Wat voor infrarood paneel heb ik nodig?

wat voor infrarood paneel heb ik nodig

Als je op zoek bent naar een verwarmingssysteem, overweeg dan infrarood verwarming. Infrarood panelen bieden een efficiënte en comfortabele verwarmingsoplossing voor verschillende ruimtes. Maar welk type infrarood paneel heb je nodig? In dit artikel zullen we de factoren bespreken die bepalen welk infrarood paneel het meest geschikt is voor jouw situatie.

Infrarood verwarming is een innovatieve technologie die gebruik maakt van infraroodstraling om objecten en personen direct te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die de lucht verwarmen, zorgt infrarood verwarming voor een gerichte en efficiënte warmteverspreiding. Dit leidt tot lagere energiekosten en een comfortabele warmte.

Om het juiste infrarood paneel te kiezen, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Ten eerste is de grootte van de ruimte van belang. Een grotere ruimte heeft mogelijk een paneel met een hoger vermogen nodig om efficiënt te worden verwarmd. Daarnaast is de isolatie van de ruimte een belangrijke overweging. Een goed geïsoleerde ruimte heeft minder vermogen nodig om dezelfde temperatuur te bereiken dan een slecht geïsoleerde ruimte.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het benodigde vermogen zijn het aantal ramen in de ruimte en de gewenste temperatuur. Hoe meer ramen er zijn, hoe meer warmte er verloren gaat. Daarom kan een ruimte met veel ramen een hoger vermogen nodig hebben. Daarnaast kan de gewenste temperatuur ook van invloed zijn op het benodigde vermogen. Als je een ruimte op een hogere temperatuur wilt verwarmen, kan een hoger vermogen nodig zijn.

Het is belangrijk om het juiste wattage te kiezen om de ruimte efficiënt en effectief te verwarmen. Te weinig vermogen kan resulteren in een trage opwarming van de ruimte, terwijl te veel vermogen onnodig energie kan verspillen. Het berekenen van het benodigde vermogen kan soms ingewikkeld zijn, maar er zijn richtlijnen beschikbaar om je hierbij te helpen.

Belangrijke punten:

 • Zorg ervoor dat je het juiste wattage kiest op basis van de grootte van de ruimte, de isolatie, het aantal ramen en de gewenste temperatuur.
 • Overweeg infrarood verwarming als een energiezuinige en comfortabele verwarmingsoplossing.
 • Vergelijk verschillende soorten infrarood panelen en kies het paneel dat het beste past bij jouw specifieke situatie.
 • Bereken het benodigde vermogen om ervoor te zorgen dat de ruimte optimaal verwarmd wordt.
 • Zorg ervoor dat je infrarood panelen op de juiste positie installeert voor een gelijkmatige warmteverspreiding.

De voordelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Ten eerste verwarmt infrarood verwarming objecten en personen direct, waardoor er geen warmteverlies is via de lucht. Dit zorgt voor een comfortabele en efficiënte warmte. Daarnaast is infrarood verwarming energiezuinig omdat het gericht verwarmt en alleen warmte afgeeft waar het nodig is. Dit leidt tot lagere energiekosten. Bovendien is infrarood verwarming een duurzame verwarmingstechnologie die geen uitstoot van schadelijke stoffen veroorzaakt.

Infrarood verwarming kan worden vergeleken met verwarmen met zonnestralen. Net zoals de zon warmte afgeeft door middel van infraroodstraling, verwarmt een infrarood paneel de omgeving direct zonder eerst de lucht te hoeven opwarmen. Dit maakt infrarood verwarming niet alleen efficiënter, maar ook comfortabeler. Omdat infrarood panelen geen gebruik maken van convectie, wordt er geen stof of allergenen door de ruimte verspreid, wat vooral gunstig is voor mensen met allergieën of astma.

Een ander voordeel van infrarood verwarming is de flexibiliteit in installatie. De panelen kunnen aan de wand, het plafond of als vrijstaande verwarming gemonteerd worden, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende ruimtes en interieurontwerpen. Bovendien hebben infrarood panelen geen onderhoud nodig, zoals het bijvullen van brandstof of het ontluchten van radiatoren, waardoor ze een praktische en gebruiksvriendelijke verwarmingsoplossing zijn.

