ

Wat zijn de kosten van infrarood verwarming?

De kosten van infrarood verwarming kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte en het gekozen verwarmingssysteem. Over het algemeen liggen de prijzen van infrarood verwarmingssystemen tussen de €500 en €2000.

Kan infrarood verwarming kosten besparen?

Ja, infrarood verwarming kan kosten besparen op uw energierekening. Infrarood verwarmingssystemen hebben een efficiënt energieverbruik en verwarmen gericht de mensen en objecten in de ruimte, waardoor er minder energie verloren gaat. Dit kan leiden tot besparingen op lange termijn.

Welke voordelen heeft infrarood verwarming?

Naast kostenbesparingen biedt infrarood verwarming ook andere voordelen. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte, het vermindert vochtigheid en schimmelvorming, en het heeft geen luchtcirculatie, wat gunstig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Hoe kies ik het juiste infrarood verwarmingssysteem?

Bij het kiezen van een infrarood verwarmingssysteem is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de grootte van de ruimte, het vermogen van het systeem en het type verwarmingselement. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de prijs per vierkante meter, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.