Energiezuinige en duurzame verwarmingstechnologie

Al met al biedt infrarood verwarming vele voordelen. Het is een energiezuinige en duurzame verwarmingstechnologie die directe warmte biedt, gericht op objecten en personen. Dit zorgt voor een efficiënte en comfortabele warmte-ervaring. Bovendien is infrarood verwarming flexibel in installatie en vereist het geen onderhoud. Of je nu op zoek bent naar een verwarmingssysteem voor je woning, kantoor of andere ruimte, infrarood verwarming is zeker een goede optie om te overwegen.

Voordelen van infrarood verwarming
Energiezuinig
Directe warmte zonder warmteverlies
Comfortabele en efficiënte verwarming
Geen uitstoot van schadelijke stoffen
Flexibele installatie mogelijkheden
Geen onderhoud nodig

Met al deze voordelen is het duidelijk dat infrarood verwarming een uitstekende keuze is voor wie op zoek is naar een efficiënte, comfortabele en duurzame manier om te verwarmen. Door te kiezen voor infrarood panelen profiteer je niet alleen van lagere energiekosten, maar draag je ook bij aan een schoner en duurzamer milieu.

Verschillende soorten infrarood panelen

Er zijn verschillende soorten infrarood panelen op de markt die geschikt zijn voor verschillende toepassingen en behoeften. Hieronder worden de belangrijkste typen infrarood panelen beschreven:

Wandpanelen

Wandpanelen zijn ontworpen om aan de muur te worden gemonteerd en zijn ideaal voor het verwarmen van kleine tot middelgrote ruimtes. Ze kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd en nemen weinig ruimte in beslag, waardoor ze een praktische en esthetische keuze zijn.

Plafondpanelen

Plafondpanelen worden aan het plafond gemonteerd en verspreiden een gelijkmatige warmte in de hele ruimte. Ze zijn ideaal voor ruimtes met beperkte wandoppervlakken, zoals badkamers en kantoren. Bovendien kunnen plafondpanelen de ruimte vrij maken van obstakels en kunnen ze discreet worden geïnstalleerd.

Vrijstaande panelen

Vrijstaande panelen zijn draagbare verwarmingsoplossingen die kunnen worden verplaatst naar verschillende ruimtes in huis. Ze zijn ideaal voor tijdelijke verwarming of als aanvullende warmtebron in kamers waar geen permanente installatie mogelijk is. Vrijstaande panelen zijn ook handig in situaties waarin flexibiliteit en mobiliteit vereist zijn.

Table: Vergelijking van verschillende soorten infrarood panelen

Type Montage Geschikt voor Flexibiliteit
Wandpanelen Aan de muur Kleine tot middelgrote ruimtes Statische installatie
Plafondpanelen Aan het plafond Ruimtes met beperkte wandoppervlakken Discrete installatie
Vrijstaande panelen Verplaatsbaar Tijdelijke verwarming of aanvullende warmtebron Flexibele installatie

Het berekenen van het benodigde vermogen voor infrarood panelen

Het berekenen van het benodigde vermogen voor infrarood panelen is een belangrijke stap bij het kiezen van de juiste verwarming voor jouw ruimte. Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van het benodigde vermogen, zoals de grootte van de ruimte, de isolatie en de gewenste temperatuur.

Een handige richtlijn is om gemiddeld 20 watt per kubieke meter te gebruiken voor normaal geïsoleerde ruimtes. Voor slecht geïsoleerde ruimtes kun je uitgaan van 25 watt per kubieke meter. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze waarden richtlijnen zijn en dat het vermogen kan variëren afhankelijk van de specifieke kenmerken van de ruimte.

Om het benodigde vermogen te berekenen, kun je de volgende formule gebruiken:

Vermogen (in watt) = Inhoud van de ruimte (in kubieke meter) x Watt per kubieke meter

Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om het benodigde vermogen voor jouw specifieke situatie nauwkeurig te bepalen. Zij kunnen rekening houden met alle relevante factoren en je adviseren over de beste infrarood panelen voor jouw behoeften.

berekenen van benodigd vermogen infrarood panelen

Table: Richtlijnen voor het benodigde vermogen per ruimte

Ruimte Gemiddeld benodigd vermogen per kubieke meter
Woonkamer 20 – 25 watt
Badkamer 25 – 30 watt
Slaapkamer 20 – 25 watt
Kantoor 20 – 25 watt
Hobbyruimte 25 – 30 watt

Deze tabel geeft een overzicht van de gemiddelde richtlijnen voor het benodigde vermogen per kubieke meter in verschillende ruimtes. Houd er rekening mee dat deze waarden kunnen variëren afhankelijk van de specifieke kenmerken van de ruimte en de gewenste temperatuur.

Het installeren van infrarood panelen

Het installeren van infrarood panelen is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je ruimte efficiënt en effectief wordt verwarmd. Bij het ophangen van de panelen is het belangrijk om rekening te houden met de positie en de verdeling van het vermogen over de panelen om koude zones te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten bij het installeren van infrarood panelen:

 • Zorg voor een juiste positie: Afhankelijk van de grootte en vorm van de ruimte, kun je ervoor kiezen om de panelen aan de wand, het plafond of als vrijstaande verwarming te installeren. Het is belangrijk om de panelen zo te plaatsen dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en alle delen van de ruimte worden verwarmd. Daarnaast kun je de positie van de panelen aanpassen op basis van de indeling van de ruimte en de aanwezigheid van meubels of obstakels.
 • Verdeel het vermogen over de panelen: Bij het kiezen van het vermogen van de panelen is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte en de gewenste temperatuur. Als je meerdere panelen installeert, kun je het vermogen verdelen over de panelen om een gelijkmatige verwarming te garanderen. Hierdoor kun je koude zones voorkomen en een comfortabele warmte in de hele ruimte behouden.
 • Houd rekening met koude zones: In sommige ruimtes kunnen bepaalde gebieden kouder zijn dan andere, zoals een trapgat of grote ramen. Om koude zones te voorkomen, kun je ervoor kiezen om panelen met een lager vermogen te installeren in deze gebieden. Door de warmte gericht te verdelen, kun je een gelijkmatige temperatuur in de hele ruimte creëren.

Door bovenstaande punten in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat je infrarood panelen op de juiste manier installeert en optimaal gebruik maakt van de warmte die ze genereren. Het is ook aan te raden om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen.

Waar op letten bij het kopen van infrarood panelen

Als je van plan bent om infrarood panelen aan te schaffen, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten. Allereerst is de kwaliteit van de panelen essentieel. Zorg ervoor dat je panelen koopt bij een betrouwbare leverancier die hoogwaardige producten aanbiedt. Dit garandeert niet alleen een efficiënte werking, maar ook een langere levensduur van de panelen.

Veiligheid is een andere belangrijke factor bij het kiezen van infrarood panelen. Controleer of de panelen voorzien zijn van de nodige veiligheidsopties, zoals overhitting schakelaars. Deze schakelaars zorgen ervoor dat de panelen automatisch worden uitgeschakeld wanneer ze te warm worden, waardoor het risico op brand of andere ongelukken wordt verminderd.

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de isolatie van de ruimte bij het kiezen van infrarood panelen. Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden, waardoor de panelen efficiënter kunnen werken en er minder warmteverlies optreedt. Indien nodig, overweeg dan om de isolatie van de ruimte te verbeteren voordat je infrarood panelen installeert.

Belangrijke overwegingen bij het kopen van infrarood panelen:

 • Zorg voor hoogwaardige panelen van een betrouwbare leverancier
 • Controleer of de panelen voorzien zijn van veiligheidsopties, zoals overhitting schakelaars
 • Verbeter de isolatie van de ruimte indien nodig

Door deze aspecten in gedachten te houden bij het kopen van infrarood panelen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste panelen kiest die voldoen aan jouw verwarmingsbehoeften, veilig zijn in gebruik en bijdragen aan een efficiënte en comfortabele verwarming van de ruimte.

Aspect Aandachtspunten
Kwaliteit Hoogwaardige panelen van betrouwbare leverancier
Veiligheid Panelen met overhitting schakelaars
Isolatie Isolatie van de ruimte verbeteren indien nodig

Toepassingen van infrarood panelen

Infrarood panelen kunnen veelzijdig worden gebruikt in verschillende ruimtes, waardoor ze een populaire keuze zijn voor zowel woningen als commerciële gebouwen. Ze bieden een efficiënte en effectieve verwarmingsoplossing in diverse situaties.

In de badkamer kunnen infrarood panelen gebruikt worden om snel en gericht een aangename temperatuur te bereiken. Het verwarmen van de badkamer met infrarood straling zorgt voor een comfortabele warmte zonder dat de gehele ruimte verwarmd hoeft te worden. Dit is vooral handig tijdens de koude wintermaanden wanneer je een warme en behaaglijke badkamer wilt hebben.

In de slaapkamer kunnen infrarood panelen dienen als elektrische verwarming, wat ideaal is voor een goede nachtrust. De panelen verwarmen direct en gericht waardoor ze een snelle en comfortabele warmte bieden. Bovendien kunnen ze eenvoudig worden ingesteld met een thermostaat, zodat je de gewenste temperatuur kunt instellen voor een optimale slaapomgeving.

Naast de badkamer en slaapkamer kunnen infrarood panelen ook toegepast worden in andere ruimtes zoals woonkamers, kantoren en hobbyruimtes. Dankzij hun veelzijdigheid en efficiëntie zijn ze geschikt als hoofdverwarming of als bijverwarming, afhankelijk van de behoeften van de ruimte. Met infrarood panelen kun je genieten van een comfortabele en energiezuinige verwarmingsoplossing in elke gewenste ruimte.

Veelgestelde vragen over infrarood panelen

Wat zijn de verschillende factoren die bepalen welk type infrarood paneel ik nodig heb?

De grootte van de ruimte, de isolatie, het aantal ramen en de gewenste temperatuur zijn factoren die bepalen welk type infrarood paneel je nodig hebt.

Hoe wordt het benodigde vermogen voor infrarood panelen berekend?

Het benodigde vermogen wordt berekend aan de hand van de inhoud van de ruimte en de gewenste temperatuur. Een normaal geïsoleerde ruimte heeft gemiddeld 20 watt per kubieke meter nodig, terwijl een slecht geïsoleerde ruimte 25 watt per kubieke meter nodig heeft.

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming verwarmt objecten en personen direct, waardoor er geen warmteverlies is via de lucht. Het is energiezuinig, omdat het gericht verwarmt en alleen warmte afgeeft waar het nodig is. Daarnaast is het een duurzame verwarmingstechnologie die geen schadelijke stoffen uitstoot.

Welke soorten infrarood panelen zijn er?

Er zijn panelen die aan de wand, het plafond of als vrijstaande verwarming gemonteerd kunnen worden. Daarnaast zijn er panelen met verschillende wattages, geschikt voor verschillende ruimtes en behoeften.

Hoe kan ik het benodigde vermogen voor infrarood panelen berekenen?

Het benodigde vermogen wordt berekend aan de hand van de grootte van de ruimte, de isolatie en de gewenste temperatuur. Er zijn richtlijnen beschikbaar om het benodigde vermogen per kubieke meter of per vierkante meter te bepalen.

Hoe kan ik infrarood panelen installeren?

Infrarood panelen kunnen aan de wand, het plafond of als vrijstaande verwarming gemonteerd worden. Het is belangrijk om de panelen op de juiste positie te plaatsen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Bij het verdelen van het vermogen over panelen moet rekening gehouden worden met eventuele koude zones in de ruimte.

Waar moet ik op letten bij het kopen van infrarood panelen?

Let op de kwaliteit van de panelen en de veiligheidsopties die worden geboden, zoals overhitting schakelaars. Houd ook rekening met de isolatie van de ruimte en het benodigde vermogen.

Waar kunnen infrarood panelen worden gebruikt?

Infrarood panelen kunnen worden gebruikt in verschillende ruimtes, zoals woonkamers, slaapkamers, badkamers, kantoren en hobbyruimtes. Ze zijn geschikt als hoofdverwarming of bijverwarming, afhankelijk van de grootte van de ruimte en de isolatie.